Οι νέες ρυθμίσεις Παυλόπουλου για την ψήφο των αποδήμων

Ο κ. Παυλόπουλος προτίθεται να προχωρήσει τάχιστα σε δεύτερο γύρο συζητήσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ενδεχομένως και «στο τέλος Αυγούστου», όπως είπε στο «Παρόν της Κυριακής» έγκυρη κυβερνητική πηγή. Ως γνωστόν, ο πρώτος ενημερωτικός γύρος έγινε τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, επικαλούμενες και τα «μπάνια του λαού», έλεγαν στο «Π» ότι πριν από το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη δεν θα έχουν διαμορφώσει άποψη για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και, επομένως, το πιθανότερο είναι να μην προσέλθουν σε οποιαδήποτε επί του θέματος συζήτηση πριν από την ημερομηνία αυτή.

Πάντως, αμετακίνητος στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι, σύμφωνα και με την πρωθυπουργική επιθυμία και δέσμευση, εφόσον υπάρξει συμφωνία με την αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο (που είναι και ο μόνος εκτελεστικός νόμος που προβλέπει το Σύνταγμα και δεν έχει ψηφιστεί, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Παυλόπουλος) να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του 2008.

Τρεις είναι οι βασικές μεταλλαγές από το πρώτο προσχέδιο νόμου που είχε συντάξει το υπουργείο Εσωτερικών πριν από περίπου έναν χρόνο:

1. Αποσύρεται η διάταξη που προέβλεπε να ψηφίζουν οι απόδημοι για την εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι εγγεγραμμένοι. Με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται να ψηφίζουν για την Επικράτεια. Θα ψηφίζουν, δηλαδή, κόμμα και όχι υποψήφιους βουλευτές.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, όπως αναφέρει και στην ετήσια έκθεση που έχει καταθέσει στη Βουλή, έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας εδρών Απόδημου Ελληνισμού, οι οποίες θα καλύπτονται από υποψηφιότητες απόδημων Ελλήνων. Τη θέση αυτή την είχε υιοθετήσει και το ΠΑΣΟΚ (ή, όπως ακούγεται, και αντιστρόφως) και την είχε απορρίψει το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και Ντόρα Μπακογιάννη, λέγεται ότι το ΠΑΣΟΚ ήρε τις αντιρρήσεις του και δέχθηκε να ψηφίζουν οι απόδημοι για το Επικρατείας.

2. Με αλλαγή του εκλογικού νόμου οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των κομμάτων θα αυξηθούν από 12 που είναι σήμερα σε 15.

3. Οι τρεις νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα καλυφθούν (υποχρεωτικά, σύμφωνα με έγκυρη πηγή) από ισάριθμους υποψήφιους απόδημους Έλληνες.

Οι σκέψεις που επικρατούν στο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», αναφορικά με τα προσόντα των υποψηφίων, είναι να βρίσκονται εγκατεστημένοι στο εξωτερικό τουλάχιστον τα δέκα τελευταία χρόνια και να ομιλούν καλά την ελληνική γλώσσα.

Οι απόδημοι θα ψηφίζουν με κάλπες που θα στηθούν στα κατά τόπους ελληνικά προξενεία και, ενδεχομένως, και σε άλλες δημόσιες αρχές του εξωτερικού, ενώ αποκλείεται παντελώς η χρήση της λεγόμενης επιστολικής ψήφου, δηλαδή η δυνατότητα να ψηφίζουν με επιστολές μέσω των ταχυδρομείων. Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουν δικαίωμα ψήφου οι Απόδημοι είναι να είναι εγγεγραμμένοι στα ελληνικά δημοτολόγια και να έχουν ελληνική ταυτότητα ή ελληνικό διαβατήριο.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί σοβαρά τους συντάκτες του νομοσχεδίου, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του «Π», είναι η ώρα της ψηφοφορίας στις διάφορες ηπείρους, καθώς θα πρέπει να συμπέσει η διαλογή και η αναγγελία των αποτελεσμάτων με την αντίστοιχη ώρα στην Ελλάδα.

«Σκεφθείτε τι θα γίνει εάν, λόγω της διαφοράς της ώρας, αρχίσουν οι δημοσιογράφοι να μεταδίδουν ποσοστά και ψήφους από το εξωτερικό πριν ακόμα κλείσουν οι κάλπες στην Ελλάδα», έλεγε έγκυρη πηγή του υπουργείου Εσωτερικών.

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμάται ως θετικό γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να βελτιώσει το πρώτο νομοσχέδιο, πλην όμως εξακολουθούν να παραμένουν επιφυλακτικοί. Όπως δήλωσε μάλιστα στο «Παρόν» ο πρώην υπουργός Γρ. Νιώτης, «δεν πρόκειται απλώς για ψήφο των αποδήμων. Στην πραγματικότητα μιλάμε για εκλογικό νόμο».

Ο κ. Νιώτης έχει προτείνει τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής Σοφών, η οποία, με τη βοήθεια και ειδικών εμπειρογνωμόνων, θα εξετάσει το όλο θέμα σε βάθος πριν από την τελεσίδικη διαμόρφωση του νόμου. Η Επιτροπή αυτή, σύμφωνα με την πρόταση του πρώην υπουργού, θα παρακολουθήσει επί εξάμηνο το υφιστάμενο διεθνές καθεστώς και ειδικότερα τα ευρωπαϊκά ισχύοντα (Γαλλία, Ιταλία) για τους αποδήμους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ αρνείται να δεχθεί να ψηφίζουν οι απόδημοι από τον τόπο διαμονής τους, ενώ ο ΣΥΝ, αν και δεν αντιτίθεται, έχει κι αυτός τις επιφυλάξεις του. Για την ψήφιση του σχετικού νόμου απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, δηλαδή 200 ψήφοι.


Σχολιάστε εδώ