XΡΗΜΑτιστήριο

> Αποδόσεις χαμηλότερες των αγορών της Ευρώπης, μειωμένες έως ανύπαρκτες χρηματιστηριακές συναλλαγές, αποκαρδιωτική εικόνα των επιμέρους κλάδων, στασιμότητα στις τιμές των μετοχών και περιορισμένη ροή εξελίξεων, ανακοινώσεων, επενδύσεων, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των συνεδριάσεων της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας.

> Πολύς λόγος για το τίποτε αναμένεται να είναι οι παροχές του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς το επίδομα θέρμανσης, η οικονομική ενίσχυση στα νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και η αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κλιμακίων στην καταβολή του ΕΚΑΣ δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις της «γαλάζιας» προπαγάνδας στα τέλη κυκλοφορίας, τα τσιγάρα, τα ποτά, τις καταθέσεις και τις αντικειμενικές αξίες, γεγονός που θα επαναφέρει στο πολιτικό προσκήνιο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

> Παιχνίδια εντυπώσεων μεταξύ της «διορισμένης» διοίκησης της εταιρείας και του «μονίμου» εκπροσώπου του βασικού της μετόχου! Από τις διαβουλεύσεις με προτεραιότητα, που υποτίθεται ότι είχε προτείνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ κ. Δάρνακας, απορροφώντας έτσι τους όποιους κραδασμούς στη διενέργεια παράλληλων συζητήσεων και με τους δύο υποψήφιους αγοραστές του άγονου διαγωνισμού, που φέρεται να ζήτησε μετά τη δημόσια κατακραυγή ο διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης της ATEbank Νικόλαος Κέζος.

> Συρρίκνωση τιμών, αξίας συναλλαγών και κεφαλαιοποίησης είχαμε στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το πρώτο εξάμηνο του 2008, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχασε πάνω από 35%, η μέση αξία των συναλλαγών υπολειπόταν κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση μειώθηκε πάνω από 70 δισ. ευρώ.

> Η «είσοδος» των πιστωτικών ιδρυμάτων στην ΑΕ-ΓΕΚ αναμένεται να επικυρωθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας! Σύμφωνα πάντως με την πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 75.268.962 ευρώ θα γίνει με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ τραπεζικών ιδρυμάτων. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι μικροεπενδυτές δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις, ενώ εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντικές απώλειες από τη ραγδαία πτώση της τιμής της μετοχής.

> Και τα χειρότερα έπονται! Δανεισμός, οικοδομή, κοινοτικό χρήμα, κατανάλωση, τουρισμός, εξαγωγές και επενδύσεις είναι κάποια από τα δεκανίκια της εγχώριας οικονομίας που αρχίζουν να ραγίζουν, συμπαρασύροντας στην πτώση το σύνολο της εγχώριας οικονομίας και ανάπτυξης.

> Από το 7,7% που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα, στο «εντυπωσιακό» 6,6%! Μάλλον ζούμε σε άλλη χώρα, πιθανόν βιώνουμε μια διαφορετική πραγματικότητα, αλλιώς πώς να ερμηνεύσουμε τη νέα σημαντική πτώση που παρουσίασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η ανεργία τον μήνα Μάιο;

> Θετικό ή αρνητικό ήταν τελικά των ισοζύγιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας; Από τη μια βοήθησαν την ανάπτυξη της οικονομίας και την υλοποίηση των έργων υποδομής, ενώ από την άλλη καθυστέρησαν τη μείωση του δημόσιου χρέους και επιβάρυναν τη δημοσιονομική κατάσταση.

> Οι κοινοτικές καταγγελίες σε βάρος των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας καλά κρατούν! Χάος, αναρχία, καθυστερήσεις και έλλειψη ελέγχων, σχετικά με τις έρευνες που έχουν να κάνουν με τις παρατυπίες στη ροή κοινοτικού χρήματος, φαίνεται να επικρατούν διαχρονικά στην Ελλάδα μας.

