Διπλό Βατερλώ!

αι καλούνται, ως συνήθως, πάλι οι μικροί να πληρώσουν την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να λειτουργήσει και να εισπράξει τα έσοδα και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Και αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη της αποτυχίας του κ. Αλογοσκούφη. Και βέβαια δεν του φταίει κανείς, αφού είχε όλη την ελευθερία αποφάσεων… Η διόγκωση των δαπανών, η εκτίναξη στα ύψη του δημόσιου χρέους και η τεράστια υστέρηση στα έσοδα που είχε προβλέψει δείχνουν ότι όλα είχαν υπολογιστεί στο πόδι και κάθε άλλο παρά… ευθύνεται η διεθνής κρίση. Αφού… χάρη στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπήκαν στα Ταμεία πολλά χρήματα από την αύξηση των εσόδων του ειδικού φόρου.
Βέβαια συνυπεύθυνοι είναι όλοι, από τη στιγμή που δεν διαφώνησαν με όσα τους έλεγε ο Αλογοσκούφης. Και τελικά ο εκτεθειμένος είναι ο Καραμανλής, που υποσχέθηκε καλύτερες μέρες και αυτές ήταν μόνο για τους κατέχοντες. Που βέβαια ποτέ δεν έγινε γνωστό όλοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι που θέλουν να επηρεάσουν την πολιτική της χώρας τι δηλώνουν κάθε χρόνο ως εισόδημα… Πιθανότατα πολύ λιγότερα και από τους υδραυλικούς και τους ηλεκτρολόγους, δεδομένου ότι πολλοί είναι κάτοικοι… εξωτερικού και δεν φορολογούνται.
Όμως και πολιτικά η κατάσταση οδηγεί στο «ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ»… Τέτοια εικόνα η χώρα δεν έχει ξαναδεί από τη μεταπολίτευση και εδώ. Τίποτε δεν κουνιέται… Ρουτίνα έχουν γίνει πλέον οι καταγγελίες για διαφθορά και χρηματισμό, αλλά κανείς δεν συγκινείται. Οι υπεύθυνοι στο απυρόβλητο και το Μέγαρο Μαξίμου παντού απόν.
Τα πυρά πλέον αγγίζουν τον πρωθυπουργό, που πράγματι η απουσία του προβληματίζει και διερωτάται κανείς πώς είναι δυνατόν να λέει «όχι» στους ξένους και εδώ να μην αντιδρά στους «νταβατζήδες».
Υπουργοί παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι δραματική, έχει ξεφύγει από κάθε όριο, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, απραξία μέχρι ανυπαρξίας, η κοινωνική ευαισθησία ανύπαρκτη, καμία προοπτική ανάπτυξης, βουλιάζουμε χωρίς αντίσταση, κάτι πρέπει να κάνουμε επιτέλους όλοι.
Όμως πέρα βρέχει… Υπουργοί και βουλευτές έχουν στείλει προτάσεις, αλλά φυσικά στου κουφού την πόρτα…
Το «δεν πάει άλλο» όλο και περισσότερο ακούγεται, κύριε Καραμανλή. Όλοι περιμένουν από σας να ταράξετε τα νερά, να βγάλετε κάποιον άσο από το μανίκι σας, να πάρετε το μαστίγιο, να στείλετε στο σπίτι τους όσους ακούγεται ότι κάπου εμπλέκονται, ακόμη και αν δεν ευθύνονται, και να προχωρήσετε σε αλλαγές. Το μόνο που δεν μπορεί να γίνει είναι η παράταση της σημερινής κατάστασης της απραξίας, του τέλματος.
Απογοήτευση απ’ όλο το σύστημα
Το ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει μόνο απογοήτευση και δυσαρέσκεια τεράστια για την κυβέρνηση, αλλά και για όλο το πολιτικό σύστημα. Και αυτό το καταγράφουν γκάλοπ που πρόκειται να βγουν σήμερα και αύριο στη δημοσιότητα.
Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοπεί. Και η εξήγηση είναι ότι δεν αποτελεί λύση!
Το πρόβλημα της χώρας είναι πλέον δομικό. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ο κόσμος είναι αποκαρδιωμένος. Και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος…
Παρά το γενικό κλίμα απραξίας και απογοήτευσης, η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται και αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ.
Μπορεί ο Καραμανλής να κρατάει την πρωτιά, όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα, από τη στιγμή που δεν μπορεί να βάλει τη χώρα σε άλλη τροχιά. Και καταφεύγει στην πεπατημένη…
Δεν έπεται βέβαια ότι ο κόσμος, οι πολίτες δεν έχουν ευθύνη. Όμως αυτό που λείπει σήμερα είναι το όραμα, ο στόχος, να ξαναζήσει η ελπίδα, να γίνει ένα νέο ξεκίνημα, να ξεκολλήσουμε από τον βούρκο, να προλάβουμε το τρένο.
Και εδώ είναι οι τεράστιες ευθύνες του Καραμανλή, που ούτε ως θεατή δεν τον βλέπει ο κόσμος.
Να πάρει μέτρα ζητούν υπουργοί
και βουλευτές
Φως στο τούνελ, στο οποίο έχουν περιέλθει από την επομένη κιόλας των εκλογών, αναζητούν στην κυβερνητική παράταξη, χωρίς ωστόσο κανείς να είναι σε θέση να εκτιμήσει πότε ακριβώς (και με ποιες συνθήκες) θα βρουν την έξοδο στο… αδιέξοδο. Τα προβλήματα συσσωρεύονται καθημερινά, η κοινωνική αγανάκτηση συνεχώς διογκώνεται, ενώ τα αλλεπάλληλα κρούσματα σκανδάλων και αλαζονείας αναδεικνύουν την παθογένεια της παράταξης.
Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη διαμαρτύρονται, ζητούν μέτρα και «δραματικές αποφάσεις», αγωνιούν για την επόμενη μέρα, αλλά παράλληλα δεν κρύβουν τον φόβο τους για το… επερχόμενο «στραπάτσο» στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου. Τις δυσκολίες -σχεδόν ανυπέρβλητες- της κατάστασης τις αναγνωρίζουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, παραδέχονται ότι «μας περιμένουν δύσκολες μέρες μέχρι τις ευρωεκλογές». Ωστόσο, ο Κ. Καραμανλής δεν δείχνει -αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον- διατεθειμένος να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση, έστω προσπαθώντας να φρενάρει την καθοδική πορεία.
Επικαλούμενος διάφορους λόγους, απορρίπτει τις εισηγήσεις (προτάσεις) υπουργών και στελεχών για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων (εκλογές, ανασχηματισμός, αλλαγή πολιτικής κ.ά.). Ακόμη κι αν οι επιφυλάξεις του έχουν βάση και ουσιαστικό περιεχόμενο, η εικόνα που βγάζει προς τα έξω είναι μία και συγκεκριμένη: Ένας πρωθυπουργός που δεν τολμά να κάνει ρήξεις, αδύναμος, που δεν επιθυμεί να συγκρουστεί, που, εν κατακλείδι, είναι εγκλωβισμένος στην οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και «όμηρος» των διαφωνούντων βουλευτών.
Φοβάται τον ανασχηματισμό
Πέρα από την πάγια άρνηση του Κ. Καραμανλή για συχνές κυβερνητικές αλλαγές, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ένας ανασχηματισμός αυτήν την ώρα περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα επιλύσει. Πρώτον, διότι σε αρκετά υπουργεία βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση σημαντικών αποφάσεων (μεταρρυθμίσεων) και τυχόν αλλαγή του υπουργού θα ανέκοπτε για ένα διάστημα το πρόγραμμα και θα καθυστερούσε την ολοκλήρωσή του.
Δεύτερον, διότι ο ανασχηματισμός, διαχρονικά, ελάχιστους ευχαριστεί και πολλούς περισσότερους δυσαρεστεί. Προς επίρρωσιν αυτού, επισημαίνουν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι σημερινοί διαφωνούντες είναι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί που δεν μετέχουν στην κυβέρνηση. Υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Κ. Καραμανλής δεν τολμά έναν ευρύ ανασχηματισμό, διότι σ’ αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να αντικαταστήσει (και να συγκρουστεί) με κορυφαία στελέχη. Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι με τα σημερινά δεδομένα, αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο και δραματικό, ο ανασχηματισμός θα καθυστερήσει αρκετά, ενδεχομένως και μέχρι τις ευρωεκλογές. Πλην όμως, ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται και ως εκ τούτου μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή.
Εκλογές: Βλέποντας…
Εκτός από τον ανασχηματισμό, δεν προαναγγέλλονται και οι εκλογές. Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, μέσα στο 2008, απασχόλησε σε κάποια φάση το Μαξίμου. Έγιναν ειδικές μετρήσεις, μελετήθηκαν τα στοιχεία και το τελικό συμπέρασμα ήταν αρνητικό. Μέσα στο κλίμα απαξίωσης των μεγάλων κομμάτων, ακόμη και σε συνθήκες «πόλωσης» η Νέα Δημοκρατία δεν θα εξασφάλιζε την πολυπόθητη αυτοδυναμία, όχι μόνο με τον εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη, αλλά ούτε με τον ακόμη πιο ευνοϊκό νόμο Παυλόπουλου. Αν υπήρχαν ελπίδες για το αντίθετο, ο Κ. Καραμανλής θα το αποτολμούσε. Κατά συνέπεια, στο Μαξίμου αναμένουν τις «καλύτερες ημέρες», αλλά δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία του Γ. Σουφλιά που εκτιμά ότι η άνοιξη του 2009 θα είναι «κατάλληλη» εποχή και προκρίνει εκλογές για τον Απρίλιο. Θα πάμε στις ευρωεκλογές και τότε θα δούμε, σημειώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Χορεύουν οι… αντάρτες
Η σκληρή γραμμή που ακολουθούσε τα πρώτα χρόνια της θητείας του ο Κ. Καραμανλής έναντι των λεγόμενων «ανταρτών» ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Ο πρωθυπουργός, υπό το άγχος της οριακής πλειοψηφίας, κάνει διαρκώς εκπτώσεις. Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να διαφωνούν, να διαμαρτύρονται, να χλευάζουν την κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, χωρίς να υφίστανται ούτε καν πιέσεις. Ο πήχης έχει χαμηλώσει ακόμη περισσότερο: Θα ληφθούν μέτρα μόνο αν ένας βουλευτής καταψηφίσει νομοσχέδιο… Στη Ρηγίλλης αισιοδοξούν ότι δεν θα υπάρξει τέτοιος βουλευτής, ενώ την ίδια στιγμή από το Μαξίμου αφήνουν να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι ο κ. Καραμανλής θα είναι άτεγκτος για όποιον περάσει την «κόκκινη γραμμή». Θέμα εντυπώσεων περισσότερο, παρά ουσίας…


Σχολιάστε εδώ