Καθυστερεί το νέο μουσείο της Πάτρας

Συγκεκριμένα, ο κ. Κολώνας κάνει λόγο για άμεσες ανάγκες που αφορούν τόσο τον περιβάλλοντα χώρο όσο και άλλες περιπτώσεις όπως τον ειδικό φωτισμό των εκθεμάτων, μηχανισμός για τον οποίο απαιτείται ποσό κοντά στα 600.000 ευρώ.
«Δεν είναι δυνατόν τα εκθέματα να αναδεικνύονται με συμβατικό φωτισμό, υπάρχει συγκεκριμένος φωτισμός. Αυτός ο εξοπλισμός λοιπόν είναι πανάκριβος», δηλώνει ο κ. Κολώνας.
Ήδη το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί για τις ανάγκες του αρχαιολογικού μουσείου, ενώ η ανάδοχος εταιρεία έχει αναλάβει το έργο της συναρμολόγησης των βιτρινών. «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τον περιβάλλοντα χώρο και τις άλλες ανάγκες. Πρέπει να βγει μια νέα πίστωση και εάν συνυπολογίσουμε όλα αυτά σε συνδυασμό με κάποιες μικροεκκρεμότητες, φτάνουμε σε ένα ποσό κοντά στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ», εκτιμά ο κ. Κολώνας.
Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης είναι ένα έργο το οποίο ενώ είχε προβλεφθεί να παραδοθεί νωρίτερα, για την ώρα βρίσκεται παγιδευμένο στις συνηθισμένες… γραφειοκρατικές καθυστερήσεις των πιστώσεων.

Ρήγμα στην ΤΕΔΚ Αχαΐας
για τα σκουπίδια
Με την αποχώρηση των δημάρχων των περιοχών που απαρτίζουν τη ΓΑ΄ Διαχειριστική Ενότητα σημαδεύτηκε η τελευταία συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Αχαΐας, στην οποία συζητήθηκε το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στον νομό. Ειδικότερα, ο δήμαρχος Αιγίου Απόστολος Καραφωτιάς αποχώρησε, έντονα εκνευρισμένος από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ ήταν αρνητικός στο αίτημα να τοποθετηθούν προσωρινά τα απορρίμματα των δήμων της περιοχής στον ΧΥΤΑ Ωλενίας, μέχρι την ημέρα που ο ΧΥΤΑ της Αιγιαλείας στην περιοχή Παπανικολού θα παραδοθεί προς χρήση.
Με τη φράση «Καλά λέω εγώ ότι είμαστε αποπαίδια», ο κ. Καραφωτιάς αποχώρησε, ενώ τον ακολούθησαν και οι υπόλοιποι δήμαρχοι της περιοχής, ανάμεσά τους και μέλη του ΔΣ της τοπικής ένωσης, προκαλώντας βαθύ ρήγμα. Η σοβαρότητα του θέματος καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι από 1/1/09 θα επιβάλλονται πρόστιμα στους δήμους που δεν θα αποδεικνύουν πού εναποθέτουν τα απορρίμματά τους και θα φτάνουν ακόμα και τα 30.000 ευρώ την ημέρα. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στους δημάρχους είναι η απορία που εξέφρασε ο δήμαρχος Αιγίου: «Είπα στον κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλο πώς είναι δυνατόν να φροντίζεις τους 15 δήμους, τα 15 δηλαδή «παιδιά» του ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ και να μην ασχολείται με τα άλλα επτά. Μου απάντησε να βρω χώρο στον Δήμο Αιγίου για να βάζω τα σκουπίδια», δήλωσε ο κ. Καραφωτιάς, «καρφώνοντας» τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ για τις περιβαλλοντικές παραινέσεις του.
Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος είπε πως «πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και η ΤΕΔΚ και οι δήμοι συναδελφικά θα τους στηρίξουμε. Πιστεύω ότι η απόφαση του ΔΣ της ΤΕΔΚ ήταν θετική και λογική».

Πλήρωσαν διόδια για να σβήσουν τη φωτιά
Για ένα ατυχές περιστατικό κάνουν λόγο οι υπεύθυνοι της Γέφυρα ΑΕ όσον αφορά την καταβολή διοδίων από υπηρεσιακά οχήματα που έσπευδαν ως βοήθεια στη φωτιά του Σαββάτου που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή της Ναυπάκτου. «Σεβόμαστε τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας Γιάννης Φρέρης, ζητώντας ευθέως «συγγνώμη» από τον επικεφαλής της δύναμης Δημήτρη Φιλιππάτο, τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας του Νομού Αχαΐας και τους διασώστες του Ερυθρού Σταυρού. Το περιστατικό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ από την πλευρά της η εταιρεία διά του εκπρόσωπου της είπε πως «εάν είχε επιδειχθεί περισσότερη ψυχραιμία, το αυτοκίνητο αυτό, όπως και τα άλλα που πέρασαν σε άλλες χρονικές στιγμές της ίδιας νύχτας, θα είχαν διέλθει χωρίς την καταβολή διοδίων. Ο χρόνος που λογικά χρειάζεται για να διευθετηθεί ένα ανάλογο περιστατικό είναι περίπου τρία λεπτά, εφόσον έχουν γίνει οι συνεννοήσεις του ενδιαφερομένου με το Κέντρο Ελέγχου και το Κέντρο Ελέγχου έχει πάρει την απαραίτητη έγκριση. Η περίπτωση της διέλευσης του αυτοκινήτου της νομαρχίας στο οποίο επέβαινε ο κ. Φιλιππάτος είχε διάρκεια περίπου 90 δευτερολέπτων. Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιες φορές ακόμη και τα τρία λεπτά μπορεί να αποτελούν καθυστέρηση. Αυτό έγινε αντιληπτό ακόμη περισσότερο προχθές και δεν αμελούμε να ζητήσουμε συγγνώμη για το μερίδιο ευθύνης που μας αντιστοιχεί».


Σχολιάστε εδώ