Το νέο ψυχρο-πολεμικό κλίμα

Μια νέα ψυχροπολεμική περίοδος ανατέλλει. Οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους δυτικούς συμμάχους τους επιχειρούν τα τελευταία χρόνια ένα νέο είδος γεωπολιτικής/στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας. Ο Πούτιν δεν είναι Γέλτσιν. Και η Ρωσία σήμερα επιδιώκει να αναδειχθεί σε ισχυρό παγκόσμιο πόλο, διαμορφώνοντας παράλληλα συνεκτικούς οικονομικο-πολιτικούς δεσμούς με την Ευρώπη μέσω των ενεργειακών δικτύων.

Τα γεγονότα της Γεωργίας, που, όπως φαίνεται, υποκινήθηκαν και ενισχύθηκαν από τις ΗΠΑ, αποτελούν έναν κρίκο σε μια αλυσίδα στρατηγικών εγχειρημάτων των ΗΠΑ που στοχεύουν στην περίκλωση, στρατιωτική και πολιτικοοικονομική, της Ρωσίας.

Η εγκατάσταση «αμυντικού συστήματος» στην Ουγγαρία και την Τσεχία και η επίμονη προσπάθεια να ενταχθούν Γεωργία και Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, για να ολοκληρωθεί το παζλ ενσωμάτωσης των χωρών του πρώην ανατολικού συνασπισμού στο θεσμικο-πολιτικό και στρατιωτικό πλαίσιο της Δύσης, δημιουργούν ένα κλίμα έντονης πίεσης στη Ρωσία, η οποία και αντιδρά.

Φαίνεται ότι ο ανεκδιήγητος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θέλει να τελειώσει τη θητεία του χωρίς κάποια νέα αιματοχυσία. Θύμα του αυτήν τη φορά είναι η ίδια η Γεωργία, η οποία ξεκίνησε μια φονική επίθεση με χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες. Σήμερα η ηγεσία της καλείται να εισπράξει το κόστος, βγαίνοντας αποδυναμωμένη από την πολεμική σύγκρουση. Γιατί με παρόμοιες «μεθόδους» ούτε η Γεωργία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ούτε φυσικά θα αποδυναμωθεί το ενεργειακό δίκτυο σύνδεσης της Ρωσίας με την Ευρώπη…

Για να αποδειχθεί άλλη μια φορά το πόσο μακριά βρισκόμαστε από τα ανθρώπινα ιδεώδη, την ώρα ακριβώς που τα επικαλούμεθα, ακόμα και στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε μια πολεμική σύγκρουση.

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