Σε θολό τοπίο οι ψηφιακές εξαγγελίες της κυβέρνησης
Το ΠΑΣΟΚ, μέσω του εκπροσώπου του Τ. Χυτήρη, μίλησε για «εντυπωσιασμό», χωρίς ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφράσει κάποιες σοβαρές ενστάσεις για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή.
Η νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η ψηφιακή τηλεόραση παραμένει εν πολλοίς άγνωστη όχι μόνο στο πλατύ τηλεοπτικό κοινό αλλά και στους χώρους που αποφασίζουν γι’ αυτά που γίνονται. Τα προβλήματα που δεν ομολογεί η κυβέρνηση είναι πολλά και εστιάζονται στο θολό τοπίο που επικρατεί.
Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση θεωρείται η πιο κρίσιμη περίοδος για την πλήρη κατάργηση της αναλογικής. Είναι ένα διάστημα τεσσάρων χρόνων, από τον Νοέμβριο του 2008 έως και το 2012, που θα πρέπει τα τηλεοπτικά κανάλια στη χώρα μας, αλλά και το τηλεοπτικό κοινό, να εκπαιδευτούν στη νέα κατάσταση. Κρίσιμο ζήτημα που δεν απαντάται ακόμη είναι το ποιος θα διανείμει τις ψηφιακές συχνότητες (το μέρισμα δηλαδή κάθε αναλογικής συχνότητας που θα μετατραπεί σε ψηφιακή, με αποτέλεσμα να χωράνε πλέον σε μία συχνότητα τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια). Ζωτικής σημασίας ζήτημα είναι η λειτουργία του ενιαίου φορέα διαχείρισης του φάσματος συχνοτήτων, στον οποίο θα μετέχουν η ΕΡΤ και όλα τα ιδιωτικά κανάλια. Όπως έχει αποκαλύψει το «Π» πολλές φορές ως τώρα, στην εταιρεία αυτή θα συμμετέχουν με μερίδια όλοι οι σταθμοί και σε αυτήν ζητά να μετέχει και η συνδρομητική της Nova, μέσω της Forthnet.
Το ορόσημο της 1ης Νοεμβρίου προϋποθέτει την έκδοση της μίας κοινής υπουργικής απόφασης. Πρόκειται για τον χάρτη τηλεοπτικών συχνοτήτων στη μεταβατική περίοδο που θα σημάνει και το σταμάτημα των αναλογικών εκπομπών των καναλιών ελεύθερης λήψης από την Αίγινα και τον Χορτιάτη. Αυτό το γεγονός κρίνεται σημαντικό, καθώς από την αντιμετώπιση των παρενεργειών όταν σβήσει το αναλογικό σήμα σε πολλές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα κριθούν πολλά για το μέλλον.
Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα κριθεί, ως φαίνεται, το μεγάλο μιντιακό παιχνίδι της ψηφιακής εποχής. Ο υπουργός Επικρατείας είπε στα μέλη της κυβέρνησης της ΝΔ ότι από την 1 Ιανουαρίου του 2009 το ΕΣΡ θα μπορεί να μοιράζει τις άδειες στα κανάλια για ψηφιακή εκπομπή. Σύμφωνα με τον νόμο της συγκέντρωσης, το ΕΣΡ θα δίνει άδειες περιεχομένου, όχι εκπομπής σήματος, κάτι που θα δίνει η ΕΕΤΤ. Ο νόμος της συγκέντρωσης όμως περιέχει πολλές αντιφάσεις και κενά για την ψηφιακή τηλεόραση, όπως έχουν επισημάνει πολλοί νομικοί και αναλυτές της αγοράς. Είναι φανερό πως το θολά σημεία θα κριθούν στην πράξη, δηλαδή στην πολιτική διαπραγμάτευση το επόμενο διάστημα μεταξύ Μαξίμου και καναλαρχών. Και ήδη η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους νυν ιδιοκτήτες καναλιών άλλο ένα τηλεοπτικό κανάλι μετά το 2012 ή το 2015, αυξάνοντας έτσι την «τηλεοπτική περιουσία» τους.
Επισημάνσεις με σημασία από το ΙΟΜ
Στο πολύ ενδιαφέρον τεύχος «Συχνότητες» του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων που είναι αφιερωμένο στην «Τηλεόραση του σήμερα και του αύριο», ο πρόεδρος του ΙΟΜ Ροδόλφος Μορώνης διαπιστώνει εύστοχα πως «οι πάντες δείχνουν ότι δεν έχουν ακόμα κατανοήσει ούτε τη μορφή των πραγμάτων που έρχονται ούτε, πολύ περισσότερο, προετοιμάζονται γι’ αυτά». Ο κ. Μορώνης μιλά για τους «παροχείς τηλεοπτικών υπηρεσιών» όπως ονομάζονται, σύμφωνα με τη νέα ορολογία τα τηλεοπτικά κανάλια, που φαίνεται ότι εξαντλούν τη δραστηριότητά τους είτε στην κατοχύρωση κεκτημένων είτε στην εξασφάλιση επιχορήγησης από το κράτος για το πέρασμα στις ψηφιακές μεταδόσεις. «Οι παροχείς τηλεοπτικών υπηρεσιών», σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΟΜ, «δεν έχουν συγκεκριμένα σχέδια για την ψηφιακή εποχή. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει συνθήκες φαύλου κύκλου: Οι παροχείς θέλουν να βοηθηθούν, η Πολιτεία ξέρει τι δεν μπορεί να κάνει, αλλά δεν δύναται να ξέρει τι μπορεί, διότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια». Στο τεύχος του περιοδικού δημοσιεύεται μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα της ενίσχυσης στους παροχείς τηλεοπτικών υπηρεσιών.