Δεν γλίτωσε Ο ΘΕΜΟΣ!

Για τον λόγο αυτό άλλωστε κατέθετε επί δίωρο, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι υπέβαλε και υπόμνημα 100 σελίδων, προσπαθώντας να καταρρίψει τις κατηγορίες και τα στοιχεία για υποκλοπή και διακίνηση του DVD της Εύης Τσέκου που αφορούσε την προσωπική ζωή του Ζαχόπουλου.
ΟΣΟ και να προσπαθούσε να το «παίξει» ψύχραιμος και άνετος όταν αποχωρούσε από τα δικαστήρια, η «καρδούλα του ξέρει» την αγωνία που πέρασε μέχρι να ανακοινώσουν την απόφασή τους Ανακριτής και Εισαγγελέας, για να σιγουρευτεί ότι δεν θα περνούσε την περασμένη Παρασκευή το κατώφλι του Κορυδαλλού. Η ανησυχία του είχε εκδηλωθεί ήδη με τις σπασμωδικές ενέργειες που έκανε πριν από μερικούς μήνες, προκειμένου να αποφύγει την ώρα της απολογίας στον συγκεκριμένο ανακριτή, αλλά και με τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο παρασκήνιο από όλους εκείνους του κύκλους που προσπαθούσαν να τον «βγάλουν λάδι».
Το παρασκήνιο
Μέχρι να φθάσουμε πάντως στην προχθεσινή απόφαση φαίνεται ότι το παρασκήνιο ήταν πλούσιο και βεβαίως δεν έλειψαν οι πιέσεις, ιδιαίτερα από τους διάφορους «προστάτες», ακόμη και μέσα από την κυβέρνηση, που με το πρόσχημα της αποφυγής κόντρας με μια μεγάλη εφημερίδα ζητούσαν να βρεθεί τρόπος ώστε ο κομιστής να τη βγάλει καθαρή… Ειδικά ο Ανακριτής της υπόθεσης κ. Οικονόμου φαίνεται ότι δεχόταν διάφορες… παραινέσεις για το πώς να χειριστεί την υπόθεση στο κρίσιμο αυτό σημείο, όμως η στάση του απέδειξε ότι υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα και αντιστέκονται ακόμη και σε «αθώες» υποδείξεις… Έμεινε όρθιος και αυτό θα πρέπει να μας κάνει όλους αισιόδοξους…
Κρίσιμο δίωρο πάντως για τον Θέμο Αναστασιάδη δεν ήταν εκείνο της παραμονής του στον Ανακριτή και της απολογίας του, αλλά το αμέσως επόμενο, όπου, όπως φαίνεται, ο Ανακριτής κ. Οικονόμου και ο Εισαγγελέας κ. Παν. Καψιμάλης, αρμόδιος για τις προφυλακίσεις, διατύπωσαν κατ’ αρχήν διαφορετικές απόψεις για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει και αν θα προφυλακιστεί ή όχι.
Προφυλάκιση πρότεινε
ο Ανακριτής!
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η εφημερίδα μας, ο Ειδικός Ανακριτής πρότεινε την προφυλάκισή του, ενώ ο Εισαγγελέας να τεθούν περιοριστικοί όροι και να αφεθεί ελεύθερος, και οι δύο πάντως εκτιμούσαν ότι δεν υπήρχε θέμα αλλαγής του κατηγορητηρίου και της μετατροπής της κατηγορίας από κακούργημα σε απλό πλημμέλημα. Ακολούθησαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις, γιατί κανείς από τους παράγοντες της Δικαιοσύνης δεν ήθελε να φανεί προς τα έξω ότι υπήρχε διαφωνία… Υπήρξαν συνεννοήσεις ακόμη και με προϊστάμενους, οι οποίοι προσπαθούσαν να βρούν μια λύση που δεν θα οδηγούσε τα πράγματα σε πλήρη ρήξη και παραπομπή του θέματος σε δικαστικό συμβούλιο… Ακριβώς αυτές οι συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις οδήγησαν στην απόφαση ο κατηγορούμενος να αφεθεί ελεύθερος, αλλά όμως, σύμφωνα με την πρόταση του Ανακριτή, να τεθούν περιοριστικοί όροι, οι οποίοι θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι ιδιαίτερα σκληροί.
