XΡΗΜΑτιστήριο

> Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη Σοφοκλέους, κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς από τη μια τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών που επηρεάστηκαν αρνητικά από την πιστωτική κρίση και από την άλλη η συναλλακτική δραστηριότητα που παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ 39 μηνών, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 3.362,18 μονάδες, με πτώση 0,47%. Aπό τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν αυτοί των Εμπορίου και Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν εκείνοι των Τροφίμων – Ποτών και Ταξιδίων Αναψυχής. Την επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από τα θετικά μηνύματα των διεθνών αγορών και την πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου, προχώρησαν σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.442,31 μονάδες, με ισχυρή άνοδο 2,38%, και η αξία των συναλλαγών να ανέλθει στα 288,294 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,67%, της μεσαίας ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,07%, ενώ ο FTSE ASE small cup κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,01% Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι αψιμαχίες μεταξύ αγοραστών και πωλητών κράτησαν αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ οι αρχικές τοποθετήσεις έγιναν προς το τέλος επιλεκτικές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στη φάση των δημοπρασιών με πτώση 0,1%, στις 3.438,82 μονάδες, και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 267,12 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια, 113 κινήθηκαν ανοδικά, 99 πτωτικά, ενώ η τιμή 64 μετοχών παρέμεινε σταθερή. Tην επομένη οι επενδυτές, με τα βλέμματα στραμμένα τόσο στην απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, όσο και στην πτωτική πορεία της αμερικανικής αγοράς, επιβαρημένης από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, προχώρησαν σε επιλεκτικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει με πτώση 0,34%, στις 3.427,07 μονάδες και η αξία των συναλλαγών να ανέλθει στα 224,77 εκατ. ευρώ. Μικτή ήταν η εικόνα στους επιμέρους κλάδους, με τους δείκτες Πετρελαίου και Τροφίμων και Ποτών να καταγράφουν κέρδη, ενώ των Πρώτων Υλών και Τεχνολογίας απώλειες.

> Και αν ο Αύγουστος είναι χαλαρός, ο Σεπτέμβριος αναμένεται «βαρύς κι ασήκωτος»! Γεφύρι της Άρτας έχει καταντήσει η ομιλία του πρωθυπουργού εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, καθώς τα άδεια ταμεία, η αύξηση των ελλειμμάτων, το ύψος των χρεών στα νοικοκυριά και η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων, ήτοι 1.564 δισ., προβληματίζουν. Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί η φορολόγηση των stock options και της υπεραξίας των μετοχών, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά, καύσιμα, εξελίξεις που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την όλη κατάσταση. Και όλα αυτά ενώ ο υπουργός Οικονομίας δεν λέει να βγει από το «χρυσό κλουβί», δεν θέλει να καταλάβει ότι δεν αρκεί να ευημερούν μόνο οι αριθμοί, επισημαίνοντας μάλιστα την αναγκαιότητα της λήψης πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

> Η χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε περισσότερο τους κλάδους των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, γεγονός που φαίνεται και από τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου των επιχειρήσεων. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αυτά παρέμειναν ανθεκτικά. Έτσι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στα αποτελέσματα εννεαμήνου.

> Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, σταθεροποίηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και ενδεχόμενο υποβάθμισης του εθνικού νομίσματος. Παρά ταύτα η Eurobank δεν «είδε» σοβαρά προβλήματα στις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας.

> Από τις άνευ λόγου και αιτίας αντικαταστάσεις υψηλόβαθμων στελεχών, στις αναγκαστικές προσθήκες που κρύβουν μάλιστα πολύ παρασκήνιο! Πρόσφατο παράδειγμα η ένταξη δύο νέων στελεχών στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της Ασπίς Πρόνοια.

> Με αφορμή τις ολοένα και περισσότερες «αγορές» διαφημιστικού χώρου σε σταθμούς, συρμούς, οχήματα, πινακίδες, στάσεις κ.λπ., ρωτάμε πόσες από τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα που κλείνουν τέτοιου είδους θέσεις αποδίδουν το θεσμοθετημένο τέλος υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, βάσει του συνόλου των διαφημιστικών τους δαπανών.

> Μπορεί να «συμφώνησαν», με σημαντική απόκλιση τιμών (17,5 έναντι 22 ευρώ), στη μείωση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Frigoglass, «διαφώνησαν» όμως στη σύστασή τους, δίνοντας overweight η μια και outperform η άλλη. Περί των Εθνική – Π&Κ και Proton Bank ο λόγος.

