Ναι σε συνεργασία με τον ΣΥΝ, αλλά πρωθυπουργός εγώ!
Έτσι, σε τακτά χρονικά διαστήματα, συναντάται με τον Γιάννη Ραγκούση, που βρίσκεται και αυτός στο νησί με την οικογένειά του, και καλεί από την Αθήνα διάφορα στελέχη με τα οποία συνομιλεί. Αποφεύγει άλλωστε τις βόλτες στα σοκάκια του νησιού και τις κοσμοπολίτικες γωνιές του. Ο πιο συχνός επισκέπτης του είναι φυσικά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, που γίνεται κοινωνός των σκέψεων του κ. Παπανδρέου.
Εκείνο που ωστόσο έχει σημασία δεν είναι φυσικά το αν κάνει ή όχι καλοκαιρινές βόλτες ο κ. Παπανδρέου στην Πάρο, αλλά τι συζητά με στελέχη που τα καλεί για λίγες ώρες στο νησί και στο δωμάτιο του ξενοδοχείο όπου διαμένει.
Ένα λοιπόν από αυτά τα στελέχη -δεν θα σας πούμε το όνομα γιατί ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του- μέσα στην εβδομάδα επισκέφθηκε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για μερικές ώρες (πήγε αεροπορικώς το πρωί και έφυγε το απόγευμα νωρίς της ίδιας ημέρας και είναι βασικός του συνεργάτης) και συζήτησε μαζί του εκτός από τα τρέχοντα και τις πολιτικές εξελίξεις που αναμένεται να διαγραφούν το επόμενο διάστημα. Μίλησαν για όλα, για τον Καραμανλή και για το αν θα κάνει ή όχι εκλογές και ο Γιώργος συνέστησε στον συνεργάτη του να ετοιμάσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο σιγά σιγά τα στελέχη διά παν ενδεχόμενο, μίλησαν για τον Συνασπισμό και τη συνεργασία, αν επιτευχθεί, με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για πρόσωπα. Σύμφωνα με τον συνομιλητή του λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου τού είπε ξεκάθαρα πως δεν θα απέκλειε συνεργασία με τον Συνασπισμό ακόμη και πριν από τις εκλογές. Με άλλα λόγια δηλαδή, δεν απέκλεισε καθόλου το να υπάρξει κοινή κάθοδος ΠΑΣΟΚ – Συνασπισμού στις εθνικές εκλογές, αν βεβαίως τα δύο κόμματα καταφέρουν να τα βρούνε μεταξύ τους.
Εκείνο που έκανε εντύπωση στον συνομιλητή του κ. Παπανδρέου, κατά τη συζήτηση περί συνεργασιών, ήταν η ενόχληση που έδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Το στέλεχος της Β΄ Αθήνας, συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, πριν από μία εβδομάδα, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», έθεσε το εξής απλό ερώτημα: Και με ποιον αρχηγό η συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Συνασπισμού αν υπάρξει; Αυτό λοιπόν το ερώτημα ήταν που προκάλεσε ενόχληση στον κ. Παπανδρέου, που είπε στον συνεργάτη του: «Γιατί το λέει αυτός αυτό τώρα;» Η εκτίμηση του συνομιλητή του κ. Παπανδρέου ήταν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν κινήθηκε με σκοπιμότητα, ίσως περισσότερο από αφέλεια, ενώ για τον κ. Παπανδρέου το θέμα που έθιξε ο Λοβέρδος (με ποιον αρχηγό) δεν υφίσταται καν. Θεωρεί αυτονόητο ότι αν υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού επικεφαλής θα είναι ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και όχι ο Τσίπρας ή ο Αλαβάνος. Πολύ περισσότερο κάποιος τρίτος μέσα από το ΠΑΣΟΚ…
Φεύγοντας από το ξενοδοχείο, μετά τη συζήτηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο συνεργάτης του κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Γιώργος είναι έτοιμος μετά τον Δεκαπενταύγουστο να αναδείξει και πάλι το θέμα της συνεργασίας και με τον Συνασπισμό, προχωρώντας και σε κινήσεις ή πρωτοβουλίες συζήτησης μαζί του. Και αυτό γιατί, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη συζήτηση των δύο, υπάρχει το ισχυρό πολιτικό κίνητρο για ένα ενδεχόμενο γάμου μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου: Το κίνητρο της αυτοδυναμίας. Δηλαδή, όπως είπαν, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ μαζί ξεπερνούν τις 152 έδρες και έτσι η ΝΔ χάνει τις εκλογές, αφού και οι κοινή γνώμη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν τοποθετείται αρνητικά σε μια ανάλογη παντρειά, αν και βέβαια κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει ότι αυτοί που λένε «ναι» σε μια τέτοια συνεργασία θα το εκφράσουν και στην κάλπη. Και τούτο γιατί ίσως δεν υπολογίζουν το κομμάτι εκείνο του ΠΑΣΟΚ που δεν ξεχνά το ’89. Ανεξαρτήτως πάντως αυτής της πλευράς, το θέμα είναι ποιος θα κάνει το προξενιό!
