XΡΗΜΑτιστήριο

> Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν υποτονικό, με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή μεταβλητότητα και με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.410,15 μονάδες, αυξημένος κατά 0,23%. Η συνολική αξία των συναλλαγών έφθασε τα 137,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,7 αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Από τις δεικτοβαρείς μετοχές εντυπωσίασε ο ΟΤΕ, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι Τιτάνας, Coca-Cola, αξιοσημείωτα για Αγροτική, Ελληνικά Πετρέλαια και θετική μεταβολή για Εθνική, Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες τις σημείωσαν οι Μυτιληναίος, ΔΕΗ, αξιοσημείωτες για Motor Oil και αρνητική μεταβολή για Ελληνική Τεχνοδομική, Πειραιώς. Την επομένη η ισχυρή πτώση της Wall Street, ελέω ανάκαμψης πετρελαίου και αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων, οδήγησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις, τραπεζικών κυρίως μετοχών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να υποχωρήσει κατά 1,18%, στις 3.370,04 μονάδες, και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 166,9 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,33%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,34%, ενώ ο FTSE/ASE Small Cap 80 κατέγραψε πτώση 0,53%. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους και κυρίως σε τράπεζες, ΔΕΗ, Coca-Cola, Βιοχάλκο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να ενισχυθεί κατά 0,79%, στις 3.396,63 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 232 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,08 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο την παρουσίασαν αυτοί των Βιομηχανικών προϊόντων, Ταξιδιών-Αναψυχής και Πρώτων υλών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση την είχαν εκείνοι των Τροφίμων-Ποτών και Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Την επομένη τα αρχικά κέρδη εξανεμίστηκαν προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές από αγοραστές προχώρησαν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις δεικτοβαρών μετοχών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να υποχωρήσει κατά 0,06%, στις 3.394,64 μονάδες, και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 288,2 εκατ. ευρώ.
> Στο ίδιο έργο θεατές! Η ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών της γαλάζιας διακυβέρνησης οδηγεί στην αναγκαιότητα της εκ νέου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με εκπτώσεις στα πρόστιμα, μήπως και μπουν επιπλέον χρήματα στα κρατικά ταμεία.
> «Βάφτισαν το ψάρι… κρέας»! Ακόμα δεν πρόλαβε να τεθεί σε ισχύ η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τις απαγορεύσεις όρων στις δανειακές συμβάσεις των τραπεζών, και τα στελέχη τους προχώρησαν σε μετονομασίες των εκάστοτε επιβαρύνσεων.
> Οι πολιτικοί «έβαλαν τα γυαλιά» στους επαγγελματίες επενδυτές! Σύμφωνα με τα Πόθεν Έσχες των εθνοπατέρων μας, στην κορυφή των επιλογών τους φιγουράρουν τα ασφαλή καταφύγια των ακινήτων και των καταθέσεων, τα οποία έχουν αντικαταστήσει τις τοποθετήσεις ρίσκου, σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
> Για ποιον χτυπά η καμπάνα; Απ’ ό,τι φαίνεται οι μετακινήσεις υψηλόβαθμων στελεχών μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούν «εσωτερική υπόθεση». Πρόσφατα ένα εξ αυτών ακολούθησε τη διαδρομή Eurobank, Εμπορική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
> Βρε κάτι συμπτώσεις! Δεν πρόλαβε καλά καλά να κοπάσει ο θόρυβος που είχε ξεσπάσει από την κυβερνητική προπαγάνδα κατά του ΟΣΕ και τη σκυτάλη έλαβε η Engal Energy καταγγέλλοντας σύμβαση έργου που είχε συνάψει με την θυγατρική του εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και όλα αυτά ενώ ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης, με το άλλοθι της οικονομικής εξυγίανσης, μελετά πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για πάνω από 2.500 υπαλλήλους.
> Σημάδια κόπωσης εμφανίζει πλέον και η οικοδομική δραστηριότητα, με την κίνηση στην κτηματαγορά να είναι υποτονική, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων, ο υψηλός πληθωρισμός, οι ανεβασμένες τιμές των υλικών, η αυστηροποίηση της παροχής δανείων και η ακρίβεια γενικότερα έχουν επηρεάσει τα νοικοκυριά, των οποίων οι υποχρεώσεις ξεπερνούν πλέον τα 110 δισ. ευρώ.
> Διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων! Σε περαιτέρω επεξηγήσεις σχετικά με τις αλλαγές του νέου κανονισμού, που είτε ισχύουν, είτε πρόκειται να εφαρμοστούν, προχώρησε εκ νέου η διοίκηση του ΧΑ, με τις «καταργήσεις σε υποχρεώσεις» να έχουν την τιμητική τους. Διαφωνούμε πλήρως με: 1) τη μη ύπαρξη ξεχωριστών τμημάτων ειδικής διαπραγμάτευσης, σε αξίες και παράγωγα 2) τη μη γνωστοποίηση της σύμβασης ειδικής διαπραγμάτευσης που υπογράφει ο Ειδικός Διαπραγματευτής με την εκάστοτε εισηγμένη εταιρεία 3) τη μη δήλωση των ανοιχτών πωλήσεων στο σύστημα συναλλαγών του ΧΑ, 4) τη δυνατότητα που παρέχεται στους αλλοδαπούς εκδότες να δημοσιεύουν τις οικονομικές τους καταστάσεις βάσει ισοδύναμων λογιστικών προτύπων και 5) τη διευκόλυνση κατάθεσης του πίνακα διάθεσης αντληθέντων κεφαλαίων εξαμήνου, χωρίς να είναι ελεγμένος από ορκωτό.
> Κι όμως, από κέρδη της τάξης των 8,8 εκατ. ευρώ, που κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του 2007, κατάφερε να γυρίσει σε ζημίες ύψους 20,93 την αντίστοιχη περίοδο του 2008, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει ιδιαίτερα τους διοικούντες την Δίας Επενδυτική.
> Το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν από τα χειρότερα της πενταετίας! Η πιστωτική και οικονομική κρίση, οδήγησε σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των χορηγήσεων για τις τράπεζες και σε υψηλά επιτόκια δανεισμού για τις εταιρείες γεγονός που έχει επηρεάσει το ύψος και τον αριθμό των επιχειρηματικών συμφωνιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων.
> Εθνική, Eurobank, Alpha, Εμπορική και Αγροτική είναι οι πιστώτριες τράπεζες που αναμένεται να παράσχουν «σανίδα σωτηρίας» στην πολύπαθη εταιρεία Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία του Λαναρά, χρηματοδοτώντας με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ποσό ύψους 35 εκατ. ευρώ.
> Τολμά; Το θέμα δεν είναι να διατηρήσει ως έχουν τις παραμέτρους που καθορίζουν τα όρια κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών, αλλά να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των ελέγχων, στοχεύοντας στην προστασία τόσο των συναλλασσομένων όσο και του τραπεζικού συστήματος. Περί της Τράπεζας της Ελλάδος ο λόγος.
> Από την υπεραισιοδοξία στον συντηρητισμό, από τα φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδια στις ορθολογικές εκτιμήσεις! Από τη μία ημέρα στην άλλη, χωρίς καν να νιώσουν την ανάγκη να απολογηθούν, πολλές από τις εγχώριες εισηγμένες διαφοροποίησαν εν κρυπτώ τις προβλέψεις τους και τις επενδυτικές τους στρατηγικές. Γιατί άραγε;

> Αλήθεια, τι είδους «συνεργασία» μπορεί να υπάρξει μεταξύ ενός οργανισμού παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και μιας εταιρείας είσπραξης επιχειρηματικών απαιτήσεων; Η ICAP Group, πάντως, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Κύκλος ΑΕ.
> Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε πόσες από τις χορηγίες, που στα πλαίσια της υποτιθέμενης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μοιράζονται απλόχερα από φορείς, οργανισμούς, εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των τραπεζών, έχουν ως αποκλειστικό στόχο την εξαγορά συνειδήσεων, την αποτροπή αρνητικών δημοσιευμάτων και την εντεταλμένη προς την κυβέρνηση παροχή υπηρεσιών;
> «Δεν πάει άλλο»… φωνάζουν οι «εγκλωβισμένοι» μικρομέτοχοι της εταιρείας… Με άλλοθι την καθυστέρηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της θυγατρικής Tousa, ο βασικός μέτοχος της Τεχνικής Ολυμπιακής δρομολόγησε και νέα αναβολή στην τακτική γενική της συνέλευση.
