ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Ούτε για δείγμα δεν
βρίσκεις βουλευτή
στην πρωτεύουσα

Μαζί με τους υπόλοιπους εκδρομείς του Αυγούστου, το «όπου φύγει φύγει» είπαν και οι βουλευτές που από την προπερασμένη Παρασκευή, οπότε διακόπηκαν οι εργασίες των θερινών τμημάτων, εγκατέλειψαν τελευταίοι την Αθήνα.

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα όχι μόνον στους διαδρόμους της Βουλής, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, δεν συναντούσε κανείς βουλευτή ούτε για… δείγμα.

Ερημιά επικρατούσε και στις υπηρεσίες της Βουλής, στις οποίες υπήρχε, πάντως, βάρδια από έναν υπάλληλο για τη διεκπεραίωση τυχόν εκκρεμοτήτων, όπως οι καταθέσεις ερωτήσεων που δεν σταμάτησαν.

Όπως αποδείχθηκε, άλλωστε, ο «πράσινος» Μιχάλης Καρχιμάκης είχε κρατήσει… απόθεμα και, αν και, όπως μας είπε συνεργάτης του που τον συναντήσαμε να πηγαίνει στην υπηρεσία κατάθεσης ερωτήσεων, ο ίδιος βρισκόταν στη Ρόδο, το γραφείο του κατέθετε κάθε μέρα και από μία ερώτηση.

————–*—————

Χαλαρά ξαναρχίζουν στις 26 Αυγούστου οι εργασίες

Οι εργασίες της Βουλής -για την ακρίβεια του δεύτερου τμήματος διακοπών που έχει να διανύσει ακόμη δύο εβδομάδες- ξεκινούν τη μεθεπόμενη Τρίτη 26 Αυγούστου.

Και τότε μόνον η έναρξη προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα «χαλαρή», αφού, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που εγκαίρως βγήκε από την τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων, προβλέπεται η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την κτηνοτροφία, στο οποίο, παρότι δεν συναντά μεγάλες διαφωνίες, θα αφιερωθούν τρεις συνεδριάσεις, όταν τον Ιούλιο πέρασαν στο «άψε σβήσε» σοβαρότατα νομοθετήματα που ο χρόνος που τους δόθηκε ήταν το πολύ ένα… 48ωρο.

Η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, μάλιστα, θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, στις 28, που είναι η τελευταία Πέμπτη του μήνα. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, τη μέρα αυτή συζητούνται προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης και σειρά έχει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, το οποίο δεν δέχεται η κυβερνητική παράταξη, αλλά θα έχουν ενδιαφέρον τα επιχειρήματα που θα ανταλλαγούν, καθώς η συζήτηση θα συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία και αλλού.

Έτοιμο για συζήτηση είναι και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφάλειας (security) και τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών (ντέντεκτιβ), το οποίο έχει προκαλέσει «κόντρες» (για την οπλοφορία των σεκιούριτι και την άρση της απαγόρευσης συμμετοχής σε εταιρείες συγγενών εν ενεργεία αστυνομικών), αλλά δεν μπήκε στην ημερήσια διάταξη.

Επίσης, με το άνοιγμα των τμημάτων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Ειδική Αγωγή και την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

————–*—————

Έργα ανακαίνισης γίνονται παντού στη Βουλή

Μπορεί οι βουλευτές να λείπουν, πλην όμως στη Βουλή παρατηρείται οργασμός δουλειάς, όχι φυσικά νομοθετικής ή άλλης πολιτικής, αλλά εργασιών ανακαίνισης του Μεγάρου, στο οποίο είναι εγκατεστημένα αρκετά συνεργεία.

Μετά το εντευκτήριο, όπου οι εργασίες συντήρησης του χώρου ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα, όπως και στον υπόγειο χώρο στάθμευσης, ο οποίος βάφτηκε και έγιναν οι διαγραμμίσεις από συνεργεία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, σειρά πήρε η αίθουσα της Ολομέλειας, τα έδρανα της οποίας καλύφθηκαν από σελοφάν για να καθαριστούν οι χώροι και να γίνουν απαραίτητες από χρόνια εργασίες καθαρισμού και συντήρησης.

Συνεργεία επίσης κάνουν εργασίες σε διαδρόμους, ακόμη και στο προαύλιο, αντικαθιστώντας σπασμένα μάρμαρα -από την κακή συνήθεια να παρκάρουν εκεί τα αυτοκίνητά τους διάφοροι αξιωματούχοι- και καθαρίζοντας τα αγάλματα, όπως αυτό για τη «Μάνα», που βρίσκεται στη βόρεια πύλη και επειδή είχε τοποθετηθεί από τον προηγούμενο πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, κάποιοι της έχουν δώσει το προσωνύμιο… «Κακλαμάνα».

————–*—————

Αναζητείται χώρος και για δεύτερο παιδικό σταθμό

Έργα ανακαίνισης και επέκτασης γίνονται και στον παιδικό σταθμό που με επιτυχία, όπως φαίνεται, λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο κτίριο της Βουλής για τα παιδιά των εργαζομένων στο Κοινοβούλιο, ο πληθυσμός των οποίων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο (και των εργαζομένων και των παιδιών τους).

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας στην τελευταία συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ενημέρωσε τους άλλους συμμετέχοντες για την επέκταση, ενώ ανακοίνωσε ότι είναι τέτοια η ζήτηση για φιλοξενία παιδιών, που μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και δεύτερος παιδικός σταθμός σε άλλο κτίριο, πιθανότατα στο παλαιό Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, που ανήκει στο Κοινοβούλιο και στεγάζει κάποιες από τις υπηρεσίες του.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, πάντως, δεν μπορεί να κατηγορηθούν οι βουλευτές για δικά τους «προνόμια», αφού, όπως μαθαίνουμε, ο αριθμός των τέκνων πολιτικών που φιλοξενούνται στον σταθμό είναι περιορισμένος, ίσως γιατί δεν είναι πολλοί που έχουν μικρά παιδιά, αλλά και επειδή δεν είναι λίγοι που προτιμούν ούτως ή άλλως για τα βλαστάρια τους την ιδιωτική εκπαίδευση.

Τη χρονιά που πέρασε οι μόνοι που πήγαιναν τα παιδιά τους ήταν ο πρώην υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο «γαλάζιος» βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο «πράσινος» πρώην βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης. Για την επόμενη χρονιά, εξάλλου, ακούγεται ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να στείλουν τα τέκνα τους η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου και η «πράσινη» Μιλένα Αποστολάκη.


Σχολιάστε εδώ