Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Επισημαίνουν ότι «το πόρισμα δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή με ευθύνη της διορισμένης ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μια ευθύνη που η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου παραπληροφορώντας τον ελληνικό λαό αγωνιά να συγκαλύψει», και τονίζουν ότι «πίσω από τις μισές αλήθειες και τις παραπλανητικές δηλώσεις του κ. Χατζηγάκη κρύβονται οι μεθοδεύσεις που έγιναν κατά απροκάλυπτη καταστρατήγηση του ισχύοντος νόμου περί ευθύνης υπουργών». Συμπερασματικά καταλήγουν ότι «γίνεται πλέον φανερό σε όλους ότι η διορισμένη ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να καλύψει ενέργειες και συμπεριφορές που εκθέτουν την κυβέρνηση, δεν διστάζει να τελεί ακόμα και παράνομες πράξεις (παράβασης καθήκοντος, κατάχρησης εξουσίας, υπεξαγωγής εγγράφων), μια πρακτική που εφαρμόστηκε τόσο στην περίπτωση της δικογραφίας του Εισαγγελέα Ρόδου για την υπόθεση Παυλίδη, όσο και στην περίπτωση της εξαφάνισης του πορίσματος Ζορμπά για τα αμαρτωλά δομημένα ομόλογα, που προφανώς το περιεχόμενό τους αναφερόταν και σε κυβερνητικές ευθύνες».

> Σε εργαλείο καταλήστευσης των μικροϊδιοκτητών στη χώρα μας έχει μετατραπεί το τέλος εγγραφής των ακινήτων στο Κτηματολόγιο καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θοδωρής Δρίτσας που εκτιμούν ότι το υπέρογκο ύψος του το οποίο ανέρχεται σε 35 ευρώ ανά δικαίωμα και τα πρόσθετα βάρη για τυχόν βοηθητικούς χώρους υπακούουν μόνο σε μια άγρια εισπρακτική λογική προκειμένου να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» του ναυαγήσαντος προϋπολογισμού. Υπογραμμίζουν ότι πέρα από το αδικαιολόγητο «χαράτσι» του κτηματόσημου, έρχονται από πάνω και οι τράπεζες, οι οποίες υποχρεώνουν τους εκατοντάδες χιλιάδες λήπτες στεγαστικών δανείων να πληρώσουν τουλάχιστον δύο φορές το τέλος εγγραφής στο Κτηματολόγιο. Αναφέρονται στους λήπτες στεγαστικών δανείων με υποθήκη από την τράπεζα του ακινήτου, οι οποίοι θα πληρώσουν δύο φορές (!) το κόστος εγγραφής του ακινήτου στο Κτηματολόγιο επειδή υποχρεώνονται να κάνουν δήλωση εγγραφής στο Κτηματολόγιο και οι πιστώτριες τράπεζες για το εμπράγματο βάρος του ακινήτου, το οποίο στη συνέχεια μετακυλίουν στον δανειολήπτη.

> Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά -και ει δυνατόν να εξαλειφθεί- η μάστιγα του ντόπινγκ που το τελευταίο διάστημα καταγράφει έξαρση μεταξύ των ελλήνων αθλητών και η οποία μετά τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης. Ερωτά αν έχει επέμβει η Δικαιοσύνη προκειμένου να εξετάσει τις κατηγορίες για ύπαρξη κυκλώματος αναβολικών στη χώρα μας και αν ναι, τι αποτελέσματα έχουν υπάρξει έως σήμερα και πόσοι έλεγχοι, τακτικοί ή μη, για χρήση αναβολικών έχουν γίνει από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) από 1-1-2004 έως και σήμερα, ανά έτος, σε έλληνες αθλητές και αθλήτριες.

> Να ενταχθεί στον προγραμματισμό του αρμόδιου υπουργείου η δημιουργία και λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, έστω και σε επίπεδο Αστυνομικών Διευθύνσεων σε μια πρώτη φάση, ζητά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Εναλλακτικά, προτείνει να χορηγηθεί επίδομα φύλαξης τέκνων προκειμένου να μπορέσει ο αστυνομικός να αντεπεξέλθει στις δαπάνες που απαιτεί η αναγκαστική επιλογή ενός ιδιωτικού βρεφονηπιακού σταθμού.

> Ανάκληση της υπουργικής απόφασης που επιτρέπει την αλιεία με μηχανότρατες σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από τις ακτές, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Υπενθυμίζει ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι αλιείς άλλου τύπου αλιείας αντέδρασαν στην εν λόγω απόφαση του ΥΠΑΑΤ και καλούσαν τον υπουργό να προχωρήσει στην ουσιαστική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την αλιεία που θέτει ελάχιστη απόσταση το 1,5 ναυτικό μίλι από την ακτή, στοχεύοντας στη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και της βιοποικιλότητας, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και κατά συνέπεια σε μία βιώσιμη αλιεία.

> Επείγουσα έκκληση προς την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και, μέσω αυτής, προς την ελληνική κυβέρνηση να εγγυηθούν την ασφάλεια των ακτιβιστών της ΜΚΟ Free Gaza Movement στο νόμιμο ταξίδι τους για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας απηύθυναν 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ζητούν από την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τη στάση άρνησης ανάληψης της ευθύνης και να αναλάβει τις αναγκαίες διμερείς και διεθνείς πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη ολοκλήρωση του ταξιδιού αλληλεγγύης των μελών της κίνησης Free Gaza Movement προς τα παράλια της αποκλεισμένης Γάζας, να αποτραπεί κάθε βίαιη σε βάρος τους ενέργεια και να εξασφαλιστεί η ζωή, η σωματική ακεραιότητα και η ελευθερία των επιβαινόντων στα δύο σκάφη ακτιβιστών».

Την έκκληση υπογράφουν οι: Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ – Β’ Θεσσαλονίκης), Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ – Β’ Αθήνας), Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ – Α’ Πειραιά & Νησιών), Περικλής Κοροβέσης (ΣΥΡΙΖΑ – Α’ Αθήνας), Φώτης Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ – Β’ Αθήνας), Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ – Α’ Θεσσαλονίκης), Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ – Β’ Πειραιά), Θανάσης Λεβέντης (ΣΥΡΙΖΑ – Αττική), Γιάννης Μπανιάς (ΣΥΡΙΖΑ – Επικρατείας), Πάνος Μπεγλίτης (ΠΑΣΟΚ – Κορινθίας), Μιχάλης Παπαγιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ – Β’ Αθήνας), Σοφία Σακοράφα (ΠΑΣΟΚ – Β’ Αθήνας), Νίκος Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ – Αχαΐα), Φιλίνη Άννα (ΣΥΡΙΖΑ – Α’ Αθήνας) και Γρηγόρης Ψαριανός (ΣΥΡΙΖΑ – Β’ Αθήνας).

> Το θέμα της επικινδυνότητας του οδοστρώματος των οδικών αξόνων Εθνικής Αντιστάσεως και Ανδριανουπόλεως στον Δήμο Καλαμαριάς, που αποτελούν την ανατολική είσοδο και έξοδο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, καθώς και τις οδούς που οδηγούν προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», θέτει με ερώτησή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. «Οι διαρκείς διαμαρτυρίες του Δήμου Καλαμαριάς το μόνο αποτέλεσμα που είχαν έως σήμερα ήταν η διάθεση ποσού 100.000 ευρώ από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, με το οποίο συντηρήθηκε η μία μόνο λωρίδα της Εθνικής Αντιστάσεως», σημειώνει ο κ. Μαγκριώτης, λέγοντας ότι πρόκειται για κοροϊδία.


Σχολιάστε εδώ