Δελεαστική ρύθμιση για 640.000 οφειλέτες

Μια ρύθμιση που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας και η οποία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα περιλαμβάνει εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Πέραν δηλαδή της δυνατότητας αποπληρωμής της οφειλής σε 60 δόσεις, θα προβλέπει επίσης διαγραφή των προστίμων, ενώ στην περίπτωση εφ’ άπαξ καταβολής του οφειλόμενου κεφαλαίου θα διαγράφονται όλες οι ταμειακές και φορολογικές προσαυξήσεις.

Υπολογίζεται ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ περίπου και κατανέμεται μεταξύ 640.000 οφειλετών. Προς όλους αυτούς θα αποσταλούν εντός των προσεχών ημερών από το υπουργείο Οικονομικών επείγοντα ειδοποιητήρια, βάσει των οποίων θα καλούνται να προσέλθουν στις κατά τόπους εφορίες προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Το εισπρακτικό «σαφάρι» όμως δεν σταματάει εδώ. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει περαίωση αρμοδιότητας του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΠΕΚ). Στο ΠΕΚ υπάγονται όλες εκείνες οι εταιρείες οι οποίες έχουν κύκλο εργασιών που δεν ξεπερνάει τα 9 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι το πρωτοφανές «βατερλώ» των εσόδων επιβάλλει στην πολιτική ηγεσία να εξαντλήσει κάθε περιθώριο άντλησης εσόδων από κάθε πηγή.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει ήδη στο μικροσκόπιο άλλες 300.000 περίπου «λιμνάζουσες» υποθέσεις, για τις οποίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν επίσης σε ανάλογο καθεστώς ρύθμισης. Πρόκειται για τρεις διαφορετικές κατηγορίες:

=Στην πρώτη ανήκουν περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν το 2003 και των οποίων επίκειται η παραγραφή εντός του 2008, δεδομένου ότι αυτή επέρχεται με τη συμπλήρωση 5ετίας.

=Η δεύτερη κατηγορία αφορά στην οφειλή φόρων από κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές που έγιναν το 1998 και υπόκεινται σε 10ετή παραγραφή.

=Η τρίτη, τέλος, περίπτωση αφορά αδήλωτες υποθέσεις του 1992 για τις οποίες ο νόμος προβλέπει 15ετή παραγραφή.

Πρόκειται, όπως είναι φανερό, για εκκρεμείς φορολογικούς φακέλους που κινδυνεύουν όλοι με παραγραφή μέσα στο 2008, των οποίων το συνολικό ύψος υπολογίζεται στο ποσό των 7 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