> Σύμφωνα με τα ελλιπή στοιχεία της ΕΧΑΕ, τα οποία δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν την προέλευση των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τις υπεράκτιες εταιρείες και τα αλλοδαπά funds, τον μήνα Ιούλιο η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ανέβηκε στο 51,6%, ενώ των ημεδαπών υποχώρησε στο 47,21%.

> Παραείναι πολλά για να θεωρούνται ξεχασμένα! Η Τράπεζα της Ελλάδος πάντως επιμένει ότι της λείπουν περίπου 85 δισ. δρχ., επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το 2012 λήγει η προθεσμία αντικατάστασης των δραχμών σε ευρώ.

> Δεν το λέμε μόνο εμείς, το επικαλούνται πλέον και οι εκθέσεις των ορκωτών! Πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις αποφεύγουν τη γνωστοποίηση πληροφοριών που σχετίζονται 1) με την αντιστάθμιση κινδύνων και 2) με την υπεραξία από την ενοποίηση θυγατρικών επιχειρήσεων – συμμετοχών;

> Τουλάχιστον δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο στην αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου τραπεζικού της δανεισμού! Ο λόγος για την έκδοση ομολογιακού δανείου από τη Fashion Box, με σκοπό τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου και την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης.

> Με πολλά θέματα ανοικτά! Το σίριαλ του επικεφαλής της Επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες έλαβε τέλος. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Στυλιανός Γκρόζος είναι πλέον ο νέος πρόεδρος της αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

> Για ποια «Βασιλεία 2» και για ποιες επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, μας μιλάνε τα γνωστά γιουσουφάκια της διαπλοκής; Δύο από δαύτα, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία, προσπάθησαν απεγνωσμένα να πείσουν για την αναγκαιότητα ξεπουλήματος των ασφαλιστικών εταιρειών. Πάνω στην πρεμούρα τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των αφεντικών τους, λαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο πληθώρα διαφημίσεων και χορηγιών, έφτασαν στο σημείο να «κλείσουν φύλλα» με παρόμοια άρθρα, στα οποία χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και οι ίδιες φωτογραφίες.

>Σε δουλειά να βρισκόμαστε… εν μέσω «ξηρασίας» εταιρικών πληροφοριών και επενδυτικών ανακοινώσεων! Με έμφαση στην οικία η πρώην Sato (Βιομηχανία Επίπλων Γραφείου Ανώνυμος Εταιρεία) μετονομάζεται σε Sato (Ανώνυμη Εταιρεία Ειδών Γραφείου και Σπιτιού).

> Τελευταία και καταϊδρωμένη! Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εν μέσω θέρους, εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο, η οποία απευθύνεται περισσότερο στους ορκωτούς ελεγκτές και λιγότερο στις εισηγμένες εταιρείες, επισημαίνοντας κυρίως τις λανθασμένες εκτιμήσεις στις προβλέψεις των πρόσθετων φόρων.

> Κατασκευάζουν προκειμένου να ξεπουλήσουν; Η ερώτησή μας αφορά τον ΟΛΠΑ και τα σχέδια ανάπτυξης του εμπορευματικού κέντρου στις εγκαταστάσεις της Πειραϊκής Πατραϊκής, τα οποία, παρά την εμπλοκή πολλών «ειδικών», εντούτοις φαίνεται να παρουσιάζουν σοβαρές αδυναμίες και πολλά προβλήματα.

> Το πρόβλημα ήταν τελικά μεγαλύτερο! Οι έλεγχοι της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης ανέσυραν προβλήματα που δεν είχαν σχέση μόνο με την καθαρή θέση ή τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και με τη ρευστότητά τους, γεγονός που αναμένεται να καλυφθεί με πωλήσεις συμμετοχών ή θυγατρικών.

> Άλλη μια αναβολή γενικής συνέλευσης εισηγμένης επιχείρησης, με το αιτιολογικό της έλλειψης απαιτούμενης απαρτίας! Από ό,τι φαίνεται το ένα και μοναδικό θέμα, της έκδοσης του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της Alapis, ήταν πολύ καυτό για να περάσει μέσα στο καλοκαίρι.

> Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς! Από την προηγούμενη Δευτέρα τέθηκε σε ισχύ και ο νέος τρόπος κλεισίματος της τιμής των μετοχών, καθώς άλλαξε ο αλγόριθμος υπολογισμού των δημοπρασιών προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα χειραγώγησης. Και αν για την αγορά της μεγάλης, μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι αλλαγές ήταν αναγκαίες, δεν ξέρουμε κατά πόσο ισχύει το ίδιο και με αυτή της ΕΝ.Α και των ΔΑΚ, καθώς τις περισσότερες φορές η διαφορά του σταθμικού μέσου όρου, μεταξύ του νυν 30% και του πρώην 10% των τελευταίων συναλλαγών, είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

> Πόσοι από τους διοικούντες των χρηματιστηριακών εταιρειών που έχουν αναλάβει τις αγορές ιδίων μετοχών της ΕΧΑΕ είναι ταυτόχρονα και μέλη διοικητικών συμβουλίων θυγατρικών της εταιρειών; Και κάτι ακόμα με αφορμή τις πρόσφατες αγορές 30.000, 70.000 και λοιπών τεμαχίων, ρωτάμε αν υπάρχει κάποιου είδους συννενόηση-επικοινωνία μεταξύ των Alpha Finance, ΑΤΕ, Eurobank και Μίδας Χρηματιστηριακή.

> Τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να βάλουν χρήματα στα ταμεία! Αλήθεια με ποιες διαδικασίες επιλέχτηκαν μέσα στο καλοκαίρι οι δύο ιδιωτικές εταιρείες που ανέλαβαν για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων;

> Τραπεζικές πρωτιές και διατήρηση του συγκεντρωτισμού σε υψηλά επίπεδα! Στην κορυφή της λίστας των χρηματιστηριακών εταιρειών, βάσει του συνολικού τζίρου συναλλαγών, για τον μήνα Ιούλιο βρέθηκε η Εθνική – Π&Κ Χρηματιστηριακή, ενώ για το επτάμηνο η Επενδυτική Τράπεζα.

> Έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου και η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά ζητεί την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων. Εμείς πάντως δεν βιαζόμαστε, περιμένοντας με ανυπομονησία τις λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες πρόσληψης των συμβούλων επενδύσεων και των διαχειριστών.

> Γιατί τέτοια «πρεμούρα» στην Μάρακ Ηλεκτρονική; Έκτακτη Γενική Συνέλευση με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την αντικατάσταση των ήδη διορισθέντων ελεγκτικών εταιρειών και την εκλογή νέας που θα αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2008.

> Την ίδια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί αλλαγές στη λειτουργία των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, καταργώντας μια σειρά από νομικά και φορολογικά μέτρα, προκειμένου να δημιουργήσει μια ενιαία αγορά, να μειώσει τον χρόνο διάθεσης και να ρίξει το κόστος, η εγχώρια αγορά, για τον μήνα Ιούλιο, εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, παρουσιάζοντας μείωση ενεργητικού ύψους 683 εκατ. ευρώ και απώλειες στα μετοχικά εσωτερικού που αγγίζουν το 28%.

> Ήταν να μη γίνει η αρχή! Μετά την επεισοδιακή απομάκρυνση του γενικού διευθυντή παραγωγής της ΔΕΗ, Αβραάμ Μιζάν, ο οποίος παρεμπιπτόντως επανήλθε ως ειδικός σύμβουλος, σειρά είχε ο διευθυντής μελετών κατασκευών θερμοηλεκτρικών έργων, κ. Χ. Μαυρογόνατος που ήταν εκλογή του Μιζάν και η κόρη του οποίου όπως έχει γράψει το «ΠΑΡΟΝ» δουλεύει στο Μυτιληναίο. Για την «ταμπακέρα» πάντως… τηρείται σιγή ιχθύος.

> Χωρίς αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο χρηματοδότησης των αγορών (μετρητά ή τραπεζικά δάνεια)! Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2008 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 238.700 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας μείωση 3,3% ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

> Ποσό 465.000.000 ευρώ, διάρκειας πέντε ετών, με επιτόκιο κυμαινόμενο, υπολογιζόμενο επί τη βάσει euribor προσαυξημένο με περιθώριο 0,85% ετησίως! Δύο από τις πλέον ζημιογόνες εγχώριες τράπεζες, βλέπε Emporiki και Geniki, συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που θα αναλάβουν την κάλυψη του κοινού ομολογιακού δανείου της Μυτιληναίος.

> Για να δούμε πότε θα «σκάσει»; «Φουσκώνουν» επικίνδυνα οι χρηματοδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου, καθώς και τα θεματικά πάρκα, με απόφαση του υπουργού Άρη Σπηλιωτόπουλου, θα μπορούν πλέον να εξασφαλίζουν κρατικές επιδοτήσεις.

