Επί ποδός πολέμου οι «πράσινοι»

Όπως κατάφερα να μάθω, η τοπική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται σε μπαράζ πρωτοβουλιών -εκδηλώσεις κ.λπ.- που πρόκειται να οργανωθούν εντός του Σεπτεμβρίου σε διάφορες περιοχές της πόλης και θα αφορούν το σύνολο σχεδόν της πολιτικής ατζέντας.

Εννοείται ότι, εκτός από τις εκδηλώσεις με «κομματική ταμπέλα», οι τοπικοί ΠΑΣΟΚοι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να ενισχύσουν τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζουν τα συνδικάτα, αλλά και αυτές που σχεδιάζουν διάφοροι φορείς (φοιτητές, αγρότες, κτηνοτρόφοι κ.ά.), προκειμένου να προωθήσουν τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, στις σκέψεις της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνονται η οργάνωση των παρακάτω εκδηλώσεων:

– Ημερίδα για τα μεγάλα έργα και τις δημόσιες υποδομές στη βόρεια Ελλάδα, στις 4 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες δηλαδή πριν από την έλευση του πρωθυπουργού στην πόλη και τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Οι του ΠΑΣΟΚ θέλουν να οργανώσουν την ημερίδα τους στο Βελλίδειο, με τη συμμετοχή βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων από ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη, με προφανή στόχο να βάλουν τον πρωθυπουργό σε θέση απολογούμενου, μη επιτρέποντάς του να μιλά για έργα ανάπλασης και να επαναλαμβάνει ανέξοδα τις γνωστές του διακηρύξεις. Σημειώνεται ότι -όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο φύλλο- ήδη οι «πράσινοι» τοπικοί βουλευτές, με επιστολή τους προς τους φορείς της πόλης, τους ενημέρωσαν για την πορεία των δημόσιων έργων στην περιοχή και τους παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματός τους σχετικά.

– Εκδήλωση για την ακρίβεια, την ανεργία και τη γενιά των 700 ευρώ. (Θα γίνει μάλλον στις Συκιές, με τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπων καταναλωτικών οργανώσεων, του σωματείου delivery boys κ.ά.)

– Τιμητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 34 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα επιδιωχθεί να συμμετάσχει και ο Γιώργος Παπανδρέου. (Η ημερομηνία της εκδήλωσης θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα του αρχηγού τους, εφόσον αυτός αποφασίσει να παραστεί σε αυτήν.)

Τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να μην προτείνουν την οργάνωση υποδοχής του αρχηγού τους στο αεροδρόμιο, αλλά αντ’ αυτής να οργανώσουν βραδιές συσπείρωσης σε κάθε δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος την παραμονή της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Παράλληλα, κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο αναβίωσης του θεσμού των γιορτών νεολαίας, με τη διοργάνωση τριήμερων εκδηλώσεων από τις 18 έως 20 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα του Γιώργου

Η Χαριλάου Τρικούπη συλλέγει αιτήματα και προτάσεις για το πρόγραμμα της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη φετινή λειτουργία της ΔΕΘ, χωρίς να βιάζεται να πάρει τις οριστικές της αποφάσεις πριν αποσαφηνιστούν οι ανάλογες επιλογές του πρωθυπουργού, η επίσκεψη του οποίου θα προηγηθεί αυτής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέρα από τις εκδηλώσεις του πρωτοκόλλου -επίσημη ομιλία στο Βελλίδειο και συνέντευξη Τύπου- στη σχετική λίστα των προς αξιολόγηση προτάσεων υπάρχουν δεκάδες εκδηλώσεις, επισκέψεις και συναντήσεις που έχουν προταθεί τόσο από τη νομαρχιακή επιτροπή και τους βουλευτές όσο και από τα «πράσινα» στελέχη που δραστηριοποιούνται στην αυτοδιοίκηση και στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Συναντήσεις με φορείς που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα (αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι σε εργοστάσια που οδεύουν προς κλείσιμο), περιοδείες σε περιοχές που ταλαιπωρούνται από ιδιαίτερα τοπικά προβλήματα, επισκέψεις σε υπηρεσίες και ιδρύματα που εγκαταλείφθηκαν από την κυβέρνηση (υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας), αναπτυξιακοί οργανισμοί που παραμένουν αναξιοποίητοι, περιοχές φυσικού κάλλους που συνάντησαν την κρατική αδιαφορία (Κορώνεια κ.λπ.) μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιτελών του Παπανδρέου, που τις αξιολογούν προσεκτικά θέλοντας να επιλέξουν τις πλέον κατάλληλες για την εκπομπή πολιτικών μηνυμάτων.

Κεντρική θέση στην προς διαμόρφωση ατζέντα της Χαριλάου Τρικούπη έχει το ενδεχόμενο συνάντησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, έναν θεσμό που φαίνεται να εγκαταλείπει ο Κώστας Καραμανλής.

Στις σκέψεις των ΠΑΣΟΚων περιλαμβάνεται επίσης η αντικατάσταση του παραδοσιακού δείπνου προς τιμήν των οικονομικών παραγόντων της πόλης, με ομιλία σε ανοιχτή εκδήλωση που θα γίνει στο Βελλίδειο.


Σχολιάστε εδώ