αμυντικά θέματα

lΚαλοκαιράκι είναι, ας ελαφρύνουμε το κλίμα.

lΤον Αύγουστο, κατά Ουμπέρτο Έκο, δεν υπάρχουν ειδήσεις… Στην Ελλάδα, ακόμη και ο εκκωφαντικός θόρυβος μερικών σκαπτικών μηχανημάτων που βιάζονται να ανοίξουν λάκκους για να θάψουν τις αρπαχτές, τις μίζες, την τσίπα και το φιλότιμο μερικών πολιτικών, θα σκεπαστεί από τα θορυβώδη πάρτι και τα ξενύχτια. (Κατά σφυγμομέτρηση της VPRS [20/7/08] 78% των Ελλήνων πιστεύουν ότι τα σκάνδαλα θα θαφτούν.)

lΑς διασκεδάσουμε με μερικά κουίζ.

Quiz Ι (Greek story)

lΓράφει το εβδομαδιαίο περιοδικό «TV Guide» (10/7/08), υπό τον τίτλο «Σαν βασίλισσα»: Σε σουίτα του Lagonissi Grand Resort, σύζυγος τέως υπουργού διάγει βίον που τύφλα να ‘χει μπροστά του αυτός της βασίλισσας Ράνιας της Ιορδανίας. Η συγκεκριμένη μελαχρινή κυρία, γνωστή για το πανάκριβο lifestyle της, όχι μόνο κυκλοφορεί στο resort φορώντας haute couture Channel και Dior, αλλά νοίκιασε και δωμάτιο για να διαμένει εκεί το προσωπικό από το πολυτελές σπίτι της στην περιοχή της Ακροπόλεως. Ο σύζυγός της πάντως συνεχίζει να διαμένει στην Αθήνα και ουδόλως φαίνεται να ενοχλείται από τις κινήσεις της “σνομπ” συζύγου του, αφού είναι απασχολημένος με κάτι… τιμολόγια.

l Ποιος είναι; Αλλά γιατί να μας πέφτει λόγος, αφού τα τιμολόγια ήσαν απευθείας από την πηγή και με έκπτωση;

Quiz II (Canadian story)

l Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 απεβίωσε ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας-αντιπρόσωπος εταιρειών πολεμικού υλικού, ο Δ. Κουντούρης, πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, έντιμος άνθρωπος.

l «Απήλθε» χωρίς διάδοχο, οπότε η κατάσταση που ακολούθησε περιγράφεται από το αρχαίο γνωμικό «Δρυός πεσούσης…».

l Μία από τις μεγάλες εταιρείες που εκπροσωπούσε ήταν η Bombardier-Canadair, κατασκευάστρια των γνωστών πυροσβεστικών. Θησαυρός…

l Οι Καναδοί έκαναν έρευνα αγοράς μεταξύ των Α, Β, Γ, Δ ελληνικών εταιρειών, για να δώσουν τη χρυσοφόρο αντιπροσώπευση, και κατέληξαν στην Α. (1998)

l Ο υπεύθυνος περιοχής (area manager) της εταιρείας, κ. Ο., ετοίμαζε τα γραφειοκρατικά σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας, οπότε δέχθηκε τηλεφώνημα στα γαλλικά, με το οποίο ο τηλεφωνών τού είπε ότι θέλει να τον δει επειγόντως ο κ. Ψ., τον οποίο ο Καναδός αγνοούσε εντελώς. «Φροντίστε να μάθετε και θα σας πάρω ξανά σε δύο ώρες», είπε η φωνή.

l Ο μεσιέ G. δεν άργησε να πληροφορηθεί ότι ο κ. Ψ. είναι ένας εκ των ισχυροτέρων του Μαξίμου, στο πλευρό του πρωθυπουργού. Τον δέχθηκε, κι εκείνος ορθά κοφτά του είπε ότι «επιθυμία της κυβέρνησης είναι να δοθεί η αντιπροσωπεία στη Β εταιρεία», προσθέτοντας ότι ο ίδιος προσωπικά θα εξασφαλίσει τοποθέτηση παραγγελίας όχι 5, όπως είχαν προγραμματιστεί, αλλά 10 πυροσβεστικών! Η επιθυμία του Ψ., φυσικά, εξετελέσθη.

