Ανοίγει τα χαρτιά του ο Ανδρέας Λοβέρδος

Δεν είναι τυχαίο το «μέχρι όπου φτάσει», και η επιλογή του να υποστηρίξει Βενιζέλο πριν από περίπου έναν χρόνο δεν σημαίνει ότι δεν είναι αυτόνομος πολιτικός.

Οι συνεργάτες του, με τους οποίους συνομιλεί σε τακτή βάση, υποστηρίζουν ότι ο κ. Λοβέρδος διατηρεί βαθιά φιλία με τον Ευάγγελο, ωστόσο επισημαίνουν αυτό που τους λέει:

«Εγώ είμαι αυτοτελές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή. Δεν είμαι στέλεχος των συσχετισμών και θέλω να έχω καθαρή και ανοικτή συζήτηση με όλα τα στελέχη που παλεύουν με τον ίδιο στόχο με εμένα: την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές». Ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής της Β΄ Αθηνών, θεωρεί ότι η κρίση στο πολιτικό σύστημα θα συνεχιστεί, δεν έχει πιάσει «πάτο» ακόμη. Και θέλει από τώρα και στο εξής να έχει αντίπαλο μόνο τη ΝΔ, όχι το κόμμα του. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν θα μιλά, όταν χρειάζεται, για τα κακά και τα στραβά που διαπιστώνει. Και για τον Γιώργο Παπανδρέου τονίζει ότι «Όπως πρέπει να αποδείξουμε εμείς οι βουλευτές, την αποτελεσματική μας πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση, και γι’ αυτό κρινόμαστε, έτσι θα τον κρίνουμε και εμείς, εκεί όπου διαπιστώνουμε ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε». Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει να επιδείξει πολύ θετικά αποτελέσματα. Όλοι οι βουλευτές έχουν δώσει μάχες και μάχες εντός της Βουλής εναντίον της κυβέρνησης και το ίδιο περιμένουν και από τον αρχηγό του Κινήματος: «Να δίνει μάχες και να τις κερδίζει, να νικάει τον Καραμανλή. Αυτός πρέπει να τα καταφέρει απέναντι στον Καραμανλή, όπως εμείς απέναντι στην κυβέρνηση με τη σκληρή αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθούμε».

Γιώργος ζητάει λογαριασμό από εμάς κι εμείς απʼ αυτόν

Ο κ. Λοβέρδος, όπως είπαμε, θέλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, ιδίως πριν από τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, χωρίς ίχνος εσωστρέφειας, χωρίς να μπορούν να του καταλογίσουν από τη Χαριλάου Τρικούπη ορισμένοι «καλοθελητές» ότι δεν πασχίζει να γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση.

Σε δέκα μέρες προετοιμάζει μια πρώτη παρουσία στην Καλαμαριά, βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο ως υπεύθυνος της εξωτερικής πολιτικής του κόμματός του, περιμένει από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εγκρίνει τις προτάσεις για το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής, καθώς επίσης και το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει με περιοδείες εντός και εκτός Αθηνών σε όλη την Ελλάδα. Όλα αυτά σημαίνουν, όπως λένε οι συνεργάτες του, ότι θέλει να είναι έτοιμος για όλα.

Παράλληλα στο εσωκομματικό πεδίο δεν αποκλείει κανέναν από συνομιλητή του, ακόμη και τους πιο ακραίους από το ρεύμα των λεγόμενων «Προεδρικών», αλλά και δεν θα παραμένει με το στόμα κλειστό όταν θα τίθενται διάφορα ζητήματα. «Θα τα λέει» στα όργανα και αν αυτά δεν συνεδριάζουν θα ζητάει από τον Παπανδρέου να τα συγκαλεί: Θα υπάρχει κάθε φορά ανακεφαλαίωση των πεπραγμένων και απολογισμός. Αν δεν το κάνει ο Παπανδρέου θα το ζητά ο ίδιος.

Οι σχέσεις με τον Βαγγέλη

Στο λεγόμενο «ρεύμα» Βενιζέλου, υπάρχουν μερικοί υποστηρικτές του που λένε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές και την ήττα που υπέστη από τον Παπανδρέου ο Βενιζέλος έχει πλέον καεί και το βάρος εξ αντικειμένου πέφτει στον Λοβέρδο, να ηγηθεί αυτού του ρεύματος. Ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών δείχνει να μη συμμερίζεται παρόμοιες απόψεις: «Ο Βαγγέλης είναι φίλος μου», λέει, αλλά σʼ αυτά τα πράγματα δεν μιλάς, απλώς προετοιμάζεσαι. Ο Λοβέρδος διαψεύδει ότι βρίσκεται σε διάσταση με τον Ευάγγελο, και επισημαίνει ότι ο θεσσαλονικιός βουλευτής θα κάνει το επόμενο διάστημα ορατή την παρουσία του στη Βουλή με κάθε ευκαιρία, αναδεικνύοντας και παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτική πολιτική απέναντι στον Καραμανλή. Αυτή θα είναι η στάση του Βαγγέλη, λέει, και μέλημά του θα είναι η νικηφόρα πορεία του κόμματος στις εκλογές, εθνικές ή ευρωεκλογές, και σύμμαχοί μας θα είναι όλα εκείνα τα στελέχη που έχουν τον ίδιο στόχο με μας. Το «ρεύμα» δεν έχει άλλο δρόμο, δεν μπορεί να εκπέμπει διαφορετικά και αντιφατικά μηνύματα. Αυτό θα κάνει και ο Βενιζέλος.

