Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Ο πληθωρισμός θεριεύει σε όλες τις χώρες, παγκοσμιοποιημένες και μη. Δεν είμαστε λοιπόν εντελώς μόνοι στην κατρακύλα. Παράλληλα μειώνονται και οι ρυθμοί ανάπτυξης σε όλες τις χώρες όπου επικρατεί το μοντέλο της ασύδοτης αγοράς. Από τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν δημοσιοποιηθεί, ο πληθωρισμός παρουσιάζει τους εξής ρυθμούς αύξησης: Στις ΗΠΑ 5%, στην Ευρωζώνη 4% (Γερμανία 3,3% – Γαλλία 3,6% – Ιταλία 3,8%), στη Βρετανία 3,8% και στην Ιαπωνία, που μέχρι τώρα είχε μηδενική αύξηση, έφτασε στο 2%. Στις μη παγκοσμιοποιημένες ακόμη χώρες χτύπησε και εκεί ο πληθωρισμός. Για παράδειγμα, στην Κίνα έφτασε στο 7,1% και στην Ινδία στο 7,7%. Εκεί όμως οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αισθητά υψηλότεροι (Κίνα 10,1% και Ινδία 8,8%). Και η υψηλή ανάπτυξη προκαλεί βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και συνεπώς και αύξηση της ζήτησης και των τιμών. Στις χώρες όμως της ασύδοτης (ελεύθερης) αγοράς η αύξηση του πληθωρισμού σημαίνει σοβαρή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των λαών τους. Στις δυτικές χώρες η αύξηση του πληθωρισμού και της ακρίβειας είναι καθαρά προϊόν της κερδοσκοπίας, δηλαδή της κερδοσκοπικής αύξησης των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων. Οι μεγάλες απάτες του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης εις βάρος των λαών.

2 Ας έρθουμε όμως και λίγο στα δικά μας, που όμως δεν συμβαίνουν αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για την αποτίμηση των εξελίξεων στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και της κοινωνικής προστασίας. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εργασία με πικρές αλήθειες για τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες νεοφιλελεύθερες χώρες της οικονομίας της ασύδοτης (ελεύθερης) αγοράς. Η ΟΚΕ πολύ σωστά επισημαίνει την πλέον πικρή αλήθεια. Στη χώρα μας, παρά την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας σε επίπεδα αντίστοιχα των μέσων όρων των ευρωπαϊκών χωρών (για χρόνια τώρα η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας υπερβαίνει το 2% ετησίως), οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές ανά μισθωτό δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό και εξακολουθούν να είναι σημαντικά κατώτερες από τον μέσο όρο των αποδοχών που παρατηρούνται στις χώρες της ΕΕ-15. Έτσι όμως πληθαίνει η ομάδα των «νεόπτωχων», που σύντομα θα είναι το μείζον οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα για την Ελλάδα. Από την πλευρά των αποδοχών, οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν στην κατανομή της αύξησης του ΑΕΠ και δεν εισπράττουν το μερίδιό τους από την αύξηση της απόδοσής τους. Και τις πενιχρές αυξήσεις των αμοιβών εργασίας τις ρουφάει όλες ο πληθωρισμός και απέναντι στην ακρίβεια, που είναι διπλάσια του πληθωρισμού, οι εργαζόμενοι μένουν εντελώς ακάλυπτοι!

3Κατά την άποψη της ΟΚΕ οι εργαζόμενοι αποτελούν τη στρατιά των νεόπτωχων, που μαζί μ’ αυτούς που ζουν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας (άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κ.λπ.) υπολογίζονται από την ΟΚΕ στα 4 εκατ. άτομα! Αν ο υπολογισμός αυτός είναι ακριβής (και φαίνεται να είναι), τότε η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε σοβαρότατο πρόβλημα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Το ζήτημα της προστασίας του βιοτικού επιπέδου των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων θα αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα σε μια χώρα με κοινωνικά ευαίσθητη κυβέρνηση, αλλά για την Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Και προσωπικά φοβάμαι ότι και το πολυθρύλητο «ταμείο της φτώχειας» θα μείνει για πολλά χρόνια στα χαρτιά. Και η έκθεση της ΟΚΕ σημειώνει με απογοήτευση ότι η χώρα μας είναι μακριά από τους θεσμούς προστασίας των ευπαθών ομάδων. Και τούτο γιατί δεν έχει υιοθετήσει επίσημο όριο φτώχειας, ούτε ένα σύστημα ελάχιστου ορίου εισοδήματος (εγγυημένου από το κράτος) για όλον τον πληθυσμό, αλλά ούτε έχει δημιουργήσει ένα ελάχιστο γενικό «δίχτυ ασφαλείας». Και ο πρωθυπουργός μας και η κυβέρνηση μεριμνούν για τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα φέρουν περισσότερα πλούτη στους μεγαλοεισοδηματίες και στους λοιπούς «Ηρακλείς του καθεστώτος». Οι λοιποί μια ζωή στη φτώχεια και την ανέχεια. Έχουμε τη γνώμη ότι καθήκον της κυβέρνησης καίριο και επείγον είναι η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.


Σχολιάστε εδώ