Από 31 δήμοι θα μείνουν μόνο 5 στη Β΄Θεσσαλονίκης!

Oλα πλέον δείχνουν ότι παρά τις αντιδράσεις στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η επιλογή να προχωρήσει σύντομα η αλλαγή του διοικητικού χάρτη – έως το τέλος του χρόνου.

Ο Κώστας Καραμανλής χρειάζεται ένα επιχείρημα για να αιτιολογήσει το «μεταρρυθμιστικό του προφίλ» και δεν υπάρχει άλλο διαθέσιμο, αντιτείνουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ θα εξαγγείλει τη μείωση των δήμων από 1.034 σε 400 και των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων από 50 σε 15.

Ήδη, με τις διαρροές των προτάσεων που βρίσκονται στα χέρια του Προκόπη Παυλόπουλου, «γαλάζιοι» βουλευτές και δήμαρχοι της περιφέρειας εκδήλωσαν διαφωνίες (φοβούνται το μαύρισμά τους στις εκλογές), ενώ βέλη εξαπέλυσε και η ΚΕΔΚΕ διά του «γαλάζιου» προέδρου της Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ζήτησε εντός του μήνα ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των δήμων, ειδάλλως προειδοποίησε με αποχή από τον διάλογο για τον Καποδίστρια 2.

Θεωρώντας δεδομένη την επιμονή της κυβέρνησης στην άμεση προώθηση του Καποδίστρια 2, να αναφέρουμε ότι το κυρίαρχο σενάριο συνενώσεων για τον νομό Θεσσαλονίκης προβλέπει τη μείωση των δήμων της Βʼ Περιφέρειας από 31 σε 14, ενώ αυτοί της Α’ μάλλον θα παραμείνουν ως έχουν.

Σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο, από τους δήμους της Β΄ Θεσσαλονίκης, θα παραμείνουν ανέγγιχτοι οι Δήμοι Ωραιοκάστρου, Χορτιάτη, Εχεδώρου, Πυλαίας και Πανοράματος, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπονται οι εξής συνενώσεις:

= Στην ανατολική πλευρά, η Θέρμη με τη Μίκρα και τα Βασιλικά και ο Θερμαϊκός με την Επανομή και τη Μηχανιώνα.

= Στη δυτική πλευρά, τα Κουφάλια με τη Χαλκηδόνα, η Χαλάστρα με τον Αξιό και τον Άγιο Αθανάσιο και το Ωραιόκαστρο (στην περίπτωση που δεν μείνει ανέγγιχτο) με την Καλλιθέα.

= Στην επαρχία Λαγκαδά, ο Λαγκαδάς με την Εγνατία, τη Μυγδονία και την Άσσηρο, ο Άγιος Γεώργιος με τη Ρεντίνα και τη Μάδυτο, ο Δήμος Καλλινδοίων με την Κορώνεια και την Απολλωνία, ο Λαχανάς με τον Βερτίσκο και ο Σοχός με την Αρέθουσα.

Μεγάλη μείωση στην περιφέρεια

Σημαντική μείωση του αριθμού των συνολικά 205 δήμων και κοινοτήτων που υπάρχουν σήμερα στους εκτός Θεσσαλονίκης νομούς της βόρειας Ελλάδας, προβλέπονται με το σχέδιο για τον Καποδίστρια 2 που βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, οι συγχωνεύσεις – συνενώσεις θα οδηγήσουν στη λειτουργία 50 περίπου δήμων από τους 205 σημερινούς, πράγμα που σημαίνει μείωση της τάξης του 75% για τη βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο κυρίαρχο σχέδιο προβλέπεται η λειτουργία τριών δήμων στους νομούς:

– Κιλκίς (από 11 δήμους και 1 κοινότητα που υπάρχουν σήμερα),

– Πιερίας ( από 11 δήμους σήμερα),

– Ημαθίας (από 12 δήμους),

– Πέλλας (από 11 δήμους),

– Δράμας (από 8 δήμους και μία κοινότητα),

– Ροδόπης (από 9 δήμους και 3 κοινότητες),

– Γρεβενών (από 8 δήμους και 7 κοινότητες) και

– Καστοριάς (από 12 δήμους και 3 κοινότητες).

Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται ότι στη Χαλκιδική οι 14 σημερινοί δήμοι θα γίνουν 5, όσοι και στις Σέρρες (όπου σήμερα υπάρχουν 22 δήμοι και 5 κοινότητες), σε Καβάλα 3 ή και 4 (από 11), στην Ξάνθη 4 (από 7 δήμους και 3 κοινότητες), στον Έβρο 4 ή και 5 (από 13), στην Κοζάνη 4 (από 16 δήμους και 3 κοινότητες) και στη Φλώρινα 2 (από 8 δήμους και 4 κοινότητες σήμερα).

