Τα σχέδια της Άννας

Λόγω της αποφασιστικότητάς της σε πολλά θέματα, ακόμη και τα πιο ακανθώδη, και των πρωτοβουλιών της για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, οι συνεργάτες της τής έχουν αποδώσει το παρατσούκλι «Τζαβέλαινα». Δεν διστάζει, με όποιο κόστος, ακόμη και προσωπικό, να πει την άποψή της δημόσια, όποτε χρειάζεται, ώστε να εξομαλύνει κρίσεις και καταστάσεις σαν και αυτές που το ΠΑΣΟΚ πέρασε μετά τις εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου. Όπως και πολλά άλλα στελέχη, δεν ικανοποιείται με την εικόνα του κόμματός της και η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να υποβαθμίσουν την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κάνει έξω φρενών: «Δεν μπορεί όσοι διαφωνούν με την πολιτική μας να επιχειρούν να δώσουν άλλη εικόνα από την πραγματική και δεν μπορούμε και εμείς ως κόμμα υπεύθυνο με προτάσεις για όλα τα θέματα, την παιδεία, την οικονομία, την υγεία… να το επιτρέψουμε σε όλους εκείνους που αμφισβητούν την εναλλακτική μας πρόταση».

«Πολιτικοί εκπρόσωποι, έρημοι
και απρόσωποι»

Η κ. Διαμαντοπούλου εκφράζει τις αντιρρήσεις της όσον αφορά τα οργανωτικά του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη που απηχούν τις απόψεις της τονίζουν κατηγορηματικά ότι θα έπρεπε η κομματική πυραμίδα του ΠΑΣΟΚ να αποτελείται από 9 στελέχη το Πολιτικό Συμβούλιο όπου ο πρόεδρος θα είχε τη δυνατότητα να τοποθετήσει όποια στελέχη ήθελε, συν 6 ακόμη από τους λεγόμενους πρωτοκλασάτους. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, ώστε όλα τα στελέχη να γνωρίζουν τι κάνουν, ποιους τομείς εποπτεύουν, ποια είναι η συγκεκριμένη ευθύνη τους και όχι το σημερινό οργανωτικό «μπάχαλο». Μάλιστα, υπολογίζουν ότι μέχρι τώρα δεν έχει φτιαχτεί κανένας τομέας, όλα βρίσκονται στα χέρια του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση, με αποτέλεσμα μια κατάσταση που την εκφράζει αυτό που λένε οι συνεργάτες της: «πολιτικοί εκπρόσωποι, έρημοι και απρόσωποι».

Διαφωνεί για τη συνδιάσκεψη
Η… «Τζαβέλαινα» θεωρεί, σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια να αλλάζει τα οργανωτικά του σχήματα κάθε λίγο και λιγάκι και κατά το πώς αξιολογούν τη συγκυρία ορισμένοι από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι: ούτε επιτροπές μάς σώζουν «ούτε πρωινοί καφέδες» χρειάζονται, με αποτέλεσμα να επικρατεί το απόλυτο χάος. Τάσσεται κατά της συνδιάσκεψης που θέλει να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για να μιλήσει σε 6.000 στελέχη, γιατί θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν προσφέρει τίποτα, αντίθετα θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει από τώρα το ΠΑΣΟΚ να προετοιμαστεί για τις ευρωεκλογές, που το αποτέλεσμά τους θα πρέπει να είναι θετικότατο.

«Να πολιτικοποιήσουμε
τις ευρωεκλογές»
Γι’ αυτό και πρότεινε στον κ. Παπανδρέου να ανακοινώσει από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους τους υποψηφίους στο ευρωψηφοδέλτιο και να δοθεί μάχη, πολιτικοποιώντας τις ευρωεκλογές σαν να ήταν εθνικές εκλογές, ενώ δεν μπορεί να κατανοήσει ακόμη γιατί ο Παπανδρέου χαρακτήρισε «χαλαρή» την ψήφο. «Ήταν καταστροφικό αυτό που έκανε», λένε πολλοί απ’ όσους υποστηρίζουν την κ. Διαμαντοπούλου στις επιλογές της.

Όπως δείχνουν τα πράγματα αυτήν τη στιγμή, η ίδια δεν βλέπει κίνδυνο εκλογών μετά τις ευρωεκλογές, ούτε διπλές το 2009. «Τι θα κερδίσει ο Καραμανλής; Τίποτα απολύτως», λέει η ίδια. Η οικονομία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, δεν θα μπορεί η κυβέρνηση να ψηφίσει προϋπολογισμό και αν πάει σε εκλογές υπό τις παρούσες συνθήκες, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να συντριβεί. Άρα δεν απομένει στον πρωθυπουργό άλλη επιλογή από το να εξαντλήσει την τετραετία, μήπως και βγει από τα σημερινά του αδιέξοδα.

