στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

– Οι διακοπές είναι ιερό πράγμα. Τόσο ιερό ώστε να μη διαταράσσεται ούτε από την τρέχουσα οικονομική κρίση ούτε από τις ιδιαίτερα ταραχώδεις διεθνείς εξελίξεις ούτε φυσικά από τα δρώμενα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Πολλώ μάλλον όταν τα όσα συμβαίνουν εσχάτως στο… γωνιακό μαγαζί μας (Καβάλας και Χρηματιστηρίου γωνία, μην ξεχνιόμαστε!) διόλου δεν μπορούν να θέλξουν κάποιον.

– Είναι τέτοια η θερινή απαξία της -πάλαι ποτέ- Σοφοκλέους, ώστε ακόμα κι όταν της δίνεται η αφορμή για ένα ανοδικό ξέσπασμα αυτό να εξαντλείται μέσα σε ελάχιστες ώρες. Ακριβώς όπως συνέβη τη Δευτέρα, όταν το έντονα ανοδικό ξεκίνημα -ελέω εντυπωσιακού κλεισίματος την Παρασκευή, της εβδομάδας για τη Wall Street και ανάλογης εικόνας των ευρωαγορών- σύντομα μετατράπηκε σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για «ξεφόρτωμα» τίτλων από όσους είχαν… ξεμείνει με χαρτιά στο χέρι και βιάζονταν να ξεκινήσουν τις διακοπές τους!

– Ως εκ τούτου δεν προξενεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι οι συναλλαγές των προηγούμενων τριών ημερών ήταν εξαιρετικά χαμηλές, ούτε το ξαφνικό μπαράζ πωλήσεων (Τρίτη και Τετάρτη) των τραπεζικών τίτλων. Μάλιστα τέτοια φούρια να εκποιηθούν τραπεζικά χαρτιά είχαμε να δούμε από τότε που ξεφόρτωναν τα ξένα funds τις προηγούμενες εβδομάδες.

– Το ακόμα πιο αξιοπερίεργο είναι πως εκείνοι οι λίγοι που επιμένουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά μας φαίνεται πως διαθέτουν ΚΑΙ τη ρευστότητα ΚΑΙ τα αντανακλαστικά ώστε να παρεμβαίνουν τη στιγμή ακριβώς που χρειάζεται, προκειμένου να αποκομίζουν με τις κινήσεις τους το μέγιστο δυνατό κέρδος ανά περίπτωση! Και για να μιλάμε με παραδείγματα, τη Δευτέρα οι κυριότεροι τραπεζικοί τίτλοι κινήθηκαν ανοδικά με σχετικά λίγα κομμάτια και αναλογικά ικανοποιητικό κέρδος, ήτοι περίπου στο +2,5% η Alpha, στο +2% η Εθνική και πάει λέγοντας. Ακριβώς την επομένη οι τίτλοι παρέμεινα σε ρηχά νερά και την Τετάρτη βομβαρδίστηκαν κυριολεκτικά από εντολές πωλήσεων σε βαθμό τέτοιο ώστε την ερχόμενη Δευτέρα κάποιοι να έχουν ξανά τα χαρτιά αυτά στα χέρια τους και στο ενδιάμεσο να έχουν βγάλει κι ένα ικανοποιητικό μεροκάματο. Ή μήπως όχι;…

– Απλώς και μόνο από αυτό το παράδειγμα κατανοεί εύκολα κανείς πως η ανάλυση των ημερών αυτών δεν προσφέρει τίποτε το καινούργιο, τίποτε το αξιοποιήσιμο για όποιον σκέφτεται σοβαρά να επαναδραστηριοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες στο ΧΑ. Η τεχνική ανάλυση επιμένει βέβαια να μας λέει πως το όριο των 3.330 μονάδων αποτελεί το επίπεδο άμυνας (όριο ασφαλείας, τυχόν διάσπαση του οποίου θα οδηγούσε σε ένα γενικευμένο sell-off την αγορά) αλλά πλέον το παιχνίδι παίζεται κυρίως στην ψυχολογία των όποιων εμπλεκομένων. Κι αυτή φοβάμαι πως έχει τρωθεί αρκετά σοβαρά εσχάτως!

– Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα όμως, καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας ένα σενάριο που κυκλοφορεί και στις διεθνείς χρηματαγορές. Σενάριο που ΔΕΝ δείχνει απίθανο: οι ειδικοί λοιπόν εκτιμούν πως εφόσον συνεχισθεί η γενικευμένη πτώση στις αγορές εμπορευμάτων, πολύτιμων μετάλλων και στις αγορές συναλλάγματος, τότε τα βασικά επενδυτικά κεφάλαια δεν θα έχουν πολλές επιλογές από το να επανατοποθετηθούν σε μετοχικές αγορές. Τώρα εάν θα είναι και η Σοφοκλέους μέσα στις πρώτες επιλογές αυτό είναι κάτι που μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε να το δείξει η πράξη…


Σχολιάστε εδώ