Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ βασικό θέμα συζήτησης στο Συνέδριο του ΚΚΕ
Όμως στην πορεία προς τις ευρωεκλογές το ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει την άνοιξη το τακτικό του συνέδριο. Οι επιτελείς του κόμματος δεν φοβούνται ότι η διαδικασία πριν το συνέδριο θα οδηγήσει σε εσωστρέφεια, όπως γίνεται στα άλλα κόμματα, αλλά αντίθετα εκτιμούν ότι θα συσπειρώσει και θα κινητοποιήσει το σύνολο του στελεχικού δυναμικού του ΚΚΕ, κάτι που θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις και στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών.
Άλλωστε η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι στο εσωτερικό του κόμματος δεν υπάρχουν ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές τέτοιες που να οδηγήσουν σε εσωστρέφεια ή σε εσωκομματικές συγκρούσεις. Αυτά τα θέματα, λένε, λύθηκαν -έστω με τον οδυνηρό τρόπο της διάσπασης- από τις αρχές του 1990 όταν τα λεγόμενα ανανεωτικά στελέχη αποχώρησαν από το κόμμα και κατευθύνθηκαν στον ΣΥΝ.
Το θέμα είναι τι θα γίνει με το θέμα της ηγεσίας του κόμματος και εάν η Α. Παπαρήγα μετά από 18 χρόνια στο τιμόνι του ΚΚΕ παραδώσει τα ηνία σε άλλο στέλεχος. Η ίδια όταν ερωτάται ξεκόβει κάθε σχετική συζήτηση, αλλά φροντίζει να υπενθυμίζει ότι όλα μα όλα τα στελέχη του ΚΚΕ είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του κόμματος το οποίο και αποφασίζει από ποια στελεχική θέση θα δραστηριοποιούνται. Κατά παράδοση η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΚΕ δεν γίνεται στα συνέδρια αλλά στο διάστημα ανάμεσα σε αυτά και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το συνέδριο θα γίνει λίγους μόνο μήνες πριν τις ευρωεκλογές και, εάν γίνει αλλαγή μέσα στο συνέδριο, ο νέος ηγέτης θα έχει πολύ λίγο χρόνο προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα του θέση και να οδηγήσει το κόμμα στις ευρωεκλογές.
Έτσι, εάν τελικά αποφασιστεί αλλαγή ηγεσίας, αυτή θα γίνει ή πριν το συνέδριο ή μετά τις ευρωεκλογές, όπου μετά από ένα επιτυχές εκλογικό αποτέλεσμα η Α. Παπαρήγα μπορεί να αποχωρήσει έχοντας στο ενεργητικό της μια πορεία κατά την οποία το ΚΚΕ από το 4,5% στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 αγγίζει πλέον διψήφια ποσοστά.
Στον Περισσό εκτιμούν ότι ένα διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές είναι ένας ρεαλιστικός στόχος όχι μόνο γιατί σε αυτές τις εκλογές παραδοσιακά η ψήφος είναι πιο χαλαρή από τις βουλευτικές, αλλά γιατί όπως θεωρούν θα επιβραβευθεί η πολιτική του ΚΚΕ, το οποίο είναι το μόνο κόμμα που είναι αντίθετο με την ΕΕ και ως εκ τούτου έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία από τον «αριστερό αντίπαλο», τον ΣΥΝ, τον οποίο οι του Περισσού κατατάσσουν στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου».
Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και των σοσιαλιστικών χωρών στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές του ’90 είναι ένα θέμα που, όπως είναι φυσικό, απασχολεί όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο την ηγεσία του κόμματος, αλλά και τα μέλη και τους φίλους του, ειδικότερα αυτούς που λόγω ηλικίας έζησαν αυτές τις χώρες.
Έτσι όλα αυτά τα χρόνια γινόταν συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος, για τα αίτια της κατάρρευσης (ανατροπή την ονομάζει η ηγεσία του ΚΚΕ) και τώρα η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε να συζητηθεί το θέμα ανοιχτά, καθορίζοντας ότι θα αποτελέσει ένα από τα κύρια ζητήματα που επικείμενου συνεδρίου.
Η συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού εκτιμάται ότι θα αγγίξει ιστορικά θέματα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος (ρόλος του Στάλιν, Χρουστόφ, «περεστρόικα» του Γκορμπατσόφ) για τα οποία δεν έχουν την ίδια άποψη όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ.