ΚΑΤΩ… στον ΠΕΙΡΑΙΑ

Για να βρει κανείς εφημερίδα πρέπει να περπατήσει ένα… χιλιόμετρο! Την περασμένη Κυριακή τα μόνα περίπτερα που λειτουργούσαν στο κέντρο ήταν ένα στην πλατεία Λουδοβίκου στο λιμάνι κι άλλο ένα στην Ευαγγελίστρια!

Τα καφενεία είναι κλειστά, ακόμα και τα αναψυκτήρια-ταχυφαγεία! Επειδή δεν υπάρχει κόσμος, δεν έχουν λόγο και να λειτουργούν.

Αντιθέτως στα Δ΄ και Ε΄ Διαμερίσματα, στα Καμίνια και τα Μανιάτικα, όλα είναι ανοιχτά! Τα μαγαζιά λειτουργούν, μόνο τα φαρμακεία και οι φούρνοι που λειτουργούν εκ περιτροπής τα καλοκαίρια είναι κλειστά, τα περίπτερα ανοίγουν όλα στην ώρα τους κάθε πρωί και τα καφενεία έχουν κίνηση, γιατί οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες που λειτουργούν κατά κόρον στις περιοχές αυτές είναι κλειστές, οπότε οι εργαζόμενοι σ’ αυτές δεν έχουν δουλειά και πάνε στα καφενεία, μια και διακοπές δεν γνωρίζουν τι θα πει…

Βέβαια οι δρόμοι είναι άδειοι, γιατί δεν υπάρχει η καθημερινή κίνηση που δημιουργείται όταν λειτουργούν τα πάντα, ωστόσο η εικόνα δεν είναι εκείνη της νεκρής πόλης όπως συμβαίνει στο κέντρο!

Ο μισός Πειραιάς λοιπόν λείπει σε διακοπές και ο υπόλοιπος απλώς ξεκουράζεται. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που εντοπίσαμε φέτος είναι το ότι έφυγαν για διακοπές και πολλές από τις αλλοδαπές οικογένειες (Αλβανών, Βουλγάρων κ.λπ.) που ζουν στις υποβαθμισμένες περιοχές και οι οποίες μέχρι τώρα δεν πήγαιναν πουθενά τα καλοκαίρια. Μπήκαν κι αυτοί για τα καλά στον δυτικό τρόπο ζωής ή τα… κονόμησαν; Μάλλον συμβαίνουν και τα δύο!

// Αν πάει κανείς στη Μάνη αυτήν την εποχή θα νομίζει ότι βρίσκεται στην… πλατεία Κοραή, έξω από το Δημαρχείο. Οι περισσότεροι πολιτικοί της πόλης, είτε της κεντρικής πολιτικής σκηνής είναι, είτε της αυτοδιοίκησης, κατάγονται από εκεί και έχουν πάει για διακοπές στα χωριά τους με αποτέλεσμα να υπάρχει μια άτυπη… μετακόμιση του Πειραιά στη νότια Πελοπόννησο! Να σημειώσουμε εδώ ότι ορισμένοι πρωτοκλασάτοι πριν φτάσουν στη Μάνη, που την προτιμούν για τον Δεκαπενταύγουστο, είχαν… προλάβει να… λιαστούν στις παραλίες της Πάρου και της Μυκόνου! Αυτές είναι διακοπές!

// Να αφήσουμε όμως τις διακοπές και να πάμε σε πιο… σοβαρά θέματα. Αληθεύει άραγε ότι εκείνος ο απίθανος πρώην συνεργάτης του Φασούλα, που τον ξαπόστειλε ο δήμαρχος όταν ομολόγησε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι είχε κάνει υπεξαίρεση για να… βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζεται να αναλάβει την επικοινωνιακή υποστήριξη υποψήφιου βουλευτή της Β΄ Αθήνας;

// Αλήθεια, γιατί ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά προ μηνός, σ’ ένα μανιφέστο που είχε βγάλει, μεταξύ άλλων επέμενε ότι έπρεπε να αλλάξουν κτίριο τα δικαστήρια της πόλης; Γνωρίζει κάτι ή απλώς έθεσε το θέμα από… κεκτημένη ταχύτητα μαζί με τ’ άλλα;

// Τελικά αποδείχθηκε χρήσιμη η ιδέα του δημάρχου να συνεργαστεί το Βεάκειο με το Φεστιβάλ Αθηνών. Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν όλο τον Ιούλιο και τις αρχές Αυγούστου το «μικρό κοχύλι» του Προφήτη Ηλία και έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από αυτά που είδαν και άκουσαν. Μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα πολλές φέτος οι παραστάσεις, σίγουρα όμως ήταν ασύγκριτα πιο ποιοτικές από κάθε άλλη φορά.

// Ευρύτατη έκταση πήρε η υπόθεση της μήνυσης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης εναντίον όσων πετάνε σκουπίδια στο Σχιστό, με αποτέλεσμα να το μετατρέπουν σε… χαβούζα και να πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο να ανάψει κάποια φωτιά που θα καταστρέψει τα λιγοστά δέντρα του βουνού.

Η πρωτοβουλία του Γ. Γουρδομιχάλη έτυχε της γενικής επιδοκιμασίας και μόνο κάποιοι, που προφανώς έχουν συμφέροντα, διαφώνησαν και μάλιστα με ανώνυμα τηλεφωνήματα τον απείλησαν!

Αναφερόμενος στις απειλές αυτές ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ τόνισε: «Ξέρω ότι θίγονται συμφέροντα, αφού το κόστος μεταφοράς των αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Λιοσίων είναι περίπου 40 ευρώ ο τόνος και εφόσον γίνονται αποδεκτά (δεν είναι επικίνδυνα κ.λπ.). Αυτήν τη στιγμή έχουν ήδη απορριφθεί στην περιοχή παράνομα χιλιάδες τόνοι. Οι απειλές δεν θα με κάνουν να υποχωρήσω. Όσοι με ξέρουν από τη θητεία μου 7 τετραετίες στην ΤΑ και τη δράση μου στο περιβάλλον, είναι σίγουροι γι’ αυτό. Είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσουμε με αυστηρότητα, ανεξάρτητα ποιοι είναι, όλους αυτούς που ρυπαίνουν και καταστρέφουν το περιβάλλον, αλλά και όσες υπηρεσίες παραλείπουν να ενεργήσουν ή αδιαφορούν, ενώ είναι αρμόδιες να παρέμβουν».


Σχολιάστε εδώ