> Η άγνοια, η ανικανότητα, οι μεθοδεύσεις, ανάλογα με τις πλάτες των ελεγχομένων, και τα εκ των υστέρων εφέσιμα πρόστιμα, των υπηρεσιών των οποίων προΐστανται οι κ. Καπράλος και Πιλάβιος έχουν δημιουργήσει μια υπερρυθμισμένη εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, που είτε διακατέχεται από υπερβάλλουσα εποπτεία είτε από αντιπαραγωγική γραφειοκρατία, γεγονός που φαίνεται τόσο στον όγκο των συναλλαγών όσο και στην ελκυστικότητα των χρηματιστηριακών προϊόντων.

> Δεν πρόλαβε να περάσει ούτε ένας μήνας από την άρση της επιτήρησης και τη μεταφορά των μετοχών της στην κατηγορία της Μεσαίας – Μικρής Κεφαλαιοποίησης και τίθεται ήδη θέμα επανεξέτασης του πλαισίου υλοποίησης της εξαγοράς της Sychems από τη Unibios. Περί της Βιοσώλ ο λόγος.

> Πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις παραλείπουν τη γνωστοποίηση πληροφοριών σχετικά: α) με το ύψος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε σχέση με τη δυνατότητα των εταιρειών να τις ανακτήσουν; και β) με το χαμηλό ποσό εξόδου που συνδέεται με τις παροχές που βασίζονται σε συμμετοχικούς τίτλους;

> 81,6% είναι πολύ; Τόσο μειώθηκαν τα κέρδη εξαμήνου της Ridenco, όταν ορισμένα από τα επιμέρους μεγέθη, όπως οι πωλήσεις και ο κύκλος εργασιών, σημείωσαν οριακή άνοδο, ενώ κάποια άλλα, όπως τα EBITDA, κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση.

> Αν το θέλουν πραγματικά οι Ενώσεις των Ελληνικών Τραπεζών και των Ασφαλιστικών Εταιρειών, δεν βλέπουμε τους λόγους για τους οποίους, μετά από μικρές προσαρμογές, θα μπορούσε να διαφωνήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εκτός κι αν παίζουν τον «καλό, τον κακό καιτον άσχημο»! Η αναφορά μας στο αίτημα του Συνδέσμου Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών για την πώληση ασφαλιστικών και τραπεζικών προϊόντων.

> Άσχημα τα πράγματα στην αγορά παραγώγων! Τον Ιούλιο του 2008 σημειώθηκε μείωση κατά 30,9% στον μέσο ημερήσιο αριθμό αγοραπωλησιών του συνόλου των συμβολαίων που διαπραγματεύτηκαν στην Αγορά Παραγώγων του ΧΑ, σε σχέση με τον αντίστοιχο του τελευταίου τριμήνου.

> Αυτό σημαίνει «ευρεία διασπορά»! Ούτε πέντε ούτε δέκα, αλλά περίπου 13 επενδυτικά funds φαίνεται να κατέχουν, για λογαριασμό της εταιρείας Invesco Ltd, το 5% του ποσοστού των δικαιωμάτων ψήφου στο μετοχικό κεφάλαιο της Intralot.

> Αυτά που κατηγορούσαν ως αντιπολίτευση έρχονται και τα πράττουν σήμερα ως κυβέρνηση! Με λογιστικά τερτίπια και αλχημείες, βλέπε swaps, αναμένεται το οικονομικό επιτελείο να επιλύσει την κεφαλαιοποίηση των τόκων, μειώνοντας έτσι το κονδύλι των δαπανών εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

> Από Οκτώβρη και βλέπουμε! Μπορεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΧΑ να έλυσαν τα τεχνικά προβλήματα, οι αντίστοιχες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να «μαγείρεψαν» τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, κανείς όμως από τους αρμοδίους δεν «εγγυάται» τη «δυναμική» της εγχώριας αγοράς για να υποδεχθεί είτε πρωτογενώς αλλοδαπές εταιρείες είτε δευτερογενώς αλλοδαπές ή ημεδαπές επιχειρήσεις, αλλά και έτερα χρηματιστηριακά προϊόντα.

> Περασμένα… ξεχασμένα; Με ενδιαφέρον υποδεχθήκαμε την πρόσφατη ανάλυση της ΑΤΕbank που είχε να κάνει με την ορθή διαχείριση εσόδων – εξόδων της Πειραιώς, καθώς, με μόνη ίσως εξαίρεση τη συμμετοχή της πρώτης στη δεύτερη, κατά τα άλλα φαίνεται να τους χώριζαν πολλά, όπως οι φήμες για επιχειρηματικό deal, οι μετακινήσεις ειδικών συμβούλων, ο πόλεμος στον αγροτικό τομέα, οι καταθέσεις στελεχών σε πρόσφατες δικαστικές υποθέσεις κ.λπ.

> Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Φορολόγηση των υπεραξιών σε αγοραπωλησίες μετοχών που ρευστοποιούνται σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών και αύξηση των φόρων στους τόκους των καταθέσεων είναι κάποια από τα μέτρα που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο.

> Τι σας λέγαμε; Παρά τις πολυδιαφημισμένες θεσμικές αλλαγές, για μια ακόμη φορά οι «γνωστοί άγνωστοι» της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, με λίγες σχετικά εντολές πώλησης, κατάφεραν κατά τη διαδικασία των δημοπρασιών να φέρουν τα πάνω κάτω, «κοκκινίζοντας» τον Γενικό Δείκτη Τιμών.

> Τι κι αν το λένε αυτοί που γνωρίζουν, τι κι αν το επισημαίνουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, τι κι αν το τονίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τι κι αν ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος αφήνει αιχμές εναντίον της ΔΕΗ για έλλειψη επενδύσεων, η κυβέρνηση διά του διορισμένου και ακριβοπληρωμένου μάνταζέρ της, κ. Αθανασόπουλου, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

> Από τα hedge funds στους μεγάλους ξένους επενδυτές; Από τις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις σε αυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα; Αυτό τουλάχιστον αφήνουν να διαρρεύσει, χωρίς στοιχεία, οι περισσότεροι από τους εγχώριους παίκτες της αγοράς, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

> Δείχνουν τον δρόμο… Εντύπωση προκαλεί η «προαναγγελία» του προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης κ. Γ. Πέτσα, σχετικά με την αναγκαιότητα κλεισίματος, εξαγοράς ή συγχώνευσης των μισών και πλέον εγχώριων ασφαλιστικών επιχειρήσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

> Πόσα εισέπραξαν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι ως αμοιβές από τις πρόσφατες αναδοχές σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και μεταβιβάσεις πακέτων; Με τόσα χρήματα, άντε να διατηρήσουν την ανεξαρτησία των εκτιμήσεων, προβλέψεων, αναλύσεων και επενδυτικών τους προτάσεων. Και όλα αυτά την ίδια ακριβώς περίοδο που η Κομισιόν εισηγείται αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας και ενιαίο καθεστώς εποπτείας για τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης.

> Δεν είναι λίγοι πλέον αυτοί που θεωρούν ότι πολύμηνο ξεφόρτωμα των ξένων θεσμικών, μεγάλο μέρος του οποίου απορροφήθηκε από την εγχώρια αγορά, έφτασε στο τέλος του, καθώς το έξυπνο χρήμα, που προέρχεται κυρίως από συνδεδεμένες επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα, ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα και εφοπλιστικούς κύκλους, έχει αρχίσει να επανατοποθετείται προ πολλού.

> Ποια ναυμαχία της Σαλαμίνας, σε αυτήν της Αδριατικής να δείτε τι έχει να γίνει… Εκεί είναι που αναμένεται, μετά το πέρας του καλοκαιριού, η πλέον γενικευμένη σύρραξη, καθώς εκεί δραστηριοποιούνται οι τρεις μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες του χώρου, βλέπε Attica Group, Μινωικές Γραμμές, ΑΝΕΚ.

> Αναγκαστική στροφή… Οι υψηλές τιμές των νεόκτιστων ακινήτων, σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων, έχουν εκτοξεύσει τις δόσεις των στεγαστικών δανείων στα ύψη, με αποτέλεσμα οι μέχρι πρότινος υποψήφιοι αγοραστές να εμφανίζονται πλέον ως, δυνάμει ενοικιαστές.

> Την ίδια περίοδο που ορισμένες τράπεζες έχουν αφήσει την πορεία των μετοχών τους στο έλεος των εκάστοτε επενδυτικών διαθέσεων, κάποιες άλλες εξακολουθούν να τις στηρίζουν, δίνοντας έτσι το έναυσμα για επανατοποθετήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τράπεζα Πειραιώς, που εξακολουθεί να προβαίνει σε σημαντικές αγορές ιδίων μετοχών.

> Περίεργη εξέλιξη! Κι όμως η Citi σταματά την κάλυψη της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς ο μέχρι πρότινος αναλυτής της, James Neale, ο οποίος ασχολείτο με την ελληνική εταιρεία, φέρεται να αποχώρησε από τον διεθνή οίκο.

> Πόσες φορές θα πρέπει να πληρώσουμε το σπίτι μας στο Κτηματολόγιο; Αν δεν υπάρξει ρύθμιση, τότε θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες «ληστείες» σε βάρος των δανειοληπτών-ιδιοκτητών, καθώς οι τράπεζες, αφού πληρώσουν το τέλος που αντιστοιχεί στο Κτηματολόγιο, στη συνέχεια θα χρεώσουν με τα αντίστοιχα ποσά τους πελάτες τους.

> Με αφορμή τον πρόσφατο απολογισμό Εταιρικής Ευθύνης 2007 που έκανε η ΕΧΑΕ, ρωτάμε πόσες από τις χορηγίες, διαφημίσεις, δωρεές, που μοιράζονται απλόχερα από τους φορείς, οργανισμούς, εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των τραπεζών, έχουν αποκλειστικό στόχο την εξαγορά συνειδήσεων και την αποτροπή αρνητικών δημοσιευμάτων;

> Ο πολύπαθος κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών διαθέτει στις τάξεις του μια εκ των εισηγμένων επιχειρήσεων που «εντυπωσίασαν» αρνητικά καταγράφοντας σημαντικές απώλειες. Ο λόγος για την πορεία της τιμής της μετοχής της Σελόντα, καθώς η περυσινή αστοχία του guidance φαίνεται ότι ακολούθησε και τις φετινές προβλέψεις. Και κάτι ακόμα: Σε μια χρηματιστηριακή συνεδρίαση όπου η τιμή της μετοχής κυμάνθηκε μεταξύ 1,55 και 1,57 ευρώ, ποιος να είναι ο λόγος που τόσο η πώληση πακέτου 823.961 κοινών ονομαστικών μετοχών συνολικής αξίας 617.970,75 ευρώ όσο και η αγορά 500.000 αξίας 375.000, πραγματοποιήθηκαν στα 0,75 ευρώ;

> Για να δούμε αν οι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας, που μπορούν πλέον να κατέχουν χωρίς τη διαμεσολάβηση εταιρειών το 100% του μετοχικού κεφαλαίου διαγνωστικών κέντρων, μετακυλίσουν τη μείωση στα λειτουργικά τους κόστη και στην «κατανάλωση»;

> Παρά τις εκ του αντιθέτου δηλώσεις, στην πράξη μας οδηγούν ολοταχώς προς τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία μόχλευσης… Ναυτιλιακά παράγωγα, εισαγωγή στα ομόλογα, hedge funds και στρατηγικές διαχείρισης, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια ETF, commodities κ.λπ. είναι κάποια από τα προγράμματα εκπαιδευτικών σεμιναρίων που ανακοίνωσε η υπηρεσία εκπαίδευσης της ΕΧΑΕ.