Αν ωστόσο επιλέξει ο κ. Καραμανλής να αιφνιδιάσει για τους δικούς του λόγους και να προκηρύξει εκλογές, το ΠΑΣΟΚ πρέπει, όπως λέει η… Τζαβέλαινα, να είναι πανέτοιμο. Δεν θέλει να πιστέψει ότι και αυτήν τη φορά δεν θα τα καταφέρει ο Γιώργος, δεν το θέλει η ίδια, ή τουλάχιστον δεν επενδύει στην ήττα, όπως ορισμένοι άλλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ, τονίζουν συνεργάτες της. Αλλά στην πολιτική τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, θα είναι μια άλλη εποχή, και θα φροντίσει να είναι προετοιμασμένη, τουλάχιστον πολύ καλύτερα από την προηγούμενη φορά. Με ό,τι αυτό σημαίνει και για την ίδια και για τους πολιτικούς της αντιπάλους, και δεν είναι λίγοι αυτοί που τρέφουν αρνητικά αισθήματα για την Άννα Διαμαντοπούλου. Φροντίζει γι’ αυτό με καλά προετοιμασμένες κινήσεις, αφού συχνά πυκνά κάνει ανοίγματα σε στελέχη τα οποία συναντάει και συζητεί μαζί τους για τις πολιτικές εξελίξεις.

Οι εχθροί και οι φίλοι της Άννας
Οι Βενιζελικοί ούτε που θέλουν να τη βλέπουν μπροστά τους! Κυρίως ορισμένα σκληρά στελέχη του Βαγγέλη που θεωρούν ότι με τη στάση που κράτησε στην εσωκομματική μάχη για την αρχηγία, ακόμη και με την «προθεσμία» που έδωσε στον Παπανδρέου, του χάρισε εκ νέου την προεδρία. Τότε που όλα ήταν στην κόψη του ξυραφιού και οι υποστηρικτές του Γιώργου περίμεναν όχι την απάντηση της Άννας για το τι και ποιον θα επιλέξει ανάμεσα στους δύο μονομάχους, αλλά στην κυριολεξία την πολιτική της «ανάσα», ικανοποιήθηκαν με την απόφαση που πήρε. Σήμερα ωστόσο τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Πολύ λίγα στελέχη από τον στρατό των υποστηρικτών του Παπανδρέου στην κούρσα της διαδοχής βρίσκονται τώρα κοντά στη Διαμαντοπούλου, όπως συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα, που περνούσαν τον «μήνα του μέλιτος». Είτε γιατί άλλα περίμεναν από τον Γιώργο, να τους υποστηρίξει δηλαδή και να τους τοποθετήσει σε θέσεις κλειδιά του κόμματος, είτε γιατί απογοητεύτηκαν αφού δεν κέρδισαν προσωπικά τίποτα, ήραν τη… διαπίστευσή τους και από τον Γιώργο και από την Άννα. Παίζουν σε άλλο «ταμπλό»! Και άφησαν έξω από το οπτικό τους πολιτικό πεδίο την Άννα. Βέβαια, υπάρχουν και τα στελέχη που βλέπουν την Άννα σαν τον επόμενο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό θα συμβεί και θα πάμε σε μετωπική μεταξύ κυριών από τα δύο μεγάλα κόμματα, όμως, όπως είπαμε και προηγουμένως, στην πολιτική τίποτα δεν αποκλείεται.

Το επιτελείο της Άννας
Στελέχη με τα οποία η Άννα διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και έχουν και μια κουβέντα παραπάνω είναι ο Χρήστος Πρωτόπαπας, από το πρώην εκσυγχρονιστικό μπλοκ, που δεν ταυτίστηκε με τον Βενιζέλο στις εσωκομματικές εκλογές, ούτε με τον Παπανδρέου ανοικτά, και ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, επίσης, υποστηρικτής του Παπανδρέου. Από εκεί και πέρα, έχει σχέσεις με διαφόρους βουλευτές, όπως ο κουμπάρος της Βασίλης Οικονόμου, ενώ από τον χώρο της νεολαίας θεωρείται ότι ελέγχει πολιτικά τον νέο γραμματέα, κ. Πανταζή, κάτι όμως που δεν είναι αλήθεια, γιατί το μόνο που έκανε είναι να υποστηρίξει έναν νέο άνθρωπο, ανεξάρτητο, που είναι αλήθεια ότι έχει ψηφίσει τον Γιώργο για αρχηγό και δεν βρίσκεται απέναντί του. Οι επιτελείς της Άννας Διαμαντοπούλου δηλώνουν ότι μέριμνά της δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές και οι ιδεολογικές κατευθύνσεις του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει, σε έντονο βαθμό, να εκφράσει τις θέσεις της πολιτικά και ιδεολογικά, με πρωτοβουλίες σε θέματα που την αφορούν, όπως το μείζον θέμα της παιδείας, κυρίως όμως θα αναπτύξει ζητήματα που έχουν σχέση με την ταυτότητα του κόμματος και την ιδεολογική του καθαρότητα. «Θα δείξουμε τι ΠΑΣΟΚ επιθυμούμε, ώστε να μην υπάρχει ομιχλώδες τοπίο, κάτι για το οποίο πολλοί μας κατηγορούν». Οι πρωτοβουλίες, λένε, και οι παρεμβάσεις της θα είναι έντονες, με πολιτικό στίγμα και απόλυτα αποσαφηνισμένο μήνυμα…


Σχολιάστε εδώ