> Τα περί καθυστερήσεων στα νέα έργα της ΔΕΗ… τα ακούμε περιττά! Κύριε Αθανασόπουλε, από τη στιγμή που μιλάμε για δημόσια επιχείρηση κοινής ωφελείας, ακόμα και οι όποιες «αποπομπές» υψηλόβαθμων στελεχών, όπως αυτή του γενικού διευθυντή παραγωγής Αβραάμ Μιζάν, θα έπρεπε να χρήζουν ιδιαίτερης διαφάνειας, ενημέρωσης και πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού, απομακρύνοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε σκιά, υποψία, φήμη ή εσκεμμένη διαρροή. Έτσι δεν είναι;
> Να ξαναδούμε τον αναπτυξιακό νόμο, με έμφαση όχι τόσο στις νέες ξενοδοχειακές μονάδες όσο στην ανακαίνιση των ήδη υφιστάμενων, δήλωσε ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, άποψη με την οποία συμφωνούμε και εμείς, καθώς η πληθώρα των καινούργιων επηρεάζει την πληρότητα των παλαιών.
> Σε μια περίοδο που σύμφωνα με τη Moody’s η ποιότητα της πιστοληπτικής ικανότητας των εταιρικών εκδόσεων στη δυτική Ευρώπη έχει διολισθήσει σημαντικά, η Τράπεζα Κύπρου υπερκάλυψε με επιτυχία την έκδοση μετατρέψιμων χρεογράφων της ύψους 583 εκατ. ευρώ.
> Από τα διυλιστήρια στα βυτιοφόρα, από εκεί στα πρατήρια και πάλι από την αρχή! Παρά την πτώση στις τιμές του αργού, μπαλάκι γίνονται οι ευθύνες των αδικαιολόγητα υψηλών διαφορών που παρατηρούνται εν μέσω θέρους στις τιμές λιανικής των καυσίμων. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα διαθέτει την 4η ακριβότερη βενζίνη Euro-super 95 στην Ευρώπη των 27.
> Όταν κάποιες τράπεζες έχουν αφήσει τις μετοχές τους στο «έλεος» των επενδυτικών διαθέσεων, ορισμένες άλλες προχωρούν σε τοποθετήσεις, στηρίζοντας τις τιμές και τα φιλόδοξα επενδυτικά τους σχέδια! Σε αγορά 99.448 ιδίων μετοχών, συνολικής αξίας 1.883.332,06 ευρώ, προέβη η Τράπεζα Πειραιώς.
> Όχι μόνο αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μειώσουν το ύψος των μεταξύ τους προμηθειών, αλλά αποδέχθηκαν να περικόψουν και αυτές που εισέπρατταν από τις υπηρεσίες προς τους καταναλωτές! Από τη στιγμή που το «καρτέλ» των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να σταματήσει την αυτεπάγγελτη έρευνα για τις διατραπεζικές προμήθειες, έφτασε στο σημείο να «υποκύψει» σε όλες τις απαιτήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, φανταστείτε τι «κλέψιμο έπεφτε».
> Τα καλά πρέπει να λέγονται και κυρίως να γράφονται! Τι κι αν η άνοδος του επιτοκίου της ΕΚΤ συνοδεύτηκε από μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια των εγχώριων τραπεζών, τι κι αν το υπουργείο Οικονομικών μεθοδεύει με ύπουλο τρόπο την κατάργηση της επιδότησης των επιτοκίων στα αγροτικά δάνεια της ATEbank, η τελευταία διατήρησε χαμηλά τα βασικά επιτόκια δανεισμού κεφαλαίων κίνησης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, ενώ προχώρησε σε γενναία αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων στους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου, Ταμιευτηρίου Αγροτών, Φοιτητικό Λογαριασμό Αθηνά και στον προνομιακό λογαριασμό για μισθοδοτούμενους.
> Αυτό που δεν τόλμησαν να πράξουν τα συναρμόδια υπουργεία (γιατί άραγε;), το έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών! Για να προστατευθούν λοιπόν τα δικαιώματα χιλιάδων καταναλωτών – οφειλετών, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά εταιρειών είσπραξης χρεών.
> «Θολό τοπίο…»! Από τη μια οι εισηγμένες προχωρούν στη θέσπιση προγράμματος διάθεσης μετοχών με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης, βλέπε Altec, ενώ από την άλλη η φορολόγηση των stock options θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, βλέπε υπουργείο Οικονομίας.