Στο πολεοδομικό συγκρότημα

Μπορεί όλα να δείχνουν ότι οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης θα μείνουν ανέγγιχτοι από τον Καποδίστρια 2, ωστόσο πληροφορούμαι πως στο συρτάρι του Προκόπη Παυλόπουλου βρίσκονται σχέδια και για ενδεχόμενες συγχωνεύσεις των δήμων της Θεσσαλονίκης, τα οποία θα έρθουν στο προσκήνιο αν και εφόσον ο πρωθυπουργός επιλέξει να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας.

Δύο είναι τα σχέδια που βρίσκονται προς μελέτη στην περίπτωση που επιχειρηθεί ο Καποδίστριας 2 να αγκαλιάσει και τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Στο πρώτο σχέδιο προβλέπονται ευρύτατες συνενώσεις, με στόχο τη δημιουργία τεσσάρων ισχυρών δήμων. Τον πρώτο θα αποτελούν οι δήμοι Νεάπολης, Πολίχνης, Συκεών, Ευκαρπίας, Πεύκων και Αγίου Παύλου, τον δεύτερο οι δήμοι Σταυρούπολης, Μενεμένης, Αμπελοκήπων, Ευόσμου και Ελευθέριου Κορδελιού. Η Τριανδρία θα προσκολληθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ η Καλαμαριά θα παραμείνει ως έχει. Το σενάριο αυτό θεωρείται από παράγοντες της αυτοδιοίκησης εξαιρετικά προχωρημένο και, ως εκ τούτου, μάλλον απίθανο να επιλεγεί.

Το δεύτερο -εναλλακτικό- σχέδιο συνενώσεων προβλέπει τη δημιουργία πέντε έως επτά δήμων, με συνένωση Συκεών με Άγιο Παύλο και Πεύκα, Νεάπολης με Πολίχνη, Ευκαρπία και Σταυρούπολη (ή, εναλλακτικά, Νεάπολη με Σταυρούπολη και Πολίχνη με Ευκαρπία), Ευόσμου με Ελευθέριο – Κορδελιό και Μενεμένης με Αμπελόκηπους, ίσως και με την προσθήκη μεγάλου τμήματος του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης (Ξηροκρήνη), του κεντρικού δήμου, ο οποίος θα συνενωθεί με την Τριανδρία και την Καλαμαριά, η οποία θα παραμείνει ως έχει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν και κάποιες προτάσεις να εμπλακούν στις συνενώσεις και κάποιοι δήμοι της Β΄ Περιφέρειας (Ωραιόκαστρο, Πυλαία, Πανόραμα).

Άρχισαν τα… όργανα

Το σχέδιο των συνενώσεων που προβλέπει ο Καποδίστριας 2 δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα μέχρι τώρα, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στις οριστικές της αποφάσεις, φοβούμενη ισχυρές διαφωνίες τόσο από «γαλάζιους» δημάρχους (κυρίως αυτούς που θα χάσουν τους δήμους τους) όσο και από βουλευτές που ανέλαβαν εργολαβικά να προστατέψουν τους… αδικημένους υποστηρικτές τους.

Περισσότερο δυσαρεστημένοι εμφανίζονται δήμαρχοι οι οποίοι πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και θεωρούν ότι το μοντέλο των συνενώσεων που προωθεί η κυβέρνηση διαμορφώθηκε με βασικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του στόχου για αύξηση του ποσοστού ελέγχου της αυτοδιοίκησης από «γαλάζιους» δημάρχους.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγε δήμαρχος-μέλος της διοίκησης της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης, «σήμερα από τους 31 δήμους της Β΄ Περιφέρειας, το ΠΑΣΟΚ ελέγχει τους 11. Με το σχέδιο συνενώσεων το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, στόχο έχει να μας περιορίσει σε τρεις με τέσσερις το πολύ».

Αντιδράσεις υπάρχουν ωστόσο και μεταξύ των «γαλάζιων» δημάρχων, οι οποίοι βάζουν «λυτούς και δεμένους» να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να πετύχουν λύση που τους βολεύει προσωπικά. Αρκετοί δήμαρχοι επιθυμούν οι δήμοι τους να αποφύγουν κάθε συνένωση, ώστε να μη διακινδυνέψουν να χάσουν τις καρέκλες τους, ενώ ακόμη περισσότεροι δέχονται συνένωση, αλλά μόνον με μικρότερο δήμο, ώστε να τον «καπελώσουν» και να μην «καπελωθούν» από αυτόν. Και αυτά, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για το όνομα και την έδρα των νέων δήμων που θα προκύψουν από τις συνενώσεις.

Τότε θα γίνει «αίμα και άμμος» έλεγε χαρακτηριστικά γνωστός «γαλάζιος» δήμαρχος της περιοχής του Λαγκαδά, που δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι «το υπάρχον σχέδιο διαμορφώθηκε ώστε να βολέψει τους δημάρχους Λαγκαδά και Λαχανά. Τον πρώτο επειδή τον προορίζουν για… ψηλά και τον δεύτερο λόγω της προσωπικής σχέσης που διατηρεί με γιο υπουργού, στον οποίο έχει αναθέσει και καθήκοντα έμμισθου νομικού εκπροσώπου του δήμου.


Σχολιάστε εδώ