Ο Παπανδρέου επικεφαλής

της συνεργασίας με τον ΣΥΝ αν υπάρξει

Στο σημείο αυτό οι συνεργάτες του Λοβέρδου σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν μια παρεξήγηση, η οποία μπορεί να δημιουργήθηκε από εκείνους που θέλουν να κάνουν κακό στην παράταξη. Δεν ισχυρίστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι σε πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ δεν ξέρει ποιος θα είναι επικεφαλής.

Ασφαλώς δεν τίθεται θέμα, θα είναι ο Παπανδρέου, ως ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος. Απλώς στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» είπε ότι είναι λάθος να μετράνε οι δημοσκοπήσεις τον Καραμανλή έχοντας απέναντί του το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, έτσι αόριστα και είναι αλλιώς, να μετράνε Καραμανλή με Παπανδρέου. Στην πρώτη περίπτωση οι δημοσκοπήσεις μετράνε κάλπικα.

Η μάχη των ευρωεκλογών

Ο Λοβέρδος θεωρεί ότι και η μάχη των ευρωεκλογών κρίνει περαιτέρω αποτελέσματα. Οι ευρωεκλογές είναι μια μάχη ενάντια στην εκάστοτε κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η αντιπολίτευση δεν έχει καμία δικαιολογία για το αρνητικό αποτέλεσμα.

Έτσι, λένε οι συνομιλητές του, «θα υπάρξουν και σε αυτό το θέμα ανακεφαλαιώσεις: δεν πάμε σε μια μάχη χωρίς να δίνουμε λογαριασμό, θα ζητάω λογαριασμό σε ό,τι με αφορά». Παράλληλα στέλνει και ένα μήνυμα στους πολίτες εκείνους που ζητάνε ευθύνες από τον Λοβέρδο ή του καταλογίζουν αδιαφορία ή και ακόμη ότι είναι βολεμένος στην αντιπολίτευση:

«Εγώ την απάντησή μου την έδωσα στις 17 Σεπτεμβρίου του 2007. Ζήτησα να φύγει ο Γιώργος από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Επομένως, μη μου λένε ότι είμαι βολεμένος. Από τη στιγμή που ο κόσμος επέλεξε τον Παπανδρέου και όχι τον Βενιζέλο, εγώ είμαι υποχρεωμένος να ακολουθήσω το κόμμα μου και τις επιλογές του, αλλά θα μιλάω. Θα υψώνω το μπόι μου…».

Παράλληλα, ο Ανδρέας επιθυμεί μια άλλου είδους αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στους αντιπάλους του. Δεν αρέσκεται πλέον να συνομιλεί ή μάλλον να αντιπαρατίθεται μέσω «κλωτσοπατινάδας» με κάποια από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Θέλει αυτά που λέει να τα καταλαβαίνει ο κόσμος και γι’ αυτό αποφεύγει πλέον τους πολιτικούς καβγάδες στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Ο απλός κόσμος δεν έχει ανάγκη από τέτοια, αλλά ενδιαφέρεται ποιος θα του λύσει το πρόβλημά του. Αλλάζει λοιπόν επικοινωνιακή ρώτα: Σοβαρά, αξιόπιστα, υπεύθυνα, είναι το πολιτικό του σλόγκαν. Μόνο έτσι ο κόσμος σε ανταμείβει πολιτικά και ηθικά.

Θα παραιτηθώ αν συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ

Τον ανησυχεί βαθύτατα το μέλλον της παράταξης, πιστεύει ότι μπορεί να εισέλθει σε νέα φάση εσωστρέφειας μετά τις εκλογές, αν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, και γι’ αυτό ξεκαθαρίζει από τώρα ότι με… καμία κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει σε μια πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

«Εγώ σ’ αυτή την περίπτωση παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω». Το ξεκαθαρίζει αυτό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, γιατί στην πολιτική τα πάντα μπορεί να συμβούν, όσο και αν σήμερα διαψεύδονται, και επειδή ο ίδιος θέλει να είναι εντάξει με τον εαυτό του και απέναντι σε όλους τους άλλους, σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα συμμετάσχει. Θα καταψηφίσει και θα παραιτηθεί.


Σχολιάστε εδώ