Γιατί κάηκε η Ρόδος;

Οι επισημάνσεις που περιλαμβάνονται σε κείμενο που μας απέστειλαν οι Δέσποινα Μερτζανίδου, Ιάκωβος Χεβέντης και Σακελλάρης Πονήρης, κάτοικοι όλοι της Ρόδου, είναι χαρακτηριστικές για το τι έφταιξε:

Αποτελεσματικό αλλά παράνομο το «αντιπύρ»

Όλοι πέρσι είχαμε ακούσει για τις επιτυχίες των κύπριων δασοπυροσβεστών στις μεγάλες πυρκαγιές της Πελοποννήσου. Οι Κύπριοι είχαν χρησιμοποιήσει τότε τη μέθοδο «αντιπύρ», μια καταξιωμένη κι εφαρμοσμένη μέθοδο στην Αμερική και την Αυστραλία, όπου καταπολεμείς τη φωτιά με τη φωτιά. Μπορεί οι εφημερίδες να την ανακάλυψαν πέρσι, όμως η συγκεκριμένη μέθοδος έχει εφαρμοστεί κατ’ επανάληψη στη Ρόδο και χάρη σε αυτήν σώθηκαν όσα δάση απέμειναν στο νησί. Η εμπειρία από τη χρήση της μεθόδου αυτής στη Ρόδο είναι τεράστια μεταξύ των παλιών δασοπυροσβεστών. Και όμως, παρόλο που η μέθοδος «αντιπύρ» είναι δοκιμασμένη, παρόλο που διδάσκεται στις δασολογικές και δασοπονικές σχολές, η ελληνική νομοθεσία την απαγορεύει και το Πυροσβεστικό Σώμα την καγχάζει. Αν την εφαρμόσεις για να σώσεις τον τόπο σου, τον τόπο σου θα τον σώσεις, εσένα ποιος σε σώζει από το παράλογο του νόμου; Και παρεμπιπτόντως, γιατί δεν κλείσαμε μέσα και τους Κύπριους δασοπυροσβέστες, αφού αποδεδειγμένα την εφάρμοσαν;

Οργάνωση και συντονισμός… σε μόνιμες διακοπές

Κατ’ αρχάς δεν ήταν μόνο οι απλοί πολίτες που δεν γνώριζαν τους συντονιστές για την κατάσβεση. Σε ερώτημα προς τον αντιδήμαρχο του Δήμου Λινδίων και με την παρουσία του Αντινομάρχη, ο μεν πρώτος δήλωσε την άγνοιά του, ο δε δεύτερος συναίνεσε με τη σιωπή του.

Για τα υπόλοιπα τραγελαφικά που συνέβησαν, για την απουσία μέτρων πρόληψης και για το αδιέξοδο κυνηγητό της φωτιάς έχουν γραφτεί πολλά. Ουδέν σχόλιο.

Άτολμα και χωρίς οργανωτικές ικανότητες

Ο νομάρχης Δωδεκανήσου κάθε άλλο παρά χθεσινός είναι στην πυρόσβεση. Γνωρίζει πώς έσβησαν οι πυρκαγιές τα προηγούμενα χρόνια και ποια ήταν η συμβολή των ντόπιων.

Αφού έκανε το πρώτο βήμα και πήρε την πρωτοβουλία, καθ’ υπέρβαση καθήκοντος, και κήρυξε το νησί σε έκτακτη ανάγκη, γιατί δεν έκανε και το δεύτερο; Γιατί δεν φρόντισε να οργανώσει τους ντόπιους και να αναλάβουν δράση; Πρώτη φορά θα το έκανε; Έναν λόγο περίμεναν οι άνθρωποι και τους είχε μαζί του. Αλλά πού; Με το κεφάλι κάτω, κύριε νομάρχη, φωτιά δεν σβήνει!

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι;

Μια και σε αυτό τον τόπο, ευθύνες δεν αποδίδονται ποτέ λόγω παράδοσης, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να αποτρέψουμε άλλες καταστροφές. Αν δεν υπάρξει συνεργασία μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και των τοπικών κοινωνιών, ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και ο εχθρός είναι μέσα στα σπίτια μας.


Σχολιάστε εδώ