Ξηλώνουν την Εθνική Φρουρά!
Είναι όμως αλήθεια ότι η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα προεκλογικής πλειοδοσίας με το ΔΗΣΥ για την αλίευση ψήφων. Ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης είχε υποσχεθεί μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες. Διαφωνία υπήρχε από το στρατόπεδο Παπαδόπουλου που προέβαλε τη θέση ότι επί του παρόντος και για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να μειωθεί η θητεία στην Κύπρο.
Οικονομία και μισθοφόροι
Υπέρμαχος της θέσης αυτής ήταν ο πρώην υπουργός Άμυνας και πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου. Τώρα τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ, που ανήκουν στην κυβέρνηση Χριστόφια, δεν προέβαλαν επαρκείς διαφωνίες για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Κύπρο, που μειώνει ταυτοχρόνως τις ικανότητες και της ανάγκες της Εθνικής Φρουράς. Ο ισχυρισμός για τη μετατροπή της Εθνικής Φρουράς σε επαγγελματικό στρατό μισθοφόρων θα μπορούσε να είχε λογική βάση εάν η Κύπρος δεν τελούσε υπό κατοχή και αν δεν μειωνόταν η στρατιωτική θητεία. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Επιπρόσθετα, η αντικατάσταση κληρωτών με μισθοφόρους αυξάνει τους προϋπολογισμούς του κράτους σε μια ευαίσθητη περίοδο δημοσιονομικής πειθαρχίας, την οποία απαιτεί η κυπριακή οικονομία και η ΕΕ λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και των διεθνών οικονομικών προβλημάτων. Ταυτοχρόνως, περιορίζει τις προτεραιότητες του ΑΚΕΛ για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Συνομιλίες
Σήμερα, η μείωση της θητείας στην Κύπρο εξυπηρετεί τις ανάγκες των συνομιλιών και αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ικανότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες και ειδικώς στο καυτό θέμα της ασφάλειας. Γιατί η Τουρκία και ο Ταλάτ θα είναι ευέλικτοι όταν γνωρίζουν ότι έχουν απέναντί τους μιας αποδυναμωμένη Εθνική Φρουρά με μειωμένο στρατό και παγωμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση τα εξοπλιστικά προγράμματα. Σε ποια βάση θα συζητήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο όταν απογυμνώνεται μόνος προτού αρχίσουν οι συνομιλίες.
Βρετανική ιδέα
Η θέση για μείωση της στρατιωτικής θητείας είχε διατυπωθεί αρχικά από τον ΔΗΣΥ και πιο συγκεκριμένα από τη βουλευτή του Μαρία Κυπριακού, χωρίς η ίδια να έχει ειδικές γνώσεις επί του θέματος. Πάντως στη Λευκωσία είναι διάχυτη η άποψη ότι πρόκειται περί βρετανικής ιδέας που βρίσκει εύφορο έδαφος στα αστικά τζάκια της Λευκωσίας και στους λεγόμενους αντιμιλιταριστικούς κύκλους του ΑΚΕΛ, οι οποίοι όμως από την άλλη αποδέχονται και δεσμεύονται επί της παρουσίας των στρατιωτικών βάσεων της Βρετανίας στην Κύπρο.