Στα πρόθυρα ανατροπής!

Κι όταν λέμε πολιτικές ανατροπές, εννοούμε ότι αυτή η βαθιά, δομική κρίση του δικομματισμού που παρακολουθούμε ήδη απ’ τις περυσινές εκλογές και μάλιστα συνεχώς επιδεινούμενη, είναι πιθανότατο να οδηγήσει σε μια μεγάλη κρίση διακυβέρνησης της χώρας, με ποσοστά πρωτόγνωρα στο μεταπολιτευτικό πολιτικό σκηνικό, πολύ περισσότερο μάλιστα που η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι «χαλαρή».

Είναι χαρακτηριστικό ότι έμπειροι αναλυτές εταιρειών δημοσκοπήσεων επισημαίνουν πως με τα σημερινά δεδομένα, αν φυσικά δεν ανατραπούν στους δέκα περίπου μήνες που μεσολαβούν ως τις ευρωεκλογές, είναι πιθανό να έχουμε αποτελέσματα με τη ΝΔ γύρω στο 31%, και το ΠΑΣΟΚ περίπου στο 28 με 29%!

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε πράγματι η χώρα θα οδηγηθεί σε κρίση διακυβέρνησης, μια κρίση που θα υπερβαίνει τον κάθε πόλο του δικομματισμού ξεχωριστά.

Πολύ περισσότερο που, κατά τους ίδιους αναλυτές δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει πλέον σταθεροποιηθεί σε ποσοστά αρκετά πάνω από 10%, μετά από μια πτωτική τάση που είχε την περασμένη άνοιξη, αλλά έχει και τάσεις ανοδικές με αποτέλεσμα να μη θεωρείται έκπληξη αν σε κάποια απ’ τις επόμενες δημοσκοπήσεις το ποσοστό του έχει μπροστά το «2»!

Επαναλαμβάνουμε, τα παραπάνω είναι εκτιμήσεις υπό την προϋπόθεση μη ανατροπής των σημερινών δεδομένων. Πάντως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ορατά στον ορίζοντα σημάδια ανατροπής του πολιτικού κλίματος που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό του την πλήρη απαξίωση του δικομματισμού.

Εκτός αν, όπως τονίζουν έμπειρα πολιτικά στελέχη, αποφασίσει ο Καραμανλής να κάνει την έκπληξη «σώζοντας την παρτίδα», όχι μόνο για την κυβέρνησή του και το κόμμα του, αλλά για τον δικομματισμό συνολικά. Παίρνοντας δηλαδή πρωτοβουλίες είτε ρήξεων είτε θεσμικές, είτε ανασχηματισμού, είτε ακόμα και εκλογικές, όπως άλλωστε του έχει προταθεί.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι αυτήν τη στιγμή ορατό στον ορίζοντα.

Έτσι έχουμε, ενώ η νέα πολιτική σεζόν ουσιαστικά ξεκινά, μια κυβέρνηση παραπαίουσα και ταλανιζόμενη απ’ την άσχημη κατάσταση της οικονομίας και από καταγγελίες για σκάνδαλα και απ’ την άλλη μια αξιωματική αντιπολίτευση επίσης παραπαίουσα και ανίκανη να πείσει και να καρπωθεί απ’ την κρίση της κυβέρνησης (τα 40-50 άτομα που παρακολούθησαν τον Γ. Παπανδρέου στην περιοδεία του στην Ηλεία την Πέμπτη, μια περιοχή ευνοϊκή για το ΠΑΣΟΚ και με χαίνουσες ακόμα τις πληγές απ’ την περυσινή τραγωδία, είναι μια χαρακτηριστική αποτύπωση του κλίματος για το ΠΑΣΟΚ…)!

ξ

Τα διλήμματα και οι «ομηρίες» Καραμανλή

Το κλίμα ακινησίας και η εικόνα απουσίας του Καραμανλή απ’ τη διαχείριση της μεγάλης κρίσης που ταλανίζει την κυβέρνησή του, που κυριαρχούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει, τουλάχιστον σοβαρά.

Έτσι συντηρείται και αναπαράγεται η αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός:

– Δειλιάζει να προχωρήσει σε ρήξεις.

