Δεν περνάνε οι «βοηθοί Επίσκοποι»

Για πολλούς ιεράρχες τα δύσκολα ξεκινούν με τη νέα ιεραποστολική χρονιά την 1η Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με τη νέα σύνθεσή της και πιο συγκεκριμένα με τους Μητροπολίτες Ιερισσού Νικόδημο, Μηθύμνης Χρυσόστομο, Κίτρους Αγαθόνικο, Διδυμοτείχου Νικηφόρο, Μυτιλήνης Ιάκωβο, Λήμνου Ιερόθεο, Μαντινείας Αλέξανδρο, Αργολίδος Ιάκωβο, Φωκίδος Αθηναγόρα, Άρτης Ιγνάτιο, Λαρίσης Ιγνάτιο και Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνο.

Σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Φωκίδος Αθηναγόρας αναμένεται με επιστολή του να ζητήσει την απαλλαγή του από τα συνοδικά του καθήκοντα λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Τη θέση του αναμένεται να την καλύψει ο Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος, ένας εκ των στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι φίλα προσκείμενη προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο, αλλά και ισχυροί υποστηρικτές των πατριαρχικών θέσεων. Σε αυτήν την περίοδο αναμένεται ο κ. Ιερώνυμος να τολμήσει να φέρει προς συζήτηση το καυτό θέμα των σχέσεων μεταξύ Ελλαδικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου, με σκοπό την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Αρχιεπισκόπου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στο Φανάρι.

Μετά την άτακτη υποχώρηση της ηγεσίας της Ελλαδικής Εκκλησίας σχετικά με την επιθυμία να δοθεί ειδική άδεια για την εκλογή βοηθών επισκόπων στις «Νέες Χώρες» ύστερα από την αρνητική απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο σχετικό αίτημα, αλλά και την επιστολή συγγνώμης του κ. Θεοκλήτου προς τις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές όπου «τόλμησε» να ζητήσει βοηθό παραβλέποντας τον Καταστατικό Χάρτη και τον Τόμο του 1928, η Ελλαδική Εκκλησία, και τυπικά και ουσιαστικά, υποκλίνεται σε κάθε νεύμα του Φαναρίου.

Άλλο ένα ουσιαστικό αγκάθι που θα κληθεί να ξεπεράσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι οι εκλογές των βοηθών Επισκόπων στις «Παλαιές Χώρες», θέμα που θα συζητηθεί για δεύτερη φορά στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος θα βρει απέναντί του μια ισχυρή ομάδα Ιεραρχών που αντιδρούν με την εκλογή βοηθών Επισκόπων με το επιχείρημα του ευτελισμού του θεσμού του Επισκόπου.

Συνοδικός ιεράρχης, που αναλαμβάνει τα συνοδικά του καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, τονίζει: «Κινδυνεύουμε να γίνουμε όπως κάποια Πατριαρχεία όπου οι Επίσκοποι είναι περισσότεροι από τους ιερείς». Ενώ άλλος Ιεράρχης επισημαίνει: «Σε αυτήν την Ιεραρχία θα ακουστούν απόψεις από πολλούς Ιεράρχες οι οποίοι έδωσαν πίστωση χρόνου (περίοδο χάριτος) στον Αρχιεπίσκοπο για όλο αυτό το χρονικό διάστημα, περιμένοντας μια περισσότερο δυναμική παρουσία της Εκκλησίας που σχετίζεται με τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά και την ίδια την τύχη της Εκκλησίας». Και υπογραμμίζει: «Δεν είμαστε παραμάγαζο καμιάς κυβέρνησης, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, δεν θα γίνουμε βούτυρο στο ψωμί κανενός. Πολλές φορές ο κόσμος καίγεται δίπλα μας και εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα.

Η Εκκλησία έχει συγκεκριμένες θέσεις και είμαστε υποχρεωμένοι να τις υποστηρίξουμε με συνείδηση και αυταπάρνηση». Φωνές που στόχο θα έχουν την ενίσχυση της εκκλησιαστικής τάξης αναμένονται και από Μητροπολίτες που στηρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπως αυτή του Μητροπολίτη Καβάλας κ. Προκοπίου.

Επίδειξη δύναμης κάνει αυτό το Σαββατοκύριακο ο συνοδικός Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο, έχει καλέσει δεκάδες Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά και εκπροσώπους των Πατριαρχείων των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, με προεξάρχοντα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ενώ ηχηρές θα είναι οι απουσίες εκπροσώπων της συντηρητικής πτέρυγας της Ιεραρχίας.

Η Ζάκυνθος, για μια ακόμα φορά, θα αποτελέσει τόπο ζυμώσεων και γιατί όχι εκπλήξεων, συνεργασιών, δημιουργίας ισχυρών ομάδων, οι βλέψεις των οποίων ξεπερνούν τα τοπικά όρια μιας επαρχιακής Μητρόπολης.


Σχολιάστε εδώ