Από το Περιστύλιο…

νΈχουμε και λέμε: Η Ελλάδα που «ο Καραμανλής κατάφερε να την κάνει την πιο φιλορωσική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως σχολίαζε στους διαδρόμους της Βουλής ο Βαγγέλης Βενιζέλος, καταδίκασε διά της Ντόρας Μπακογιάννη την απόφαση της αναγνώρισης των αποσχισθεισών από τη Γεωργία περιοχών. Η ίδια όμως υπουργός τα στρογγύλεψε, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν αθετεί τον λόγο της» και ότι οι ελληνικές συμφωνίες με τη ρωσική κυβέρνηση, που είχαν υπογραφεί πριν από την κρίση, ισχύουν.
νΤην απόφαση περί αναγνώρισης της ανεξαρτησίας Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας καταδίκασε και το ΠΑΣΟΚ διά του εκπροσώπου του για θέματα Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου, ψήφισε όμως στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.
νΤο ΚΚΕ, που αισθάνεται έξω από τα νερά του μπροστά στην καπιταλιστική Ρωσία, στην ενημέρωση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή από την κ. Μπακογιάννη σημείωσε τη μονομερή αντίδραση της κυβέρνησης προς τη Ρωσία, παρατήρησε ότι δεν τοποθετήθηκε στο θέμα της σφαγής των αμάχων, ενώ την ίδια ώρα, σε άλλη επιτροπή όπου συζητείτο η κύρωση της συμφωνίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του South Stream, δεν αμφισβήτησε την αναγκαιότητα της κατασκευής του αγωγού, ψήφισε όμως «παρών» με το σκεπτικό ότι εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας…
νΑπό την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, που όλο και πιο… δυτικά αλληθωρίζει και βιάστηκε να καταδικάσει την αναγνώριση της ανεξαρτητοποίησης Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας, ήταν το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου, επειδή, λέει, δεν εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος. Το θέμα το πήρε πάνω του ο ίδιος ο Αλέκος Αλαβάνος, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος επιπτώσεων στα οικοσυστήματα και στον τουρισμό…
νΚάτι τέτοια άκουγε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που ως γνωστόν αναγνωρίζει την υπεροχή του ρώσου παίκτη, και εξεμάνη: «Αν πριν από 2.500 χρόνια υπήρχαν αυτοί οι δήθεν υπερευαίσθητοι για το περιβάλλον, δεν θα είχε χτιστεί ποτέ ο Παρθενώνας και δεν θα επέτρεπαν την αλλοίωση του περιβάλλοντος της Πεντέλης. Αυτός ο αγωγός είναι το οξυγόνο για την πατρίδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση όχι πλήρους υγείας. Επομένως το ζητούμενο είναι αν θα έχουμε παροχή οξυγόνου ή θα κλείσουμε την παροχή οξυγόνου. Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που θα έκοβε την παροχή οξυγόνου στην πατρίδα του»…
νΟ πρόεδρος του ΛΑΟΣ άρπαξε μάλιστα την ευκαιρία του ότι η υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στη Βουλή να τα ψάλει για την επιστολή του πρωθυπουργού στον κ. Γκρούεφσκι. Η αλήθεια είναι ότι η Ντόρα ήταν αυτή που αισθάνθηκε πρώτη την ανάγκη να απολογηθεί: «Δεν μένουν αναπάντητες τέτοιες είδους επιστολές», είπε. «Αναπάντητη επιστολή μπορεί να ερμηνευτεί ως αδυναμία, και αδυναμία η Ελλάδα δεν έχει σ’ αυτό το θέμα. Δεν φοβάται ποτέ να απαντήσει. Απαντάει άπαξ, λέει ότι δεν υπάρχει θέμα και κλείνει το θέμα». Επικαλέστηκε μάλιστα τον Θόδωρο Πάγκαλο στον οποίο προφορικά είπαν… κάτι… κάποτε και όταν επέστρεψε στην Αθήνα έστειλε επιστολή για να το ξεκαθαρίσει…
«Γιατί έπρεπε να απαντήσει όπως απάντησε;», είπε ο κ. Καρατζαφέρης. «Μπορούσε να τη στείλει πίσω και να πει ότι η επιστολή αυτή είναι απαράδεκτη για την Ελλάδα και να είναι καταγεγραμμένο το ʽʽαπαράδεκτονʼʼ. Δεν επιτρέπετε, κυρία Μπακογιάννη, ήταν διπλωματική σας γκάφα», επέμενε και της ζήτησε ν’ αφήσει τα… γελάκια και να υιοθετηθεί μια πιο επιθετική πολιτική, αφού καθημερινά ο Γκρούεφσκι ρίχνει το γάντι…
Και ιδού τι απάντησε η Ντόρα: «Το γαρ πολύ της θλίψεως δημιουργεί προβλήματα» (!)