– Συνεχίζει την «ακινησία», ακόμα και για ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

– Δίνει την αίσθηση ότι η μάχη κατά των «νταβατζήδων» έχει εγκαταλειφθεί και τώρα πάει σε διευθετήσεις μαζί τους χρησιμοποιώντας και τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες…

– Εμφανίζεται όμηρος ισορροπιών, συσχετισμών και «παρεών» μέσα στο κόμμα και την κυβέρνησή του, με αποτέλεσμα την εικόνα ασυνεννοησίας, αλληλοκαρφωμάτων και «βιλαετιών», αν και ουδείς αυτήν τη στιγμή αμφισβητεί την κομματική του ηγεμονία.

Τα παραπάνω δημιουργούν μια γενικευμένη αίσθηση ότι «το καράβι βουλιάζει», κυρίως εξαιτίας της πολύ άσχημης κατάστασης της οικονομίας (σχετικό ρεπορτάζ και σε άλλες σελίδες), που ουσιαστικά απαγορεύει κάποια σοβαρή ένδειξη κοινωνικού προσώπου, αν και ήδη έχουμε μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Πολλοί λένε ότι θα έχουμε…κόλαση!

Ο Σεπτέμβρης κρίνεται ως ο κρίσιμος για τις οικονομικές εξελίξεις μήνας, ενώ κυβέρνηση και Μαξίμου τρέμουν το ενδεχόμενο μιας νέας επιτήρησης της οικονομίας, ενδεχόμενο που πάντως δεν αποκλείεται.

Έτσι κι αλλιώς ωστόσο η -πραγματική- κατάσταση της οικονομίας οδηγεί σε αδυναμία, κάποιων έστω, κοινωνικών παροχών.

Αν και οι πιέσεις των τελευταίων ημερών έχουν οδηγήσει σε κάποια αναθεώρηση προθέσεων, παρά το γεγονός ότι ο Γ. Αλογοσκούφης συνεχίζει να εμφανίζεται «σκληρός».

Έτσι φαίνεται ότι στη Θεσσαλονίκη θα εξαγγελθούν κάποιες παροχές, το εύρος των οποίων αναμένεται να αποφασιστεί σε νέα σύσκεψη με την παρουσία του υπουργού Οικονομίας.

Με επίκεντρο τον Αλογοσκούφη έχουν και πρόσφατα γίνει εισηγήσεις για ανασχηματισμό. Αλλά η αίσθηση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι ότι κάτι τέτοιο μάλλον δεν είναι στις προθέσεις του Καραμανλή.

Μάλιστα κατά την έκφραση συνομιλητή του, «θα αφήσει τον Αλογοσκούφη να ανέβει τον Γολγοθά του… και να… σταυρωθεί!

Ας σημειωθεί πάντως ότι ακριβώς και λόγω της κατάστασης της οικονομίας έχουν γίνει εισηγήσεις στον πρωθυπουργό να πάει στη Θεσσαλονίκη και να κάνει περισσότερο πολιτικού παρά οικονομικού τύπου ομιλία, επενδύοντας κυρίως σε μεταρρυθμίσεις, όπως τον «Καποδίστρια 2» και σε παροχές που κατά κάποιο τρόπο έχουν «προεξοφληθεί», όπως το ταμείο κοινωνικής συνοχής και την «κάρτα ασφαλισμένου». Πάντως δεν λείπουν και οι εισηγήσεις για επικοινωνιακή επίθεση του Κ. Καραμανλή απ’ τη Θεσσαλονίκη. Αλλά το ζήτημα είναι πώς και με τι…

ξ

Η «μυστική» σύσκεψη

Σε «κλειστή» σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τελικά στο Μαξίμου (και όχι στη Ραφήνα, όπως είχε προαναγγείλει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ») έγινε μια πρώτη σοβαρή συζήτηση εν όψει της νέας πολιτικής σεζόν.

Η σύσκεψη επισήμως «διαψεύδεται», όμως «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» επιμένει ότι πραγματοποιήθηκε και συμμετείχε ο στενός κύκλος εμπίστων συνομιλητών του Καραμανλή. Δηλαδή πλην του πρωθυπουργού οι Δημ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος, Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Αγγέλου.

Σε αυτήν την κρίσιμη σύσκεψη συζητήθηκαν τα πάντα. Από ανασχηματισμός μέχρι εκλογές. Αποφάσεις δεν ελήφθησαν, αλλά εξετάστηκαν τα συν και πλην κάθε σεναρίου.

