Τι συμβαίνει με τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής που ίδρυσε ο Ψωμιάδης;
Ο λόγος για την πολυδιαφημισμένη πρωτοβουλία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης να ιδρύσει Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετιγκ, ο οποίος θα αναλάμβανε να προβάλει τη Θεσσαλονίκη ως τουριστικό προορισμό, δίνοντας έμφαση στις ακτές της ευρύτερης περιοχής, στα αρχαία μνημεία, στην πλούσια αγορά, στις πρωτοποριακές υπηρεσίες που προσφέρει σε κρίσιμους κλάδους (π.χ. υγεία και νέες τεχνολογίες).
Ο νέος θεσμός που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Ψωμιάδη προ τετραετίας δεν έκανε το παραμικρό.
Η δυσφορία των φορέων της πόλης έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν προδημοσιεύτηκε απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε ο νομάρχης στο οικονομικό περιοδικό «Fortune» (θα δημοσιευτεί στο τεύχος του Νοεμβρίου), όπου εξήγγειλε ότι «η Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια θα γίνει το Μιλάνο των Βαλκανίων»…
Ο νομάρχης μίλησε για «εντατικές προσπάθειες της νομαρχίας στην τουριστική προβολή της πόλης και του Νομού Θεσσαλονίκης» και για την «ανάδειξη της πόλης σε προορισμό city-break, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους βαλκάνιους τουρίστες».
Το πρώτο «μπαμ» ακούστηκε από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), που αποφάσισε να αποχωρήσει από τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής, επικαλούμενο αδράνεια της λειτουργίας του εν λόγω φορέα. Μάλιστα, δίνοντας οργίλη διάσταση στην αποχώρησή του, το ΒΕΘ αποφάσισε να απαιτήσει την επιστροφή της εισφοράς του ποσού των 20.000 ευρώ που είχε καταθέσει το 2005 για τον σχηματισμό του μετοχικού κεφαλαίου του τουριστικού φορέα.
Το γεγονός πως η πλειοψηφία του ΒΕΘ πρόσκειται στη ΝΔ -ο πρόεδρος Σωτήρης Μαγόπουλος είναι επίλεκτο μέλος της- δίνει δραματική διάσταση στην πρωτοβουλία, φανερώνοντας την αγανάκτηση των μεσαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.
Το «μπαμ» της αποχώρησης του ΒΕΘ αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλοι φορείς -ελεγχόμενοι και αυτοί από τοπικά «γαλάζια» στελέχη- προσανατολίζονται να ακολουθήσουν τον δρόμο του Μαγόπουλου.
Πρώτος απ’ όλους ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος προ μερικών μηνών αποχώρησε -ως φυσικό πρόσωπο- από τη θέση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι «ο οργανισμός δεν προχωρούσε». Υπήρχε κωλυσιεργία, έλεγε τότε ο κ. Ζορπίδης, τονίζοντας πως «ο φορέας αυτός θα έπρεπε να είναι το άλφα και το ωμέγα της Θεσσαλονίκης».
Για την ώρα, το ΕΕΘ δεν έχει συζητήσει το θέμα σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, όμως, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρός του, «αν φύγουν τα άλλα επιμελητήρια, θα φύγουμε κι εμείς».
Ο πρόεδρος του οργανισμού Παναγιώτης Ψωμιάδης αρκέστηκε να πει ότι η «διχόνοια δεν βοηθά τη Θεσσαλονίκη». Με τη σειρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος του οργανισμού και πρωθυπουργικός κουμπάρος Αριστοτέλης Θωμόπουλος τονίζει πως όλα προχωρούν ομαλά, σημειώνοντας μάλιστα πως εδώ και δύο μήνες έχει αναλάβει καθήκοντα η νέα γενική διευθύντρια, Μαριάννα Τσουλιά, ενώ η εταιρεία εγκαθίσταται σε νέα γραφεία και ετοιμάζεται ν’ ανοίξει περισσότερο τα πανιά της. «Αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες θέλουν επιμονή και υπομονή», εξηγεί ο κ. Θωμόπουλος, σημειώνοντας πως για να δρέψεις καρπούς απαιτείται τουλάχιστον μία πενταετία, ειδικά για προορισμούς όπως η Θεσσαλονίκη, όπου δεν είχε γίνει ποτέ τίποτα για τον τουρισμό.
Να σημειώσω ότι στον Οργανισμό συμμετέχουν η Νομαρχία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ένωση Ξενοδόχων, η Helexpo, η ΔΕΘ, ο ΟΛΘ, το ΕΒΕΘ, το ΒΕΘ, το ΕΕΘ, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης και η ΤΕΔΚ του νομού.