Άδειασαν τον Σπάρτης!

ιο συγκεκριμένα: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έβαλε τέλος στη γνωστή διαμάχη που είχε ξεσπάσει εδώ και 8 μήνες στις σχέσεις των Μητροπολιτών Σπάρτης κ. Ευσταθίου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου μετά τις καταγγελίες του δεύτερου για εκβιασμό του από τοπική εφημερίδα που στήριζε στις αρχιεπισκοπικές εκλογές την υποψηφιότητα του Μεσσήνιου στην καταγωγή Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Νωρίτερα ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος διαδέχθηκε στον θρόνο της Καλαμάτας τον πνευματικό πατέρα του κ. Ευσταθίου, είχε διώξει από τα γραφεία της Μητροπόλεως κληρικό, στενό φίλο του κ. Ευσταθίου. Και αν όλα αυτά φαντάζουν σαν κουβάρι μπερδεμένο, οι δύο Ιεράρχες θεώρησαν τους εαυτούς τους ιδιαίτερα θιγμένους, ζητώντας ξεκαθάρισμα της υπόθεσης. Η πολιτική δικαιοσύνη έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, κάτι το οποίο όμως δεν ικανοποίησε τον Μητροπολίτη Σπάρτης, ο οποίος κάλεσε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας να του ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για την όλη εμπλοκή του στο θέμα. Από την άλλη, ο κ. Χρυσόστομος αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη.
Το θέμα έφερε στη Σύνοδο ο Συνοδικός Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος ζητώντας ηθική αποκατάσταση, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι θα φτάσει την υπόθεση στα άκρα.
Η Ιερά Σύνοδος ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Χρυσόστομο και έθεσε την υπόθεση σε ψηφοφορία για το αν αυτές κρίνονται ή όχι ικανοποιητικές.
Και ενώ ο καθένας πίστευε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν μπορούσε να προβλεφθεί μια και ο κ. Ευστάθιος διέθετε μια ικανή ομάδα υποστηρικτών στη Σύνοδο (ως υποψήφιος Αρχιεπίσκοπος), το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας απέδειξε ότι ο κ. Ευστάθιος βρέθηκε μόνος του, με μοναδική ψήφο υποστήριξης αυτή του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρουσίου. Τα συμπεράσματα πολλά και διαφορετικά. Οι τηλεφωνικές γραμμές άναψαν, η είδηση έκανε σε μικρό χρονικό διάστημα τον γύρο των μητροπολιτικών γραφείων. Ο καθένας έδωσε τη δική του εξήγηση. «Το αποτέλεσμα αυτό έχει το δικό του μήνυμα», τονίζει στην εφημερίδα μας Μητροπολίτης του οποίου ζητήσαμε να σχολιάσει την είδηση.
Στον Καρέα θέλει και ο Ιερώνυμος το Συνοδικό Μέγαρο
Η άλλη είδηση που είχε επίσης έντονο ενδιαφέρον είναι αυτή που έχει να κάνει με την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη.
Και, βέβαια, για όσους γνωρίζουν τα πράγματα εκ των έσω δεν αποτελεί είδηση ούτε η διεκδίκηση από πλευράς της Εκκλησίας να εντάξει στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έργα και δραστηριότητες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των υπολοίπων Μητροπόλεων ούτε το καλό κλίμα μεταξύ των δύο φορέων, αλλά η είδηση αποκαλύπτεται διαβάζοντας ότι μέσα στα έργα που ζητά ο κ. Ιερώνυμος να χρηματοδοτηθούν είναι και αυτό για την ανέγερση συνοδικού μεγάρου στον Καρέα προϋπολογισμού 17,7 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει: Βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος, Κέντρο Διάδοσης – Προβολής της Πληροφόρησης της Εκκλησίας και Κέντρο Πληροφορικής της Εκκλησίας.
Μήπως θυμάστε τι έλεγε ο κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά την εκλογή του για το περιβόητο Συνοδικό Μέγαρο όπου ο προκάτοχός του Μακαριστός Χριστόδουλος ήθελε να κατασκηνώσει;
Δεν ήταν εκείνος που το θεωρούσε περιττό έξοδο; Δεν ήταν εκείνος που έλεγε τα χρήματα να πάνε για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών; Τι άλλαξε; Καλές οι δηλώσεις εντυπωσιασμού, αλλά τα λόγια τα πέρνει ο αέρας… τα έργα μένουν!


Σχολιάστε εδώ