> Βαρέλι χωρίς πάτο! Για να δούμε αν επιβεβαιωθούν όλοι αυτοί που θεωρούν ότι οι διαγραφές των απαξιωμένων περιουσιακών στοιχείων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για το β’ τρίμηνο αποτελούν τον προάγγελο αυτών που αναμένεται να ακολουθήσουν και το γ’ τρίμηνο;

> Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Έτσι, η αύξηση των κερδών από πωλήσεις συμμετοχών, τιτλοποιήσεις δανείων, εκδόσεις ομολογιών δεν μπορούν να θεωρηθούν επιτυχία! Αφού λοιπόν ορισμένοι από τους εγχώριους τραπεζίτες απέτυχαν να συμμαζέψουν τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, στρέφονται πλέον σε αυτά του εννεαμήνου, ρίχνοντας όλες τις δυνάμεις τους σε αμιγώς τραπεζικές εργασίες.

> Ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της πολύπαθης Τεχνικής Ολυμπιακής έλαβε επίσημα τέλος! Παρά τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πώληση του 75% που κατείχε η εταιρεία στις θυγατρικές της Μελτέμι Καστρί

ΑΒΕΤΕ και Μελτέμι Καστρί Κύπρου Ltd, έναντι συνολικού τιμήματος 3 εκατ. ευρώ.

> Αναθεώρηση των στόχων του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι μελετά πλέον το οικονομικό επιτελείο, ενώ επενδύσεις, κατανάλωση, επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης και έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων θεωρήθηκαν οι «υπεύθυνοι» της συγκράτησής του στο 3,4%, από 3,6% το α’ τρίμηνο. Για την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας έκανε λόγο και η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, επισημαίνοντας την ανικανότητα της κυβέρνησης, την απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού, το πάγωμα των δημόσιων επενδύσεων, τη φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, την απουσία αποτελεσματικών ελέγχων στην αγορά και την παντελή έλλειψη μέτρων θωράκισης.

> Τι κι αν Fed, ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας έβαλαν προσωρινό τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων τους; Πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους, ενώ το πρώτο σήμα κινδύνου αναμένεται στα καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες.

> Και τώρα μπορεί «άνετα» να αιτηθεί τη διαγραφή των μετοχών της από το ΧΑ! Ποσοστό 100% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Νεοχημικής κατέχει πλέον η Green Bidco.

> Παλινωδίες, αλλαγές και πισωγυρίσματα της τελευταίας στιγμής, στις κυβερνητικές εξαγγελίες που είχαν να κάνουν με το καθεστώς αδειοδότησης των φωτοβολταϊκών, καθώς οι εκπρόσωποι του κλάδου απαίτησαν και έλαβαν κυβερνητικές διαβεβαιώσεις σχετικά με τον χρόνο έναρξης ισχύος.

> Μας τα ‘παν κι άλλοι! Οι… προηγούμενοι! Η αναφορά μας στις προθέσεις της ΑΤΕbank, ως βασικού μετόχου, προκειμένου να προχωρήσει στην εισαγωγή της εταιρείας Δωδώνη, ως θυγατρικής της, στο Χρηματιστήριο Αξιών.

> Τι είναι ο Συντελεστής Βήτα; Πρόκειται για μια προσπάθεια μέτρησης του βαθμού συσχέτισης που παρουσιάζει η διακύμανση μιας μετοχής έναντι του Γενικού Δείκτη. Μετοχές με Συντελεστή Βήτα μεγαλύτερο της μονάδας θεωρούνται επιθετικές, ενώ με 0,5% αμυντικές.

> Ξεπέρασαν ακόμα και τον εαυτό τους, τις εκτιμήσεις των «δικών τους» ανθρώπων, τις προβλέψεις των απανταχού αναλυτών! Καθαρές ζημίες ύψους 329 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε για τέταρτο κατά σειρά τρίμηνο η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS.

> Στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Φεβρουάριο ανήλθε μεσοβδόμαδα το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχουν στρέψει τους επενδυτές μακριά τόσο από τα νομίσματα όσο και από τα εμπορεύματα.


Σχολιάστε εδώ