Για πρώτη φορά επιβάλλεται να κατατεθεί τόσο μεγάλη χρηματική εγγύηση, η οποία φθάνει τα 300.000 ευρώ (τι είναι βεβαίως μπροστά στα 5.500.000 ευρώ και μάλιστα μαύρα), ενώ αυστηρότατη θεωρείται ακόμη και προθεσμία των δύο ημερών που του τέθηκε για να καταθέσει τα χρήματα, μια και συνήθως δίνονται δεκαπέντε μέρες. Φυσικά οι περιοριστικοί όροι συμπληρώνονται με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, καθώς και υποχρέωση να παρουσιάζεται δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα…
Όσο και αν οι δηλώσεις του Θέμου Αναστασιάδη έξω από τα δικαστήρια να ήταν «πανηγυρικές», κυρίως γιατί απέφυγε την προφυλάκιση, κάτι που ήταν αναμενόμενο μετά την αποφυλάκιση όλων των υπολοίπων, της Τσέκου δηλαδή και των τριών δικηγόρων, είναι βέβαιο ότι η κατηγορία περί κακουργήματος παραμένει και με την κατηγορία αυτή θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αυτό περικλείει και τους κινδύνους μιας αυστηρής (μεγάλης) ποινής… ιδιαίτερα όταν δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι ενέργειές του οι σχετικές με το DVD συνδέονται με την έρευνα από την ΥΠΕΕ για τα 5,5 εκατ. ευρώ που είχε καταθέσει σε μετρητά στην τράπεζα BNP Paribas και την προσπάθεια συγκάλυψης.
Δηλώσεις για… γέλια
ΘΥΜΗΔΙΑ πάντως προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε μετά την έξοδό του από τον Ανακριτή όταν είχε αρχίσει να ανακτά πάλι την ψυχραιμία του, αν και το πρόσωπό του έδειχνε ότι του είχαν κοστίσει ακριβά οι όροι που του επιβλήθηκαν… Δεν απέφυγε για μια ακόμη φορά να μιλήσει για συνωμοσίες και σκευωρίες σε βάρος του… ενώ σφιγμένος μιλούσε για κατηγορίες που «κατέρρευσαν πανηγυρικά». Εντύπωση έκανε πάντως η αναφορά του ότι «όλοι ξέρουμε πως τα εκδοτικά συμφέροντα τα κατηύθυνε ένας συγκεκριμένος νεόπλουτος υπουργός με σκοπό να πλήξει την εφημερίδα»… Όλοι οι άλλοι του φταίνε και όχι τα δικά του καμώματα.
Εντύπωση προκάλεσαν και οι δηλώσεις των συνηγόρων του κατηγορούμενου Δημήτρη Τσοβόλα και Αλέξανδρου Κατσαντώνη. Ο μεν πρώτος, παρότι δεν κατάφερε να μετατραπεί το κατηγορητήριο από κακούργημα σε πλημμέλημα, μίλησε για κατηγορία που κατέρρευσε και απένειμε εύσημα στον Θέμο, λέγοντας ότι «αγωνίζεται έξω από τη διαπλοκή», ενώ σημείωσε ότι «στο τέλος λάμπει η αλήθεια», ισχυρισμοί που δεν προκύπτει ότι τους συμμερίστηκε και ο Ανακριτής. Αντιθέτως συγκρατημένος στις δηλώσεις του ήταν ο έτερος των συνηγόρων του, καθηγητής κ. Κατσαντώνης, που περιορίστηκε να πει σε χωριστές δηλώσεις ότι «η απολογία του κ. Αναστασιάδη έγινε με αντρίκειο τρόπο και όλα ήταν σύννομα», που σημαίνει ότι απέσυρε τους λόγους που είχε προβάλει ο κ. Θέμος για εξαίρεση του Ανακριτή.
Μόνο καθυστέρηση… πέτυχε
Να θυμίσουμε ότι οκτώ μήνες μετά την απόπειρα Ζαχόπουλου ο κατηγορούμενος ως «κομιστής» του ερωτικού DVD στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο τελευταίος που πέρασε την πόρτα του Ανακριτή, ενώ είναι άγνωστο αν θα χρειαστεί να καταθέσει και πάλι ο ίδιος ο Ζαχόπουλος, όπως πριν από λίγες μέρες που μετέβη στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης καθισμένος σε ειδικό καροτσάκι.
Ακόμη θα πρέπει να πούμε ότι ο Θέμος είχε κληθεί σε απολογία από τον 2ο Ειδικό Ανακριτή στα μέσα Ιουνίου. Τότε, τρομοκρατημένος από τις εξελίξεις, προσπάθησε και κατάφερε να μπλοκάρει τη διαδικασία με αίτηση εξαίρεσης σε βάρος του Ανακριτή, την οποία όμως απέσυρε στη συνέχεια για να υποβάλει μήνυση για κατάχρηση εξουσίας, μια μήνυση που ανέλαβε να εξετάσει η Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ε. Γκουτζαμάνη, η οποία και την έθεσε στο αρχείο.


Σχολιάστε εδώ