> Στη λογική του «άσπρου μαύρου» κινούνται οι διοικήσεις των εταιρειών της Εναλλακτικής Αγοράς, καθώς από τη μια αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα του θεσμού της, αν μπορούσαν ας έκαναν κι αλλιώς, ενώ από την άλλη ρίχνουν τις μπηχτές τους σχετικά με την εμπορευσιμότητα των μετοχών και το ανύπαρκτο αλλοδαπό επενδυτικό ενδιαφέρον. Παρά ταύτα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του συνόλου των 31.100.000 μετοχών της Alpha Trust ΑΕΠΕΥ με τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης τα 1,40 ευρώ, ενώ το πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενέκρινε την εισαγωγή των 4.960.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Envitec ΑΕ.
> Τα θετικά και τα αρνητικά στις πωλήσεις επενδυτικών ακινήτων… Μείωση των εσόδων από τα μισθώματα και αύξηση των κερδών από τις πωλήσεις ήταν μεταξύ άλλων κάποια από τα ενδιαφέροντα στοιχεία στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου των ΑΕΕΑΠ.
> Παραήταν λιτή η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας Μαΐλλης ΑΕΒΕ, αφήνοντας έτσι πολλά περιθώρια παρερμηνειών! «…Με βάση σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια αντίστοιχης πληροφόρησης που δόθηκε στους κύριους δανειστές του Ομίλου… το ενοποιημένο
EBITDA του μηνός Ιουνίου 2008 ανήλθε σε 2.1 εκατ. ευρώ…».
> Κρέμονται κυριολεκτικά από μια κλωστή! Στο παρά πέντε της λήξης του χρονικού ορίου που έχει τεθεί από τα κοινοτικά όργανα κινούνται τα περισσότερα από τα έργα ενίσχυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος και στήριξης των ανέργων, αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ.
> Για «δανεικά» είναι παρά πολλά! 640 εκατομμύρια ευρώ από την κοινοπραξία των τραπεζών και 250 εκατομμύρια από την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού της δανείου μάς κάνουν περίπου 900. Περί της εισηγμένης εταιρείας Alapis ο λόγος. Κατά τα άλλα η ένωση εταιρειών στην οποία συμμετέχει και η εν λόγω επιχείρηση ανακηρύχθηκε προσωρινός πλειοδότης του διαγωνισμού για την παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων της ΟΛΘ ΑΕ.
> Κοινός παρανομαστής και βασικό πρόβλημα… το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου συναλλαγών! Κατά τα άλλα η «αναρχία» των δηλώσεων, μεταξύ Ελλήνων και ξένων, σχετικά με την πορεία της εγχώριας χρηματαγοράς, δεν λέει να κοπάσει. Αμυντική στάση, έντονη μεταβλητότητα, διατήρηση υψηλής ρευστότητας, επαναξιολόγηση θέσεων, κλείδωμα κερδών είναι κάποιες από τις επενδυτικές τους συμβουλές.
> Όπως πάντα, έτσι και σήμερα οι έλεγχοι των αρμόδιων εποπτικών αρχών υλοποιούνται «εκ των υστέρων»! Για έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την άνοδο της μετοχής της Unibrain (νυν Hellas on Line) ακούμε, αποτελέσματα όμως δεν βλέπουμε, ενώ οι εξελίξεις τρέχουν.
> Τι κι αν ο τακτικός φορολογικός έλεγχος αφορούσε χρήσεις που ξεκινούσαν από το 2002; Οι καταβολές των φόρων θα γίνουν τμηματικά, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2009! Ο λόγος για την πολύπαθη ΑΕΓΕΚ, της οποίας το καταβλητέο ποσό των 6.903.598,33 ευρώ θα βαρύνει τελικά τα αποτελέσματα της χρήσης που λήγει την 31/12/2008.
> Ποιος ήταν ο μήνας με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις, από πλευράς χρηματιστηριακών τιμών, την τελευταία πενταετία; Ο προηγούμενος, βλέπε Ιούλιος, καθώς οι αποκλίσεις ξεπέρασαν το 50%, αγγίζοντας τις μετοχές τόσο της μικρής όσο και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
> Η δυσμενής χρηματοπιστωτική συγκυρία, η μείωση των καθαρών εσόδων και η μη επανάληψη εκτάκτων κερδών επέδρασαν αρνητικά στην Emporiki bank, η οποία κατά το α΄ εξάμηνο του 2008 εμφάνισε ζημίες ύψους 15,1 εκατ. ευρώ. Παρα ταύτα ο κ. Κροντηράς επιμένει στον στόχο, που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της κερδοφορίας έως το τέλος του 2008.