Η σκέψη του κ. Παπανδρέου δεν είναι τυχαία. Έχει να κάνει και με το εσωκομματικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί από Σεπτέμβριο μετά τις παρασκηνιακές απειλές στελεχών του κ. Βενιζέλου ότι θα του ψήσουν το ψάρι στα χείλη. Αν γίνει ο γάμος, τότε πολύ δύσκολα οι διαφωνούντες με την πολιτική του κ. Παπανδρέου θα σηκώσουν κεφάλι και θα αντιδράσουν σε ότιδήποτε κάνει. Η προοπτική της νίκης στις εκλογές με κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων της Αριστεράς αφοπλίζει τους εσωκομματικούς αντιπάλους και στα μάτια του κόσμου του ΠΑΣΟΚ τους εμφανίζει ως υπονομευτές της νίκης. Αυτό ισχυρίζεται ο Γιώργος.
Το ενδεχόμενο νίκης ενός τέτοιου συνασπισμού δεν το αποκλείει καθόλου και η πλευρά Βενιζέλου, που δεν θα ήθελε επ’ ουδενί σύμπραξη ΠΑΣΟΚ – Συνασπισμού. Με άλλα λόγια, δεν θέλουν νίκη του Παπανδρέου στις εκλογές, ώστε να έχουν στη συνέχεια όλα τα επιχειρήματα να αμφισβητήσουν ανοικτά τον πρόεδρο και να απαιτούν την παραίτησή του. Άλλωστε το τοπίο θα είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι το 2007, δεδομένου ότι η αυτοδυναμία για τη ΝΔ θα είναι όνειρο απατηλό. Έτσι, με κάθε τρόπο στελέχη του κ. Βενιζέλου πολεμούν μια τέτοια εκδοχή, βάζουν τρικλοποδιές, δυναμιτίζουν τον γάμο.
Ο ο κ. Παπανδρέου δεν απορρίπτει κοινή κάθοδο με κοινά ψηφοδέλτια με τον Συνασπισμό στις εθνικές εκλογές. Ο στόχος είναι η νίκη στις εκλογές, οπότε ανοίγει ο δρόμος για την πρωθυπουργία, αν και ο γάμος αυτός δεν του δίνει πολλές πιθανότητες, λένε αναλυτές και δημοσκόποι.
Και μπορεί να θέλει ο Γιώργος, το θέμα όμως είναι οι όροι που θα βάλει ο ΣΥΝ, ξέροντας ότι κρατάει το κλειδί και δεν πρόκειται να το δώσει τζάμπα. Ίσως δε ο όρος θα είναι είτε ο Αλαβάνος να είναι ο πρωθυπουργός ή κάποιος τρίτος… Γι’ αυτό και το προξενιό, παρά την προίκα που φέρει, δύσκολα μπορεί να οδηγήσει σε στέφανα.