Απούσα και άφωνη η Εκκλησία

Πέρασε μισός και πλέον χρόνος από τότε που ο νέος Αρχιεπίσκοπος ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας. Από την αρχή ευχηθήκαμε ο νέος Αρχιεπίσκοπος να πετύχει στον υπεύθυνο αλλά και δύσκολο ρόλο που έχει να επιτελέσει. Στη συνέχεια όμως εκφράσαμε την αντίρρηση, αλλά και την απορία μας, για την πρωτοφανή αδράνεια της ηγεσίας της Εκκλησίας.
Σήμερα δυστυχώς δικαιωνόμαστε, καθώς, μετά από επτά περίπου μήνες, στον ορίζοντα διαφαίνεται το απόλυτο μηδέν. Άραγε ποια είναι η «γραμμή» και το ύφος του νέου Αρχιεπισκόπου; Μήπως, όπως λέγουν αρκετοί Ιεράρχες, πρόκειται για μια όμορφη βιτρίνα δίχως περιεχόμενο; Μήπως μιλάμε για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα που όσο περνά ο καιρός χάνει τη λάμψη του; Ή τελικά πρόκειται για έναν πανέξυπνο «αρβανίτη» που μπόρεσε να εκλεγεί απλά και μόνο για να θρέψει τον εγωισμό του; Αν όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά, ας δούμε πιο αναλυτικά πώς έχουν τα πράγματα, αναμένοντας επ’ αυτών και τη δική σας κρίση.
1. Όταν προεκλογικά ο νέος Αρχιεπίσκοπος έπαιρνε τηλέφωνα ένθεν κακείθεν για ψήφους έλεγε, «Μα γιατί φοβούνται να με υποστηρίξουν; Τι φοβούνται; Μήπως ότι ζητώ να πάρω τη ρεβάνς; Για όνομα του Θεού, δεν θα έρθω ρεβανσιστικά».
Από τότε μέχρι σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Κανένας συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου δεν έμεινε. Σε όλους έπεσε σκούπα. Και δεν μιλάμε για αλλαγή πολιτικού κόμματος ή της κυβέρνησης. Για την Εκκλησία μιλάμε. Δικαιολογημένα κάθε ηγέτης φέρνει και τους συνεργάτες του. Αλλά δεν πετά στον κάλαθο των αχρήστων όλους ανεξαιρέτως τους παλιούς. Όλοι ήταν ακατάλληλοι, Μακαριώτατε, ή σας πείθουν οι συνεργάτες σας ότι ήταν ακατάλληλοι;
2. Πριν από την εκλογή του ο κ. Ιερώνυμος μιλούσε για το άσχημο περιβάλλον του Χριστόδουλου. Σήμερα το νέο περιβάλλον χαρακτηρίζεται ως ένα συνονθύλευμα ετερόκλητων προσώπων που κάνουν φανερές τις προσωπικές τους επιδιώξεις. Πρόσωπα που δεν γνωρίζουν πώς μυρίζει το λιβάνι, άσχετα με το αντικείμενο που τους ανέθεσε ο νέος Προκαθήμενος, ανέλαβαν σημαντικά πόστα. Και από απόψεως ηθικής, για μερικούς από αυτούς ας μην το συζητήσουμε καλύτερα. Θα έρθει η ώρα και γι’ αυτά…
3. Ο κ. Ιερώνυμος κατηγορούσε τον προκάτοχό του για έλλειψη συνοδικότητας. Αντί αυτών τι έχουμε; Δύο Ιεράρχες οι οποίοι αποφασίζουν για τα πάντα και το μοναδικό τους προσόν είναι το μένος για τον Χριστόδουλο. Γιατί ξεχνάμε τόσο εύκολα; Ας δούμε το ιστορικό αυτών των δύο ανδρών. Τι έλεγαν επί Σεραφείμ, τι επί Χριστόδουλου και τι κάνουν τώρα. Ευτυχώς που το πλήρωμα της Εκκλησίας συνδέει την πίστη του με την προσευχή και το κεράκι του και όχι με Ιεράρχες σαν και δαύτους…
4. Στη Σύνοδο το πνεύμα συνοδικότητας είναι ισχυρό αρκεί να συμφωνεί με τις απόψεις του Ζακύνθου και του Ιωαννίνων, οι οποίοι λύνουν και δένουν.
5. Στις οικονομικές υπηρεσίες ο άλλοτε ισχυρός Πυλαρινός αντικαταστάθηκε από έναν κύριο δέκα φορές πιο ισχυρό, όπως λένε. Αλήθεια, τι συμφέρον έχει η Εμπορική Τράπεζα, μια ιδιωτική πια τράπεζα, να τον μισθοδοτεί για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Εκκλησία;