> Σε διευκρινίσεις που μπέρδεψαν περισσότερο, προχώρησε η Τράπεζα Κύπρου, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, «… το Συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο ημερομηνίας 6 Αυγούστου 2008 αποτελεί συμπλήρωμα του Δελτίου Παρουσίασης Εκδότη ημερομηνίας 21 Μαΐου 2008, το οποίο έχει επικαιροποιηθεί με Συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2008 και το Συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο ημερομηνίας 14 Ιουλίου 2008…»

> Από βουτιά… σε βουτιά! Πτώση στον όγκο, στην επιφάνεια και στον αριθμό των αδειών που εκδόθηκαν, κατέγραψε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τόσο τον μήνα Μάιο όσο και το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, επιφέροντας κλυδωνισμούς στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

> Από το 2003 και μετά, διάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι όποιες φορολογικές παραβάσεις, μέχρι το 2010, χρονιά που αναμένεται να καταβληθεί και η τελευταία μηνιαία δόση του εν λόγω προστίμου, θα έχουν περάσει μόνο 7 έτη «φαγούρας». Ο λόγος για την ολοκλήρωση του τακτικού φορολογικού ελέγχου της θυγατρικής της Kego, εταιρείας Ενάλιος ΑΕ.

> Ελλάς το μεγαλείο σου! Τη στιγμή που η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς εντείνει τους ελέγχους της «εναντίον» των καταχρηστικών συμπεριφορών που ακολουθούνται κατά τη διαδικασία του short selling, η διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου προχωρά στην κατάργηση της υποχρέωσης δήλωσης των ανοιχτών πωλήσεων στο σύστημα συναλλαγών.

> Υπάρχει και η άλλη πλευρά των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, εκεί όπου τα κέρδη παρελθουσών χρήσεων μετατράπηκαν σε ζημίες, όπου η σταθεροποίηση των πωλήσεων δεν απέτρεψε τα κακά μαντάτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο όμιλος Μπενρουμπή.

> Περί κτηνοτρόφων ο λόγος! Από τη στιγμή που ακόμη και σε περίπτωση θανάτου η επιπλέον ποσόστωση επιστρέφει στο Εθνικό Απόθεμα, τότε ποια είναι τα νομικά πρόσωπα που εξαιρούνται της τριετίας και τους επιτρέπεται ο διαχωρισμός της εκμετάλλευσης και η μεταβίβαση ολόκληρης της ποσόστωσης;

> Φιλότιμες οι προσπάθειες της ΝΕΛ, προκειμένου να περιπλέξει το ύψος των υφιστάμενων τραπεζικών της υποχρεώσεων! Η αποπληρωμή δανείων αναμένεται να υλοποιηθεί με χρήματα που προέρχονται τόσο από την αλλαγή μέρους των αντληθέντων κεφαλαίων της όσο και με ορισμένα από τα υπόλοιπα που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούνταν για κεφάλαιο κίνησης.

> «… για να επιβληθεί φόρος υπεραξίας στους έλληνες ιδιώτες επενδυτές… πρέπει πρώτα να επανέλθουν στο χρηματιστήριο, διότι δυστυχώς αυτήν τη στιγμή συνεχίζεται το κύμα εξόδου τους από την κεφαλαιαγορά…»! Συμφωνούμε πλήρως με τις θέσεις του Συνδέσμου Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών, σχετικά με το θέμα της επιβολής φόρου υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

> Κατά τα άλλα αποτελούν τους θεματοφύλακες του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, μοιράζοντας συμβουλές και υλοποιώντας προβλέψεις, σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία των άλλων! Η αναφορά μας στην HSBC, της οποίας τα κέρδη εξαμήνου, ελέω αυξημένων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, υποχώρησαν κατά 29%.

> Ασάφεια, προχειρότητα, καθυστέρηση, πολυπλοκότητα! Πόσα από τα 9, 3 δισ. ευρώ των επενδύσεων, στα πλαίσια του περιβόητου επενδυτικού νόμου 3299/2004, έχουν υλοποιηθεί, πόσα υλοποιούνται και πόσα προχωρούν προς υλοποίηση; Και όλα αυτά συμβαίνουν την περίοδο που η χώρα έχει δώσει ρεσιτάλ αναξιοπιστίας και στη διανομή των 32, 4 δισ. ευρώ του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

> Μέχρι πρότινος αρκεί να ήσουν κομματικός, σήμερα φτάνει να είσαι του εκάστοτε υπουργού! Αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, καθώς μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΣΕ τοποθετήθηκαν ο νέος πρόεδρος κ. Μπιτούνης και ο νέος διευθύνων σύμβουλος κ. Νέλλας.

