ΣΚΟΠΙΑΝΟ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΕΤΟ ΤΙ;
Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων φθάνει μετά το βέτο και τις τελευταίες διαπραγματεύσεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Νίμιτς σε κομβικό σημείο, αφού οι ΗΠΑ πιέζουν για λύση εδώ και τώρα, παρά τη «φουσκωμένη» ατζέντα που κάθε λίγο και λιγάκι επιδιώκουν οι Σκοπιανοί, επιβαρύνοντάς την και με άλλα ζητήματα και κατηγορώντας την Αθήνα ως υπεύθυνη για το αδιέξοδο. Η κόκκινη γραμμή που έχει μπει απ’ όλες τις πλευρές της Βουλής για το θέμα του ονόματος (αποδεκτή μόνο σύνθετη ονομασία) έχει απέναντί της τους Αμερικανούς, το αφτί των οποίων δεν ιδρώνει από κάτι τέτοια. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Σκοπιανοί με τον εθνικιστή πρωθυπουργό Γκρούεφσκι κάνουν τη δουλειά τους, προσπαθώντας να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους, όπως αυτοί τα φαντάζονται.
Το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Μήπως απλώς κοιτάμε αμέτοχοι και απαντάμε σε απαράδεκτες και προκλητικές επιστολές του παραληρηματικού πρωθυπουργού των Σκοπίων; Η κ. Κοντολίζα Ράις στην τελευταία συνάντησή της με την υπουργό εξωτερικών της χώρας μας είπε ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το όνομα που θέλουν θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή. Η πολιτική ηγεσία του τόπου πιστεύει ότι μάλλον αστάθεια θα δημιουργήσει, από τη στιγμή που οι Σκοπιανοί κυκλοφορούν χάρτες που δείχνουν τα σύνορά τους στα Τέμπη και παραχαράσσουν συστηματικά την Ιστορία παρουσιάζοντας τους προγόνους τους ως απόγονους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φέρνοντας μάλιστα και κάποιους γραφικούς εκπρόσωπους πολιτιστικών συλλόγων από την Ευρασία που τρέφουν παρόμοιες ψευδαισθήσεις.
Προς τι λοιπόν αυτοί οι θεατρινισμοί και οι επιστολές σε αρμόδιους και αναρμόδιους ανά τον κόσμο και το φόρτωμα της ατζέντας με κάθε λογής ζητήματα, εάν δεν έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι λέγε λέγε όλο και κάτι θα μείνει, όλο και κάποιος υψηλός αξιωματούχος (π.χ. ο γ.γ. του ΟΗΕ) θα δείξει μια συγκατάβαση-κατανόηση για τις θέσεις; Πόσω μάλλον όταν αισθάνονται ότι έχουν στο πλευρό τους και τη μοναδική υπερδύναμη.
Κατά συνέπεια λοιπόν, ερωτάται κανείς τι θα γίνει μετά την επερχόμενη αποτυχία του διαπραγματευτή κ. Νίμιτς; Έχει σχεδιάσει η ελληνική κυβέρνηση εναλλακτική λύση στην περίπτωση που η παρελκυστική πολιτική της, του «βλέποντας και κάνοντας», δεν ευοδωθεί; Εκτός κι αν βαυκαλιζόμαστε με πρωτοφανείς για υπουργό Εξωτερικών κράτους δηλώσεις του τύπου «δεν έγινε και τίποτε» με τις επιστολές του σκοπιανού πρωθυπουργού, «δεν έγινε και τίποτα» που ως εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο παρουσιάστηκε ο Τέως. Με θεατές των εξελίξεων δεν γίνεται εξωτερική πολιτική, κύριοι πρώην εθναμύντορες.
*Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι ιατρός εντατικολόγος πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Παν/μίου Αθηνών και βουλευτής Λακωνίας ΠΑΣΟΚ.