Πετάει στον δρόμο το Στρατιωτικό Μουσείο της Καλαμάτας!

Το Στρατιωτικό Μουσείο είναι ένα από τα πλέον γνωστά πολιτιστικά στέκια της Καλαμάτας και η ενέργεια του Δεσπότη να το κλείσει ξεσήκωσε θύελλα!

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα προσπάθησε να… δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας ότι με την ενέργειά του επιχειρεί να διορθώσει ένα λάθος του προκατόχου του, ο οποίος δεν ήταν σύμφωνος με αυτό που υπέγραφε! (Σ.σ.: Τότε γιατί το υπέγραψε, ποιος τον πίεσε να το κάνει;) Και ότι όλοι οι υπάλληλοι που χειρίστηκαν την υπόθεση το είχαν… καταλάβει!

Το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας λειτουργεί από τις 10 Ιουνίου 2006 και είναι το δεύτερο σε εκθέματα απ’ όλα τα στρατιωτικά μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Από τη λειτουργία του μέχρι σήμερα το έχουν επισκεφθεί πάνω από 17.000 πολίτες, Έλληνες και ξένοι, πολλά σχολεία, φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εκεί κάνουν εργασίες και Ελληνόπουλα του εξωτερικού που κάθε χρόνο έρχονται στην Καλαμάτα και διδάσκονται την ιστορία μας μέσω του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στο μουσείο υπάρχουν σπάνια εκθέματα, στολές, όπλα, βιβλία, φωτογραφίες και άλλα σημαντικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και κομμάτι ιερού ξύλου από την καρυδιά που απαγχόνισαν οι Βούλγαροι τον Γαργαλιανιώτη Τέλλο Άγρα, σύμβολο και ήρωα του μακεδονικού αγώνα.

Σ’ αυτό το μουσείο φυλάσσεται και διδάσκεται η ιστορία του Έθνους μας και της Μεσσηνίας από το 1821 μέχρι και την τραγωδία της Κύπρου.

Εκεί είναι η ιστορία και τα ονόματα όλων των χιλιάδων Μεσσηνίων που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Ελλάδας από τον μακεδονικό αγώνα και εντεύθεν.

Και όμως, αυτό το μουσείο-κιβωτό της στρατιωτικής ιστορίας της Μεσσηνίας θέλει να το καταργήσει ο Δεσπότης της περιοχής, που θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα στηρίζει την ύπαρξη και τη λειτουργία του.

Ως αιτία για την απαίτησή του να του παραδώσει το ΓΕΣ εντός μηνός (μέχρι της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο) το κτίριο, ο Δεσπότης Χρυσόστομος αναφέρει ότι η παραχώρηση χρήσης ακινήτων ιδιοκτησίας της Μητρόπολης άνευ ανταλλάγματος είναι μη νόμιμη και ζητά πίσω το κτίριο για να… διαφυλάξει τη νομιμότητα!

Δηλαδή ο Σεβασμιώτατος ζητάει λεφτά, νοίκι από το ΓΕΣ και πιέζει απαιτώντας να του γυρίσουν πίσω το κτίριο.

Με τη λογική του Μεσσηνίας, η Εκκλησία δεν θα πρέπει να δίνει τίποτα άνευ ανταλλάγματος για να μην… παρανομεί!

Ο ρόλος όμως της Εκκλησίας ποιος είναι; Η συναλλαγή ή η προσφορά; Η παροχή ή η αντιπαροχή; «Δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δώτε», τόνιζε σε όλες τις επιστολές του o Απόστολος Παύλος. Το κτίριο αυτό η Μητρόπολη το αγόρασε άραγε ή της το πρόσφεραν; Γιατί λοιπόν θέλει τώρα να το «αξιοποιήσει» διεκδικώντας χρήματα απ’ αυτό; Δηλαδή ο Δεσπότης στα γηροκομεία που διαθέτει -φανταζόμαστε- η Μητρόπολή του ζητάει από τους γέρους που φιλοξενούνται τις… συντάξεις τους; Και όσους δεν έχουν τους… πετάει έξω; Κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνεται με τη λογική που εμφανίζει στα εξώδικά του ο Χρυσόστομος.

Με κάτι τέτοια όμως ο κόσμος εξαγριώνεται. Απομακρύνεται από την Εκκλησία. Χάνει την επαφή του με το θείο.

Αυτό… κατάφερε ο Δεσπότης Μεσσηνίας. Γιατί, όπως μαθαίνουμε, οι αρχές της Καλαμάτας δεν θα παραστούν της Παναγίας στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου θα λειτουργεί ο ίδιος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και είτε δεν θα εμφανιστούν καθόλου είτε θα πάνε σε άλλους ναούς της πόλης!

Χαρακτηριστική για το θέμα είναι η δήλωση του πρώην υφυπουργού Άμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλου, ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Στρατιωτικού Μουσείου Καλαμάτας. Στη δήλωσή του ο τ. υφυπουργός, βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στο εξώδικο που παρελήφθη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στις 15 Ιουλίου 2008, αφού τάσσεται προθεσμία ενός μηνός, δηλαδή μέχρι τις 15 Αυγούστου 2008, με σαφήνεια αναγράφεται ”παρελθούσης απράκτου της ως άνω ταχθείσης προθεσμίας θα ενεργήσωμεν δικαστικώς προκειμένου να περιέλθει ελευθέρα η χρήση του ακινήτου…”, επαναλαμβάνει το ίδιο ακριβώς που έγραφε με την πρώτη επιστολή στο ΓΕΣ στις 6 Νοεμβρίου 2007 και έτασσε προθεσμία 4 μηνών, η οποία έχει παρέλθει, χωρίς καν να προτείνει όποια άλλη συζήτηση ή διαπραγμάτευση οικονομική. Το εξώδικο φέρει την υπογραφή του Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου Σαββάτου.

Με τη βεβαιότητα ότι εκφράζω τούτη τη στιγμή το σύνολο των Μεσσηνίων, εύχομαι και ελπίζω ότι ο Μητροπολίτης θα τηρήσει την υπογραφή του προκατόχου του, θα ακούσει τη φωνή του λαού και τη δύναμη της ιστορίας μας και θα αναθεωρήσει τις ενέργειές του, γιατί το θέμα δεν είναι οικονομικό ούτε νομικό, είναι ηθικό.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το ΓΕΣ δαπάνησε για τις επισκευές του ερειπωμένου τότε κτιρίου του μουσείου και το στήσιμό του περίπου 350.000 ευρώ.

Η προσφορά στη νεολαία μας, η τιμή στην ιστορία και τους ήρωές μας δεν αποτιμώνται με χρήματα».


Σχολιάστε εδώ