> Τι και αν έχουν ήδη καθαρογραφεί χρηματιστηριακές αποφάσεις με αριθμούς πλέον του 1840 /2008, ορισμένες άλλες κάτω του 1100 παραμένουν ακόμη στα αζήτητα! Εντύπωση προκαλεί η επιλεκτική καθυστέρηση της γραμματείας του Αρείου Πάγου στη θεώρηση δικαστικών αποφάσεων που έχουν να κάνουν με την καταβολή χρημάτων σε εξαπατημένους επενδυτές από επιχειρηματίες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.

> Από ό,τι φαίνεται, η «on line» σύνδεση μεταξύ των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των αντλιών στα πρατήρια της ελληνικής επικράτειας ισχύει μόνο για τις αυξήσεις, καθώς οι όποιες μειώσεις έρχονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στους εγχώριους καταναλωτές. Γιατί άραγε;

> Οι προσωρινής πατρότητας χρηματιστηριακές συναλλαγές των διεθνών επενδυτικών οίκων, πέριξ του 5% των εγχώριων εισηγμένων επιχειρήσεων, που καταλήγουν σε αγνώστου ταυτότητας πελάτες, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Η Morgan Stanley & Co προέβη σε πώληση κοινών ονομαστικών μετοχών της ΕΧΑΕ, κατέχοντας πλέον το 4,943% του μετοχικού της κεφαλαίου.

> Επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε! Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών που στοχεύει στη στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής ή στη μείωση με ακύρωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, λόγω προγράμματος διάθεσης μετοχών ή μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων;

> Εθνική, Emporiki, Alpha Bank, Αγροτική, EFG Eurobank και Geniki! Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία γνωστοποίησε μεσοβδόμαδα ότι όλες οι πιστώτριες τράπεζες προχώρησαν στην υπογραφή της χρηματοδότησης του επιχειρησιακού της σχεδίου. Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά 1) Μέχρι πότε η κοινωνική πολιτική της «γαλάζιας» διακυβέρνησης θα ασκείται με τη βοήθεια των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων; 2) Ανεξαρτήτως της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου, μήπως άλλαξε κάτι στα όρια φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος; Μαθαίνουμε πάντως ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Χορηγήσεων της ATEbank, που πραγματοποιήθηκε για την εν λόγω δανειοδότητη, παρουσία του αρμόδιου υποδιοικητή, «βγήκαν τα μαχαίρια» μεταξύ των Διευθύνσεων Μεγάλων Πελατών και Διαχείρισης Κινδύνου, ενώ ακούστηκαν βαριές εκφράσεις.

> Δεν μπορούσε να γίνει και αλλιώς! H Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 2%, επισημαίνοντας πως οι κίνδυνοι για τη μείωση της ανάπτυξης παραμένουν, ενώ η απειλή του πληθωρισμού συνεχίζει να αποτελεί πηγή ανησυχίας. Στη ίδια γραμμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που διατήρησε σταθερό στο 4,25% το βασικό επιτόκιο του ευρώ, αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας που άφησε αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της στερλίνας.

> Νέα πτώση κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ύστερα από την ανακοίνωση για αύξηση των αποθεμάτων των τιμών του αργού, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, την ισχυροποίηση του αμερικανικού νομίσματος, την υποχώρηση των τιμών του χρυσού και την σταθεροποίηση των μέταλλων.

> Αλληλούια! Στο 4,9% παρέμεινε, για έναν ακόμη μήνα, ο πληθωρισμός του Ιουλίου, καθώς το αυξημένο κόστος των καυσίμων και των τροφίμων πιέζει προς τα πάνω τις τιμές, διογκώνοντας έτσι τις ανησυχίες τόσο για τις επιπτώσεις στα λαϊκά εισοδήματα, όσο και για την κίνηση της αγοράς και της οικονομίας γενικότερα.

> Κάθε πέρυσι και καλύτερα! Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών παρέμεινε τον Ιούλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 0,6 μονάδες, εξαιτίας της εξασθένησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών. Φως στο τούνελ της γενικευμένης δυσαρέσκειας οι κατασκευές, όπου οι προβλέψεις κρίνονται ευνοϊκές.


Σχολιάστε εδώ