Κοντά στην παραγραφή χρέη γύρω στα 5 δισ. ευρώ!

Η ανάγκη για οικονομική τόνωση των οικονομικών του Δημοσίου είναι άμεση, καθώς το άνοιγμα φθάνει τα 2,7 δισ. ευρώ, που αν δεν καλυφθούν το συντομότερο δυνατόν θα ξεκινήσει με ελλείμματα η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει εξόφληση των βεβαιωμένων χρεών σε 60 έως 80 δόσεις, με μείωση 80% των προσαυξήσεων.

Να σημειώσουμε ότι ενώ το κράτος κάνει αγώνα για να διασφαλίσει τα χρήματα που του οφείλονται, ταυτόχρονα κινδυνεύει να χάσει γύρω στα 5 δισ. ευρώ που αφορούν βεβαιωμένους φόρους για τα έτη 2000 και 2001, οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο μετά την παρεύλευση πενταετίας παραγράφονται. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε οφειλή προς το Δημόσιο διαγράφεται μετά πενταετία από την επομένη της κατάθεσης της φορολογικής δήλωσης. Οι οφειλές αφορούν φόρους από μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές κ.λπ.

Ενώ όμως η ρύθμιση για την είσπραξη των βεβαιωμένων χρεών είναι ζήτημα ημερών να ανακοινωθεί, μετέωρο παραμένει το θέμα της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων, αφού παρά τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών και των παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας, ακόμα και του υφυπουργού Μπέζα, ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης… ανθίσταται, αλλά τελικά θα υποκύψει, γιατί το ταμείο είναι άδειο και έχει ανάγκη από μετρητά…


Σχολιάστε εδώ