Δεν αναρτήθηκε η ελληνική σημαία στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας!

Περισσότερο απ’ όλα, όμως, προβλημάτισε η… εκκωφαντική σιωπή των ημετέρων, Αθανάτων και μη. Κάθε αρμόδιου, δηλαδή, κυβερνητικού ή αθλητικού παράγοντα! Γιατί κατάπιε τη γλώσσα του πάνω σ’ αυτό το μείζον θέμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Κυριακού;
Δεν το πήρε χαμπάρι κανένας; Ούτε ο προαλειφόμενος για το κλαμπ της Αθήνας κ. Κούβελος; Ούτε ο αρμόδιος του Πολιτισμού κ. Λιάπης; Ούτε η επί των Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη; Ούτε ο έμπειρος κ. Νικολάου; Όλοι τους περί άλλα σπουδαιότερα ετύρβαζαν;
Είναι πραγματικά απίστευτο ότι δεν υπήρξε καμιά διαμαρτυρία, καμιά αντίδραση και κανένα διάβημα από κανέναν υπεύθυνο παράγοντα προς την Οργανωτική Επιτροπή και τη ΔΟΕ. Πώς δικαιολογούν τις τιμές, τις καρέκλες, τα έξοδα και τα υψηλά αξιώματα που κατέχουν; Και δεν υψώθηκε καμιά φωνή, γι’ αυτήν την… παράλειψη;
Το γεγονός πάντως προβληματίζει και βάζει σε σκέψεις για πιθανά παρασκηνιακά μαγειρέματα. Μήπως υφίσταται κάποια σιωπηρή απόφαση; Κι εμείς τη δεχθήκαμε; Θυμίζουμε ότι η ανάρτηση της ελληνικής σημαίας και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας στην τελετή έναρξης έχει καθιερωθεί από την εποχή της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων απ’ τον Ντε Κουμπερτέν.
Ας εξηγήσει κάποιος στον ελληνικό λαό πώς επέτρεψαν τόσοι μεγαλόσχημοι να περάσει μια τέτοια πρωτοφανής πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας.
Το γεγονός έχει προκαλέσει πολλά πικρόχολα σχόλια. Η εφημερίδα μας έχει δεχτεί και εξακολουθεί να δέχεται πολλές επιστολές διαμαρτυρίας από αναγνώστες που εκφράζουν την οργή τους.
Χαρακτηριστική η επιστολή του κ. Δημητρίου:
«Κύριε Διευθυντά,
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων επεφύλαξε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη στον ελληνικό λαό. Για πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα δεν υψώθηκε η ελληνική σημαία και δεν ανακρούστηκε ο εθνικός μας ύμνος! Σε όλες τις προηγούμενες Ολυμπιάδες γινόταν ανάρτηση της σημαίας μας, που κυμάτιζε δίπλα στην ολυμπιακή σημαία και στη σημαία της διοργανώτριας χώρας μέχρι το τέλος των Αγώνων. Αυτό το σεβάστηκαν όλοι, οι δύο υπερδυνάμεις (οι ΗΠΑ σε δύο Ολυμπιάδες και η Σοβιετική Ένωση) και όλες οι άλλες χώρες που διοργάνωσαν Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα όμως ανάρτηση της ελληνικής σημαίας δεν έγινε! Γιατί; Το επέβαλαν μήπως με το έτσι θέλω οι Κινέζοι; Ακόμη δεν έγιναν υπερδύναμη και άρχισαν να συμπεριφέρονται χειρότερα από τις άλλες δύο υπερδυνάμεις;
Την κύρια ευθύνη βέβαια την έχει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, που με κανέναν τρόπο δεν θα έπρεπε να δεχτεί την αλλαγή του τελετουργικού της έναρξης.
Αυτό που έγινε ήταν μεγάλη προσβολή για την Ελλάδα, που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και ο ελληνικός λαός απαιτεί να δοθεί μια εξήγηση. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι θέλουν να υποβαθμίσουν τον ρόλο της χώρας μας στην τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρέπει να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο σε αυτήν τη φοβερή κακοήθεια!
Με την ευκαιρία των Αγώνων, πολλά λέγονται για τον κινεζικό πολιτισμό. Οι Κινέζοι ανέπτυξαν ασφαλώς έναν μεγάλο πολιτισμό. Ωστόσο, σύγκριση με τον ελληνικό πολιτισμό δεν μπορεί να υπάρξει, διότι οι διαφορές ήταν πολύ μεγάλες. Ο ελληνικός πολιτισμός ήταν ανθρωποκεντρικός. Τα πάντα εστιάζονταν στον άνθρωπο και στα δικαιώματά του. Αντίθετα, στην Κίνα τα άτομα υποτάσσονταν απόλυτα στη θέληση των κρατούντων. Έπεφταν μπρούμυτα μπροστά στους ανωτέρους, τον Αυτοκράτορα, τους μανδαρίνους κ.λπ. Κι αυτό γινόταν μέχρι και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα!»


Σχολιάστε εδώ