Συμβιβαστής των δύο πόλων ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας

Συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτεμβρίου αρχηγός του Γενικού Επιτελείου αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ρεαλιστής, με την ευρωπαϊκή του παιδεία να επιβεβαιώνει τον σχετικό χαρακτηρισμό.

Η αλήθεια είναι ότι ο νέος αρχηγός του τουρκικού στρατού αναλαμβάνει την ηγεσία του σε μια κυριολεκτικά νέα ιστορική περίοδο για την Τουρκία.

Γιατί η εντελώς οριακή «αθώωση» του ισλαμικού κόμματος από το Συνταγματικό Δικαστήριο προδικάζει την ύπαρξη μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ των δύο πόλων του τουρκικού πολιτικού κατεστημένου.

Πλευρές αυτού του συμβιβασμού θα φανούν καλύτερα με τη δικαστική ετυμηγορία απέναντι στους παρακρατικούς της μυστικής οργάνωσης Εργκένεκον.

Οι φορείς ωστόσο που θα κληθούν να τιμήσουν αυτήν τη συμφωνία και να κάνουν πράξη τη νέα πολιτική ισορροπία δεν είναι άλλοι παρά ο τούρκος πρωθυπουργός Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη μια, και ο νέος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, από την άλλη, ο οποίος με τις επιλογές του θα εκφράζει τη βούληση του «βαθέος κράτους», που όλα δείχνουν ότι σιγά σιγά ο ρόλος του περιορίζεται.

Όσο για τις επιπτώσεις που θα έχει η νέα αυτή ιστορική περίοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η τουρκική αεροπορία με τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου κατά τις προηγούμενες μέρες ανέλαβε το καθήκον να διαλύσει οποιαδήποτε ελπίδα εξομάλυνσης μπορεί να δημιουργήθηκε.


Σχολιάστε εδώ