νέος πολίτης

Σχεδόν το ίδιο περιεχόμενο είχε και η πρωτοβουλία που ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας προς τις πολιτικές νεολαίες και τις νεανικές ΜΚΟ, όπως γράψαμε την περασμένη εβδομάδα. Να υποθέσουμε ότι δεν συνεννοήθηκαν ή ότι η όλη σκέψη προέρχεται από το ίδιο άτομο; Πάντως αυτή η πρωτοβουλία από πλευράς Νεολαίας ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο πρώτης συνεννόησης τουλάχιστον των «αριστερών» πολιτικών νεολαιών. Διότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που κατάφεραν όλες οι πολιτικές νεολαίες να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι τελευταία φορά.

νΗ εκλογή Πανταζή ως γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει αντικρουόμενες σκέψεις στην ΟΝΝΕΔ. Από τη μία υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι ο Κώστας Πανταζής έχει τις λιγότερες εξαρτήσεις από «πρωτοκλασάτους» του ΠΑΣΟΚ, άρα είναι λιγότερο «ελεγχόμενος» και είναι ο πιο κατάλληλος για να κάνει «αριστερό άνοιγμα» της νεολαίας, γεγονός που μπορεί να ριζοσπαστικοποιήσει τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Βέβαια αυτό έχει κυρίως σχέση με τις επαφές ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, όπου οι επικεφαλής των δύο νεολαιών δεν έχουν και τόση πέραση, αλλά καλλιεργούν κλίμα. Από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που ξέροντας από παλιά τον Κώστα Πανταζή θεωρούν ότι είναι «τίμιος παίκτης και καλό παιδί». Ανάμεσά τους και ο κύκλος του Γιώργου Παπανικολάου, αφού οι δύο τους συνυπήρξαν ως συνδικαλιστές στη Νομική Σχολή. Είδατε που η Νομική ελέγχει και τις δύο μεγάλες πολιτικές Νεολαίες; Λέτε να είναι αυτό θρυαλλίδα «συνεννόησης»; Δεν το βλέπουμε εφικτό, λόγω πολιτικών συγκυριών, αλλά ο δίαυλος επικοινωνίας θα υπάρχει.

νΠάντως και η νέα αναπληρώτρια γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, η Εύη Ελευθεριάδη, φαίνεται να έχει θερμούς υποστηρικτές. Εκτός από τα δεκάδες μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που της εύχονται «καλή επιτυχία», υπάρχουν και τα στελέχη εκείνα που την προκαλούν να κάνει τη θητεία της ουσιαστική και όχι απλώς διακοσμητική στο πλευρό του γραμματέα. Μας είπαν μάλιστα ότι ο Νίκος Παπανδρέου της ευχήθηκε «να μη φοβάσαι να εναντιωθείς στη συντήρηση μέσα και έξω απ’ το κόμμα». Επίσης ακούσαμε ότι άλλο μέλος της οικογένειας Παπανδρέου (που επηρεάζει πάντα τον ΓΑΠ) «υποδέχθηκε» στελέχη του κόμματος και της νεολαίας για χαλαρή αλλά εφ’ όλης της ύλης συζήτηση…

νΠαράλληλα στην ΟΝΝΕΔ αρχίζουν και επιστρέφουν από τις διακοπές τους για να ριχτούν στη μάχη. Πέρα από τα κλασσικά (προγραμματισμός χρονιάς, πλησίασμα πρωτοετών κ.λπ.), έχουμε αυτήν τη φορά και επιπλέον οργασμό εργασιών. Προετοιμάζεται δυναμικά ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός της ΟΝΝΕΔ, για τον οποίο ελπίζουμε σύντομα να σας έχουμε νέα. Επίσης μπαίνει στην τελική ευθεία η διοργάνωση της Συνδιάσκεψης Θέσεων και Αρχών, που οι αρχικές ελπίδες έλεγαν ότι θα επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο και τον λόγο της ΟΝΝΕΔ στις νέες συνθήκες, με ρηξικέλευθες προτάσεις κ.λπ. Επιφυλασσόμαστε, αλλά καταγράφουμε την ενόχληση αρκετών ΟΝΝΕΔιτών από την επιβολή πλαφόν στη βενζίνη, μιας και θεωρούν το μέτρο λαϊκίστικο και ενάντια στη φιλελεύθερη ιδεολογία που ακόμη πιστεύουν ότι έχει η ΝΔ…

νΞεχάσαμε να πληροφορήσουμε τους αναγνώστες της στήλης ότι προκηρύχθηκε το Συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, το οποίο θα είναι και εκλογικό. Φαίνεται ότι η παρούσα ηγεσία του ΕΣΥΝ ολοκληρώνει τον κύκλο της και θα έχουμε μεγάλες αλλαγές. Άλλωστε πρόσφατα άλλαξαν καταστατικό και προβλέπουν εκλογές για τουλάχιστον 30 (!) εκπροσώπους οργανώσεων νέων στα όργανα διοίκησης. Ακούμε ότι γίνεται προσπάθεια να μην υπάρξουν έντονες αντιπαραθέσεις για τις εκλογές, κυρίως για τη θέση του προέδρου, η οποία προσπάθεια δεν ξέρουμε αν θα ευοδωθεί. Αυτό που έχουμε όμως διασταυρώσει είναι ότι οι 47 σήμερα οργανώσεις είναι πολύ πιθανόν να γίνουν περισσότερες από 55 από τις 4 Οκτώβρη, οπότε είναι προγραμματισμένο το συνέδριο στην Αθήνα, μιας και φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια το ΕΣΥΝ έχει καλλιεργήσει υψηλό προφίλ και πολλές μικρότερες οργανώσεις νέων θέλουν να ενταχθούν σε αυτό.