6. Στην Αλληλεγγύη, αντί του Φουρλεμάδη ο δημοσιογράφος Δήμτσας, αντί του Επισκόπου Θερμοπυλών ο Μητροπολίτης Ηλείας, αντί του Επισκόπου Βελεστίνου ο Μητροπολίτης
Σιδηροκάστρου.
7. Στην Αρχιεπισκοπή ο Πρωτοσύγκελλος Θωμάς Συνοδινός έφυγε με «διακριτικό» τρόπο, ο Επίσκοπος Βελεστίνου ανέλαβε διακοσμητικό ρόλο και ένας συνταξιούχος διπλωμάτης απέκτησε τις υπερεξουσίες ενός Αρχιεπισκόπου…
Ο Αρχιεπίσκοπος κατηγορούσε τον μακαριστό προκάτοχό του για τα πολλά τα λόγια και για τον ρόλο των ΜΜΕ στη ζωή της Εκκλησίας. Αντί αυτών, σήμερα επικρατεί η αφωνία, η παντελής απουσία της Εκκλησίας στα δρώμενα του τόπου μας. Ακόμη περιμένουμε την άποψη του κ. Ιερωνύμου για την καύση των νεκρών, τον γάμο των ομοφύλων στην Τήλο, το σύμφωνο συμβίωσης και πολλά άλλα ζητήματα. Οι νέοι, Μακαριώτατε, για όλα αυτά τα επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα τίνος την άποψη περιμένουν ν’ ακούσουν για να χαράξουν τον δρόμο τους; Της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ; Ας έχουν τη θέση της Εκκλησίας για ένα σωρό ζητήματα και μετά ας προβληματιστούν οι ίδιοι για το ποια θέση θα υιοθετήσουν.
Ούτε για τον πόλεμο δεν πήρε θέση, όταν δημοσιογράφος ζήτησε να τον σχολιάσει. Ξαφνικά σταμάτησαν και οι βοήθειες και τα έργα και όλα. Αν όμως ήταν έτσι η Εκκλησία και στο παρελθόν, τότε τι θα γινόταν;
Μακαριώτατε, είπατε ότι θα κάνετε κοινωνικό έργο, όμως, επτά μήνες μετά, δεν έχετε δει ούτε καν τα ιδρύματα που σας άφησε ο προκάτοχός σας. Μόνο εύκολες κριτικές και απαξιωτικά σχόλια από συνεργάτες σας για την κληρονομιά του Χριστόδουλου. Κάποτε ο κ. Ιερώνυμος έκανε έργο στην επαρχία του. Πέρασε όμως καιρός από τότε και σήμερα είναι έρμαιο άλλων. Επτά μήνες μετά, τη «γραμμή» του Αρχιεπισκόπου την καταλάβαμε. Μοναδικό σκοπό και στόχο για να ξεχωρίζει έχει να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτά που έκανε ο προκάτοχός του. Δεν είναι όμως αυτή συνταγή επιτυχίας. Επιτυχία είναι η επαφή με το ποίμνιο. Αντίθετα, οι λειτουργίες όπου συμμετέχει είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Συνήθως τηλεφωνούν στις Ενορίες από την Αρχιεπισκοπή και ακυρώνουν τις χοροστασίες και τις λειτουργίες του. Επαφή με τους κληρικούς ουδεμία. Μια σύναξη στην αρχή στον Καθεδρικό Ναό με μια εξαγγελία-φωτοβολίδα για τα «τυχερά», και από τότε τίποτα. Ο Χριστόδουλος χειροτονούσε ο ίδιος όλους τους κληρικούς για να έχει την πνευματική επαφή. Αντίθετα, ο Ιερώνυμος έδωσε την άδεια στους βοηθούς του να χειροτονούν. Ξέρετε τι λένε οι αρχιερείς ανά την Ελλάδα; Ησυχάσαμε από την πίεση και το άγχος του Χριστόδουλου. Αυτό όμως θέλουμε; Τον εφησυχασμό μας;
Μακαριώτατε, καμία εμπάθεια δεν έχει κανένας απέναντί σας. Μη βλέπετε παντού εχθρούς και σκιές. Γίνατε δεκτός με τις καλύτερες προσδοκίες, κάνατε δηλώσεις για τη συνέχιση του έργου της Εκκλησίας σε όλους τους τομείς. Κι όμως, υπάρχει μια κακομοιριά, μια απραξία, μια ατονία, μια αβεβαιότητα, μια ανασφάλεια. Και για το ποίμνιο μια απογοήτευση. Χάνουμε και το τελευταίο μας οχυρό, Μακαριώτατε. Προσπαθήστε τούτη την ύστατη στιγμή να κρατήσετε το μέτρο. Ενεργοποιηθείτε πριν να είναι αργά, γιατί τότε θα πιστέψουμε ότι άλλοι και άλλα είναι πίσω από εσάς. Μην περιμένετε μεγαλύτερη αγάπη από αυτήν που δίνετε.


Σχολιάστε εδώ