Quiz II (συνέχεια)

l Τους επόμενους μήνες έγιναν πράγματα πρωτόγνωρα για το ελληνικό γκουβέρνο. Η ευθύνη πυρόσβεσης αφαιρέθηκε από το υπουργείο Γεωργίας και πέρασε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης (υπουργός Γ. Ρωμαίος), με ταχύτητα φωτός. Διατέθηκαν πιστώσεις για 10 πυροσβεστικά και το ΥΔΤ βρέθηκε στην προ ανάγκης πραγματοποίηση τεράστιας προμήθειας, χωρίς εμπειρία.

l Ο φωτεινός νους έριξε την ιδέα: Μεταβίβαση της ευθύνης προμήθειας στον υπουργό Άμυνας, που εκείνο τον καιρό πραγματοποιούσε σωρεία εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πι και φι.

l Υπήρχε, όμως, ένα πρόβλημα: Τα πυροσβεστικά δεν ήταν πολεμικό υλικό. Πώς θα περνούσαν;

l Ουδέν πρόβλημα. Εφαρμόστηκε η καλογερίστικη μέθοδος της, δι’ επικλήσεως του Αγίου Πνεύματος, μετατροπής της μπριζόλας σε ψάρι. Τα πυροσβεστικά ονομάστηκαν «αμφίβια αεροσκάφη» και το πρόβλημα ξεπεράστηκε.

l Στις 9 Οκτωβρίου 1998, με την υπ’ αρ. 1 απόφαση του ΚΥΣΕΑ, διατάσσονται τα εξής: Τροποποίηση της υπ’ αρ. 2/98 απόφασης ως προς τον αριθμό. Τα 5 να γίνουν 10. Εξουσιοδοτείται ο ΥΕΘΑ (κ. Τσοχατζόπουλος) να αναθέσει την προμήθεια με κατεπείγουσες διαδικασίες και υπογραφή σύμβασης εντός του Νοεμβρίου (!) έναντι του ποσού των 260 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, δηλαδή 26 εκατ. δολάρια ΗΠΑ έκαστον!

l Κάποιοι, τότε, διαμαρτυρήθηκαν και κατήγγειλαν ότι οι Ιταλοί, προ εξαμήνου, είχαν προμηθευτεί τα ίδια πυροσβεστικά έναντι 17 εκατ. δολαρίων έκαστον. Κανένας δεν τους άκουσε. Ούτε ο κ. Σημίτης. Περίμεναν, βλέπεις, πολλοί στην πόρτα…

Quiz II (Η ταυτότητα)

Ποιος είναι ο κ. Ψ., ο οποίος, όπως λέγεται, έλαβε 5 εκατ. δολάρια για τις καλές του υπηρεσίες;

Quiz III (German story)

l Για την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος Patriot συμφωνήθηκε ελληνική συμμετοχή 10% (Κοινοπραξία Κόκκαλη – Siemens), δηλαδή 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία όμως, καθ’ ομολογίαν γερμανού αξιωματούχου της Siemens («Καθημερινή» 1/6/08), το 10%, ήτοι 10 εκατ. ευρώ, θα όδευε στις τσέπες «αρμοδίων» του ΥΕΘΑ.

l Έλληνας «υπεραρμόδιος» μεγαλοεπιχειρηματίας του χώρου ανέλαβε τη διανομή των «αμοιβών» σε γνωστά-άγνωστα, πολιτικά και μη, πρόσωπα.

l Ποιος είναι;

Quiz IV (Greek-Turkish story)

l Υποθέτουμε ότι γίνεται μια κρίση καλοκαιριάτικα στο Αιγαίο.

l Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν «ετοιμοπόλεμα» τα περίφημα άρματα Leopard (χωρίς πυρομαχικά), τα καλά F-16 (χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας), τα φοβερά επιθετικά ελικόπτερα Apache (που λιάζονται στα Μέγαρα και κανείς δεν βρίσκεται να τα παραλάβει).

l Ποιος είναι ο υπεύθυνος που δεν τα παραλαμβάνει;


Σχολιάστε εδώ