Την Κάρτα Ασφαλισμένου εξαγγέλλει στη ΔΕΘ ο Καραμανλής!

Δηλαδή με την κάρτα αυτή θα μπορούν να κάνουν οποιεσδήποτε εξετάσεις, να νοσηλεύονται και να παίρνουν τα φάρμακα που τους χρειάζονται χωρίς παραπεμπτικά, συνταγογραφίες κι ένα πλήθος άλλων γραφειοκρατικών χρονοβόρων και… ευρωβόρων διαδικασιών!

Για το θέμα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος του ανέλυσε και το νέο σύστημα παροχής φαρμάκων στους ασφαλισμένους.

Για τις λεπτομέρειες και τον τρόπο καθιέρωσης της Κάρτας Ασφαλισμένου έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι σε αίθουσα της Βουλής ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων υπό την προεδρία του γραμματέα της κυβέρνησης Αργύρη Καρρά.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Μέργος, ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ καθηγητής Διονύσης Χιόνης, ο γενικός γραμματέας Υγείας Αριστείδης Καλογερόπουλος και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας κ. Αδάμης.

Τι θα είναι η κάρτα

Η Εθνική Κάρτα Υγείας θα έχει τη μορφή της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας. Από την μια όψη της θα χρησιμοποιείται ως Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας, όπως ισχύει σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία. Από την άλλη όψη θα υπάρχουν τα στοιχεία της Εθνικής Κάρτας Υγείας, με κύκλωμα (chip) που θα περιέχει τέσσερα επίπεδα λειτουργίας, τα οποία θα ενεργοποιούνται σταδιακά στα επόμενα δύο χρόνια.

Α΄ στάδιο:

= Βασικά στοιχεία ταυτότητας του κατόχου και γενικές πληροφορίες για την υγεία του (π.χ. ομάδα αίματος).

= Πληρωμή νοσηλίων και επισκέψεων διαμέσου των ασφαλιστικών ταμείων.

Β΄ στάδιο:

= Πληρωμή φαρμακείων.

Γ΄ στάδιο:

= Ιατρικός φάκελος υγείας.

Θα έχουν πρόσβαση μόνο οι θεράποντες γιατροί, με ειδικό κωδικό ασφαλείας (pin) που θα γνωρίζει μόνο ο ίδιος ο ασθενής ή συγγενικό του πρόσωπο, και ο ασφαλιστικός φορέας. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα.

Η Κάρτα Υγείας θα χρησιμοποιείται όπως μια απλή πιστωτική κάρτα, ο κάτοχος θα συναλλάσσεται κατευθείαν με τον γιατρό και τις δημόσιες μονάδες υγείας, χωρίς καμία χρηματική συναλλαγή. Η κάρτα θα είναι συνδεδεμένη με τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δημόσιους φορείς υγείας και τους ιδιωτικούς συμβεβλημένους φορείς παροχής υγείας, ενώ θα περιέχει τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Απασχόλησης), που θα είναι μοναδικός για κάθε ασφαλισμένο πολίτη.

Η δαπάνη που έχει προβλεφθεί για την Κάρτα Υγείας ανέρχεται σε 11.000.000 ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια.

Πώς θα λειτουργεί

Στη σύσκεψη που προαναφέραμε αναλύθηκαν και οι παράμετροι βάσει των οποίων θα λειτουργεί η κάρτα.

Όπως τονίστηκε, για να έχει σωστή και αποδοτική εφαρμογή θα πρέπει να συνοδεύεται από παράλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως περιορισμό της γραφειοκρατίας, απλούστευση διαδικασιών κάλυψης δαπανών για τους ασφαλισμένους, κατάργηση συναλλαγής σε χρήμα.

Ειδικότερα προτείνεται:

α) Η κατηγοριοποίηση των εφαρμοζόμενων θεραπευτικών αγωγών, που θα γίνει με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. (ΚΕΣΥ)

β) Η χορήγηση της αντίστοιχης φαρμακευτικής αγωγής, που θα καθοριστεί με τις θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων (ΕΟΦ).

Κατά συνέπεια, τρεις θα είναι οι βασικοί πυλώνες του νέου συστήματος:

= Κάρτα Υγείας

= Θεραπευτικά πρωτόκολλα με ευθύνη του ΚΕΣΥ

= Θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων με ευθύνη του ΕΟΦ.

Όσον αφορά τον ρόλο του κάθε πυλώνα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

«Το ΚΕΣΥ, με μια νέα Επιτροπή Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, θα ορίζει τις ασθένειες κατά κατηγορίες. Ο ΕΟΦ θα ορίζει την τιμή αποζημίωσης των φαρμάκων που αντιστοιχούν σε κάθε κατηγορία θεραπείας με την ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαφάνειας Αποζημίωσης Φαρμάκων. Η Επιτροπή αυτή έχει θεσμοθετηθεί, αλλά δεν έχει λειτουργήσει ποτέ μέχρι σήμερα. Η τιμή αναφοράς, που θα καθορίζεται από τον ΕΟΦ για κάθε φάρμακο, θα είναι και η ανώτατη τιμή, που θα καλύπτουν υποχρεωτικά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου.

Για να επιτευχθεί δραστική, αλλά και ορθολογιστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, θα ενισχυθούν η παραγωγή και η διάθεση των γεννόσημων φαρμάκων (generics). Θα τροποποιηθεί η αγορανομική διάταξη 14/89, ιδίως στο σημείο που ορίζει την τιμή του γεννόσημου σε ποσοστό 80% της τιμής του πρωτότυπου (branded). Κατά κανόνα στις ευρωπαϊκές χώρες η τιμή του γεννόσημου είναι φτηνότερη τουλάχιστον κατά 40% από το πρωτότυπο φάρμακο. Θα προβλέπεται μάλιστα ρητά ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποζημιώνουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο μέχρι την ανώτατη αυτή τιμή του γεννόσημου. Με τη συνδυαστική εφαρμογή των δύο αυτών ρυθμίσεων, δημιουργούνται προϋποθέσεις υγιούς ανταγωνισμού, επιτυγχάνονται σημαντικές οικονομίες, αλλά και ενισχύεται συγχρόνως η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία, χωρίς να πλήττονται ουσιαστικά οι εισαγωγές από το εξωτερικό, στο μέτρο που είναι ελεύθερη και η εισαγωγή γεννόσημων φαρμάκων».

Με την Κάρτα Υγείας θα υπάρξει πλήρης μηχανογράφηση της συνταγογράφησης φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων, καθώς και άμεσος και ουσιαστικός έλεγχος από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς σε πραγματικό χρόνο (real time). Καταπολεμούνται έτσι οριστικά τα δυσμενή φαινόμενα της αλόγιστης χορήγησης φαρμάκων, ενώ παράλληλα ελέγχονται και οι άσκοπες ιατρικές εξετάσεις.


Σχολιάστε εδώ