> Από αναβολή, βλέπε Ιουνίου, σε αναβολή, βλέπε Ιουλίου, και «έχει ο θεός»! Οι κάτοχοι του 10% των μετοχών της Rilken εξέφρασαν για μια ακόμη φορά τη δυσφορία τους σχετικά με την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, καυτηριάζοντας μάλιστα την παράλληλη ενασχόληση ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών της και στη μητρική Henkel.
> Προσέχουν για να έχουν! Η άμεση σύνδεση μερισματικής πολιτικής – κερδοφορίας, οι σημαντικές επιστροφές παρελθουσών χρήσεων, τα αυξημένα επιτόκια και η έλλειψη ρευστότητας οδηγούν πολλές από τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών σε ενίσχυση της ταμειακής τους ρευστότητας.
> Προαναγγελία απολύσεων και από τηλεδιάσκεψη; Τι κι αν η ΕΧΑΕ εμφανίζει κέρδη, διαθέτοντας υπερβάλλουσα ρευστότητα, ο κ. Καπράλος, εναρμονισμένος πλήρως με τις κομματικά διορισμένες διοικήσεις των κρατικά εποπτευόμενων οργανισμών και εταιρειών, εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού. Κατά τα άλλα η «προεδράρα» φέρεται να απαίτησε από τον πολιτικό του «προϊστάμενο» (όποιος θέλει το πιστεύει) την άμεση κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών στο ΧΑ.
> Τη «λυπητερή» του τριακοστού πρώτου φόρου ακινήτων, ήτοι Ενιαίο Τέλος, αρχίζουν να παραλαμβάνουν σιγά σιγά τα φυσικά πρόσωπα, ενώ αναζητούνται πάνω από 10.000 νομικά, που είχαν «ξεχάσει» να δηλώσουν μέρος ή ακόμα και το σύνολο των ακινήτων τους.
> Μπορεί οι ζημιές της Αlpha Trust Aνδρομέδα, για το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, να άγγιξαν τα 22,45 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της εταιρείας πάντως προτίθεται να προτείνει τη διανομή πρόσθετου μερίσματος, από κέρδη παλαιοτέρων χρήσεων.
> Στήριξη των τιμών των μετοχών από μεγαλομετόχους και διευθυντικά στελέχη εισηγμένων επιχειρήσεων ή επαναγορά ιδίων από τις εταιρείες; Οι μεν πρώτες βοηθούν στην επενδυτική ψυχολογία μεταφέροντας το κόστος εκτός εταιρείας, οι δε άλλες διευκολύνουν την απορρόφηση των πιέσεων, με υψηλό όμως κόστος για τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια των επιχειρήσεων.
> Άλλο η απομάκρυνση του υπεύθυνου εξυπηρέτησης μετόχων, άλλο η αντικατάσταση του οικονομικού διευθυντή και άλλο η αποχώρηση στελέχους της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου. Η αναφορά μας στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.
> Οι μεταβολές ποσοστών, από πλευράς αλλοδαπών επενδυτικών οίκων, πέριξ του 5% του μετοχικού κεφαλαίου κρατικά εποπτευόμενων εισηγμένων επιχειρήσεων καλά κρατούν. Στο 5,087% ανήλθε το ποσοστό της Morgan Stanley and Co International PLC, στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΘ.
> Σε ρόλο «τοποτηρητή» συμφερόντων η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της ΕΕΤΤ. Από το πρόστιμο των 9.000.000 ευρώ που επιβλήθηκε μεσοβδόμαδα στον ΟΤΕ, εντύπωση προκαλεί η γενεσιουργός αιτία των 8.000.000, που δεν είναι άλλη από τα υποτιθέμενα προσκόμματα στην προώθηση της υπηρεσίας double play από την Tellas ΑΕ. Πάντως, η διοίκηση του οργανισμού, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, έκανε λόγο για περίεργες αποφάσεις που λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων, των μετόχων και του καταναλωτικού κοινού!
> Από το νομικό στο φυσικό… πρόσωπο! Η Tζιρακιάν ΑΕ πούλησε στον κ. Λιμπαρέτ Τ. Τζιρακιάν το σύνολο της συμμετοχής της στην εταιρεία ΑΛΜΕ ΑΒΕΕ, ποσοστό 61,29%, ήτοι 1.201.000 μετοχές, έναντι τιμήματος 4.100.000 ευρώ.
> Πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις παραλείπουν τη γνωστοποίηση πληροφοριών σχετικά: 1) με το ύψος της πρόβλεψης για απαξίωση αποθεμάτων, 2) με τα παράγωγα χρηματοοικονομικά στοιχεία και 3) με τον έλεγχο απομείωσης της υπεραξίας από την ενοποίηση επιχειρήσεων;
> Από τη στιγμή που δεν λειτουργεί προσθετικά στα υφιστάμενα κεφάλαια, τότε, κύριε Αράπογλου, τι είδους «ενίσχυση» είναι αυτή; Πάντως, 200 εκατ. ευρώ από τη συγχώνευση της ασφαλιστικής και 470 εκατ. ευρώ από την επανεπένδυση μερίσματος μας κάνουν 670.
> Πικρές αλήθειες ακούστηκαν στην τηλεδιάσκεψη της Eurobank! Η διεθνής πιστωτική κρίση, η σημαντική ενίσχυση στα κόστη χρηματοδότησης και η ραγδαία πτώση των εσόδων από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ήταν κάποιες από τις βασικές αιτίες για τις οποίες η τράπεζα αναθεώρησε κατά 100 εκατ. ευρώ προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τα κέρδη 2008.
> Τα γκισέ έχουν την τιμητική τους! Ούτε πέντε, ούτε δέκα, αλλά πάνω από 16 δισ. ευρώ «πάρκαραν» σε προθεσμιακούς λογαριασμούς το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σπάζοντας έτσι κάθε προηγούμενο ρεκόρ και καταδεικνύοντας τη δυσπιστία του επενδυτικού κοινού στα κάθε είδους χρηματοπιστωτικά εργαλεία που ενέχουν ρίσκο.
> Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πρόσφατη επιβολή προστίμου σε βάρος του ΟΛΠ για τις εργασίες που υλοποιήθηκαν σε κτίσματα, χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες και οι αναγκαίες εγκρίσεις, δεν έχει να κάνει με τους «ξεπουλημένους» πλέον σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων του οργανισμού.
> Ένα ακόμη κυβερνητικό ρουσφέτι! Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η αποτίμηση της αξίας των εισφερομένων σε είδος περιουσιακών στοιχείων των μετασχηματιζόμενων (με τις διατάξεις του ν.δ. 1297/1972) επιχειρήσεων μπορεί να ενεργείται όχι μόνο από την εκτιμητική επιτροπή αλλά και από ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές.
> Τι κι αν κάποιες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις προχωρούν σε προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα χαρτιά τους; Υπάρχουν ορισμένες άλλες που εν μέσω κακού κλίματος προβαίνουν σε διαδοχικές πωλήσεις. Πρόσφατο παράδειγμα η Cyclon.
> Εν μέσω θέρους κατατίθενται και οι «αγνώστου πατρότητας» γνωματεύσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς! Ως μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και όχι ως μετοχές υπολογίζονται πλέον τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, επιφέροντας ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία των Α/Κ μετοχικών εξωτερικού, καθώς από εδώ και στο εξής δεν θα μπορούν να τοποθετούν σε αυτά πάνω από το 10% του υπό διαχείριση ενεργητικού τους.
> Το αρχικό «πάθος»… που έγινε στο τέλος «μίσος»! Μπορεί η UBS να μείωσε κατά περίπου 10% τις τιμές-στόχους για όλες τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, επιφύλαξε όμως δυσάρεστη έκπληξη σε αυτήν της ATEbank, δίνοντας σήμα πώλησης. Γιατί άραγε;
> Καλά που υπάρχει ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος και μαθαίνουμε τις καλά κρυμμένες εγχώριες αλήθειες! Αν και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του δεν είναι επικαιροποιημένα, σχεδόν στο 41% του ΑΕΠ ανέρχονται τα χρέη των νοικοκυριών από δάνεια στην Ελλάδα, ενώ περίπου το 7% από αυτά αδυνατούν να αποπληρωθούν.
> Δημιουργία αγοράς καλυμμένων ομολόγων μεν, με την υποχρέωση της διασφάλισης της καλής ποιότητας των δανείων δε! Η αναφορά μας στον αμερικανό υπουργό Οικονομίας και στις τέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.
> Συγκοινωνούντα δοχεία! Τα σκαμπανεβάσματα της τιμής του αργού πετρελαίου, μεταξύ άλλων, περιόρισαν τα κέρδη του δολαρίου, πίεσαν τις τιμές των μετοχών, ενίσχυσαν αυτές των κρατικών ομολόγων και ώθησαν σε πτώση τις αντίστοιχες του χρυσού.


Σχολιάστε εδώ