Εξετάστηκε ακόμα και η «διαχείριση» της ΚΟ, ένα θέμα κρίσιμο λόγω του συνεχώς επαπειλούμενου «152». Ακόμα και αλλαγή του γραμματέα της ΚΟ εξετάστηκε. Ίσως όμως αυτό συνεξεταστεί αργότερα σε συνδυασμό με το αν θα γίνουν ευρύτερα αλλαγές στο κόμμα…

ξ

ΠΑΣΟΚ: Μια απ’ τα ίδια…

Και ενώ έτσι έχει η κατάσταση στην κυβέρνηση, κλίμα δηλαδή κάθε άλλο παρά… ειδυλλιακό, δεν είναι καλύτερα τα πράγματα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα αυτή η αενάως επαναλαμβανόμενη και διαπιστούμενη αδυναμία πολιτικής αξιοποίησης της κυβερνητικής φθοράς ανακυκλώνει τα φαινόμενα εσωστρέφειας, αμφισβήτησης του Γ. Παπανδρέου και ομαδοποιήσεων.

Βεβαίως η ηγεσία του Γιώργου δεν θα αμφισβητηθεί και σενάρια ανατροπής του αποκλείονται. Ωστόσο υπάρχουν έντονοι φόβοι άλλου είδους ανατροπών, όπως για παράδειγμα δημιουργία νέου κόμματος, που εκτιμάται ότι μπορεί στις ευρωεκλογές να συγκεντρώσει ένα ποσοστό έως και 7-8%.

Αλλά και το σενάριο αυτό προσκρούει στην απροθυμία Βενιζέλου να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ και να αποχωρήσει, αν και εντός του «ρεύματος» που τον στήριξε στη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν φωνές που «σπρώχνουν» σε κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα από στελέχη «εκσυγχρονιστικά».

Το παράδειγμα του Ν. Μπίστη είναι χαρακτηριστικό. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», στρεφόμενος προς τον Β. Βενιζέλο επικαλέστηκε την αγγλική ρήση «εάν δεν θέλεις όταν μπορείς, όταν θέλεις δεν θα μπορείς»…

Επαναλαμβάνουμε όμως ότι μια τέτοια ρήξη δεν είναι στις προθέσεις του Βενιζέλου. Είναι δε ενδεικτικό αυτό που μας επεσήμανε στέλεχος του περιβάλλοντός του:

– Δηλαδή του ζητάει να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ; Και εν πάση περιπτώσει, τι σχέση έχει με το ΠΑΣΟΚ;

Είναι πάντως γεγονός ότι αυτή η προειδοποίηση του Ν. Μπίστη ερμηνεύτηκε ως μήνυμα ότι «ή το κάνεις τώρα ή ξέχασέ μας»…

Διεργασίες πάντως υπάρχουν και μάλιστα έντονες. Και θα ενταθούν περισσότερο ακόμα από Σεπτέμβρη, εφόσον και οι δημοσκοπήσεις επαναβεβαιώσουν την αδυναμία του Γιώργου να «κάνει παιχνίδι».

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι η πολυδιάσπαση των ομαδαρχών είναι και η δύναμη του Γιώργου.

Και από ομαδάρχες… άλλο τίποτα. Και η Άννα Διαμαντοπούλου έχει μπει στο παιχνίδι, αλλά και στελέχη που στήριξαν τον Βενιζέλο και τώρα αποστασιοποιούνται και κάνουν παιχνίδι δικό τους, όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο

Ν. Μπίστης απλώς διεκδικεί να ηγηθεί τάσης εντός του «ρεύματος»…

Μύλος δηλαδή. Μύλος που ανακυκλώνει τη βαθιά, διαχρονική κρίση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ξ

Υπάλληλοι… του ΣΕΒ

Μέσα στη σύγχυση, που λένε, προέκυψε και η πρόσληψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ – συνεργατών του Κ. Σημίτη απ’ τον… ΣΕΒ, αφού οι Στουρνάρας, Ράπανος, Χαρδούβελης προσελήφθησαν στο ΙΟΒΕ του ΣΕΒ.

Έτσι αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια περί εγχειρήματος για «κόμμα επιχειρηματιών». Σενάρια που δεν φαίνεται να έχουν τύχη, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή.

Αλλά σε κάθε περίπτωση και εφόσον η κρίση του δικομματισμού θα συνεχιστεί, η αξιοποίησή της από εξωθεσμικούς και εξωπολιτικούς παράγοντες, μάλλον η προσπάθεια αξιοποίησής της, θα είναι ένα ζήτημα διαρκώς επίκαιρο…


Σχολιάστε εδώ