Κάθετη σύγκρουση Εκκλησίας – Χριστόφια
Επιπροσθέτως, τόνισε ότι με τις συνομιλίες και με τον τρόπο που αυτές διεξάγονται σήμερα η Τουρκία κερδίζει άλλοθι για τις ευθύνες της στο Κυπριακό.
Το ερώτημα
Ο Πάφου Γεώργιος προχώρησε ένα βήμα παρακάτω θέτοντας το ακόλουθο ερώτημα: Πώς είναι δυνατό να γίνεται λόγος για λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους όταν ο Ταλάτ είναι δέσμιος της Τουρκίας και όταν μαζί με τον Ερντογάν πανηγύριζαν τις 20 Ιουλίου την εισβολή μιλώντας για λύση «δυο ισότιμων κρατών» και «λαών» στην Κύπρο.
Οργή Χριστόφια
Έντονη ήταν η αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος αντί να αναγνώσει προς τους συνέδρους τη γραπτή ομιλία του, μίλησε εκ του προχείρου με ιδιαιτέρως έντονο και οργισμένο ύφος τονίζοντας ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει θεοκρατικό καθεστώς. Ο Πρόεδρος θεώρησε τον τρόπο με τον οποίο μίλησε ο Μητροπολίτης Πάφου προσβλητικό για τον ίδιο και για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Με θυμωμένο ύφος ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε στους συνέδρους, απευθυνόμενος προς την Εκκλησία, ότι ο ίδιος είναι Πρόεδρος εκλεγμένος με συγκεκριμένο πρόγραμμα από το 53% και όχι με 5% ή 8%, αφήνοντας αιχμές για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον Β΄, ο οποίος εξελέγη με ποσοστό προτίμησης από τον λαό της τάξης του 8%. Ταυτοχρόνως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπεραμύνθηκε των θέσεών του τονίζοντας ότι ο συνεταιρισμός στην Κύπρο υπάρχει με βάση το Σύνταγμα της Ζυρίχης και υπέδειξε ότι με πατριωτικές κορώνες δεν θα επιλυθεί το Κυπριακό, καθώς και ότι οι μαξιμαλισμοί και η επίκληση των ηρώων χρησιμοποιήθηκαν και στο παρελθόν και οδήγησαν την Κύπρο εκεί όπου βρίσκεται σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, μετά από συνάντηση με τον Χριστόφια, είχε δημόσια δηλώσει ότι στηρίζει τις πρωτοβουλίες του, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οδηγούν σε δίκαιη λύση.
Ο αποκλεισμός
Η κόντρα συνεχίστηκε και την επομένη. Κληθείς ο Μητροπολίτης Πάφου να σχολιάσει τον τρόπο αντίδρασης του Προέδρου Χριστόφια αποκάλυψε ότι ο κύπριος Πρόεδρος είχε δώσει εντολές στη διπλωματική υπηρεσία όπως αποκλειστεί η Εκκλησία από το Συνέδριο των Αποδήμων. Επισήμανε ταυτοχρόνως ότι η ομιλία του στο Συνέδριο εκφράζει τις απόψεις της Ιεράς Συνόδου και ότι σε μια δημοκρατία ο καθένας μπορεί να λέει ελεύθερα την άποψή του. Στο θέμα δόθηκε και συνέχεια. Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στον Μητροπολίτη Πάφου είπε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η τελευταία που μπορεί να ζητήσει τη φίμωση κάποιου. Υποστήριξε, όμως, ότι η αντίθετη άποψη θα πρέπει να διατυπώνεται με επιχειρήματα και όχι με χαρακτηρισμούς.
Η τουρκική θέση
Ούτως ή άλλως το συνέδριο των Κύπριων Αποδήμων πήρε φωτιά. Τη σκυτάλη της αντιπαράθεσης από τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο πήραν ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης. Ο κ. Κουτσού υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η θέση για συνεταιρισμό είναι τουρκική, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κατσουρίδη, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε, επειδή, όπως είπε, κατηγορείται ο Πρόεδρος ότι προωθεί τουρκικές θέσεις. Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Κουτσού ο οποίος επέμεινε στην αρχική του θέση ότι ο συνεταιρισμός είναι αξίωση τουρκική, προκαλώντας τον κ. Κατσουρίδη να τοποθετηθεί επί του θέματος.
Οι αντιπαραθέσεις αυτές συμβαίνουν τις παραμονές των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ, που αρχίζουν στις 3 Σεπτεμβρίου.