Προφανώς γι’ αυτό αποφεύγουν στην κυβέρνηση να θλίβονται…
νΤη σκυτάλη πήρε ο Απόστολος Κακλαμάνης, όταν ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών να επικεντρώσει την προσοχή της στον ρόλο του τουρκικού προξενείου στη Θράκη. Είπε μάλιστα ότι ο ίδιος είχε κάνει μια επίσκεψη στη Θράκη, όπου σε μια εκδήλωση των ακαδημαϊκών που
ασχολούνται παγκοσμίως με τα ζητήματα γενοκτονίας δεν παραβρέθηκε, πλην ενός βουλευτή του ΛΑΟΣ, κανένας κυβερνητικός και κανένας εκπρόσωπος από την τοπική αυτοδιοίκηση, γεγονός που ο πρώην πρόεδρος της Βουλής θεώρησε μήνυμα σε ό,τι αφορά στην ψυχολογία που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.
Η υπουργός τού υπέδειξε ότι αυτά είναι ζητήματα που συζητούνται κατ’ ιδίαν.
«Το τουρκικό προξενείο κάνει ό,τι θέλει εκεί»,
επέμενε ο κ. Κακλαμάνης.
Ντ. Μπακογιάννη: «Εδώ δεν είναι χώρος για να βγάλει κανείς τα απωθημένα του. Εδώ είναι χώρος στον οποίο υπάρχει εθνική ευθύνη. Κύριε Κακλαμάνη, λυπάμαι πολύ».
Α. Κακλαμάνης: «Σας ευχαριστώ γι’ αυτό…».
Ντ. Μπακογιάννη: «Να μη με ευχαριστείτε γιατί είναι γνωστό…»
Α. Κακλαμάνης: «Θα σας στείλω τα πρακτικά της Βουλής…».
νΕίναι αλήθεια ότι δεν έρχονται στη Βουλή όλες οι δικογραφίες στις οποίες γίνεται απλή αναφορά ονόματος αρμόδιου υπουργού. Για τον λόγο αυτόν είχε πει ο κ. Χατζηγάκης ότι επεστράφη η υπόθεση των άγονων γραμμών επί υπουργίας Αριστοτέλη Παυλίδη. Κατέφθασε ωστόσο μέσα στη βδομάδα άλλη δικογραφία, η οποία αφορά σε μηνυτήρια αναφορά ιδιώτη κατά τον πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ Δ. Καπράνου, επειδή απεδέχθη αντιδεοντολογικά ως δημοσιογράφος τον διορισμό τον οποίο υπέγραψε ο τότε υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος. Τον φάκελο έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ανδριοτέλης, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση τον περασμένο Ιούλιο, και ο υπουργός έκρινε ότι έστω και με απλή αναφορά στο όνομα του πρώην υπουργού έπρεπε να πάει στη Βουλή…
Αλλιώς ζύγισε τα δεδομένα στη μία υπόθεση ο κ. Χατζηγάκης και διαφορετική στην άλλη. Έχει άδικο μετά ο Πάνος να καρφώνει: «Το σημαντικό είναι πως ό,τι αφορά εμένα έρχεται στη Βουλή»;


Σχολιάστε εδώ