νΤα τελευταία συμβάντα στον Ελληνικό Στρατό, με τους νέους θανάτους στρατευμένων νέων, δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι συνέχεια μια θλιβερής πραγματικότητας, των συνθηκών διαβίωσης και ασφάλειας στις μονάδες, με την οποία δυστυχώς καμία πολιτική ηγεσία δεν έχει σοβαρά ασχοληθεί, αφήνοντας το έργο αυτό στους αρμόδιους της στρατιωτικής ιεραρχίας. Ούτε φυσικά έχει κανείς σοβαρά ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια με τις αυτοκτονίες και «αυτοκτονίες» των εφέδρων οπλιτών, παρά τα δημοσιεύματα και της δικής μας στήλης. Η στρατιωτική ηγεσία πιστεύει ότι αφού υπάρχουν ψυχολόγοι στο στράτευμα εξαντλείται η υποχρέωση. Άλλωστε, όπως λένε πολλοί αξιωματικοί, «δεν είναι παιδονόμοι»… Δυστυχώς ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορεί να προσποιείται ξανά τον «ανεύθυνο» πολιτικό προϊστάμενο. Κάτι πρέπει να κάνει και η πολιτική ηγεσία, όταν η υπεύθυνη στρατιωτική δεν κάνει τίποτε. Και μια σημείωση: Είναι ντροπή που η μόνη πολιτική νεολαία που αντέδρασε άμεσα στα συμβάντα ήταν η ΚΝΕ, με σκληρή ανακοίνωση, πάντα στα πλαίσια της ιδεολογίας της. Οι άλλες νεολαίες πού ήταν; Όταν όμως τις καλεί ο εκάστοτε υπουργός για θέματα θητείας, πηγαίνουν στα ραντεβού. Τώρα που μπορεί η παρέμβαση και η πίεση να σώσουν ζωές, αλλά δεν έχουν ίσως επικοινωνιακό κέρδος, πού βρίσκονται;

νΤο 5ο Ανοιχτό Διήμερο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με θέμα την ενδυνάμωση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πραγματοποιείται στη Ρόδο 30 και 31 Αυγούστου. Η ΓΓΝΓ, τηρώντας τη δέσμευση που ανέλαβε για ενημέρωση, ενδυνάμωση και ενίσχυση των εκλεγμένων Τοπικών Συμβουλίων Νέων, πραγματοποιεί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Ινστιτούτο Νεολαίας και το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, το πέμπτο στη σειρά ανοιχτό διήμερο. Οι ενδιαφερόμενοι νέοι και οι εκλεγμένοι στα ΤΟΣΥΝ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μπορούν να βρουν το αναλυτικό πρόγραμμα και την αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα της ΓΓΝΓ.

νΑπό τον Ιούνιο η χώρα μας, μέσω του Ινστιτούτου Νεολαίας της ΓΓΝΓ, αποτελεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κάρτα Νέων Euro<26 (EYCA). Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι η κάρτα νέων είναι ο πανευρωπαϊκός οργανισμός που παρέχει εκπτώσεις και προνόμια σε όλους τους νέους 15 ως 26 ετών. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της EYCA, που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, η ελληνική αίτηση για ένταξη ως πλήρες μέλος στην EYCA έτυχε θερμής υποδοχής ομόφωνα και από τις 43 χώρες μέλη που υλοποιούν το πρόγραμμα. Στο κλείσιμο της Γενικής Συνέλευσης, μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στον πρόεδρο του Ινστιτούτου Νεολαίας κ. Στέλιο Γκίνη και τον πρόεδρο της EYCA κ. Wolfgang Schick. Η αίτηση της Ελλάδας υποβλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, καθώς η υλοποίηση του προγράμματος στη χώρα μας πληρούσε τις προϋποθέσεις της Ένωσης (σύμφωνα με τον αριθμό κατόχων της Κάρτας Euro<26, αριθμό συμβαλλόμενων επιχειρήσεων κ.λπ.). Την πρώτη ήμερα των εργασιών, ο φορέας της Euro<26 στη Ρουμανία διοργάνωσε forum για τις πολιτικές της νεολαίας στην Ευρώπη, όπου συζητήθηκαν οι διαφορετικές πολιτικές που υλοποιούνται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Το Ινστιτούτο Νεολαίας συμμετείχε και εκεί ενεργά, αφού παρουσίασε λεπτομερώς τις πολιτικές που εφαρμόζονται για τους νέους της Ελλάδας.


Σχολιάστε εδώ