ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΑΣΚΟ του «Πρώτου Θέματος»

νΣτημένο και στοχευμένο ήταν το «αποκαλυπτικό» πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» της περασμένης Κυριακής. Ο στόχος ήταν σαφής: η «εκτέλεση» του Γιώργου Παπανικολάου, προέδρου της ΟΝΝΕΔ, τον οποίο κατηγόρησαν ότι χωρίς «σεμνότητα και ταπεινότητα» κυκλοφορεί με πανάκριβο αυτοκίνητο αξίας άνω των 70.000 ευρώ. Το ρεπορτάζ περιελάμβανε υπόνοιες για την προέλευση των χρημάτων του Γιώργου Παπανικολάου καθώς και για τις προθέσεις «εντυπωσιασμού» των γυναικών της ΟΝΝΕΔ από τον πρόεδρό τους! Εμείς απορούμε πώς είναι δυνατόν να κάνει μια εφημερίδα πρωτοσέλιδο ένα πασιφανές ψέμα. Δεν μπορούσαν να ξέρουν ότι θα διαψεύονταν αμέσως; Δεν ξέρουν ότι ένας πρόεδρος Νεολαίας έχει τόσο ευρύ κύκλο, που το ψέμα αποδεικνύεται άμεσα ότι έχει κοντά πόδια; Τέτοια ποιότητα δημοσιογραφίας; Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση όπου διαψεύδει το περιεχόμενο του ρεπορτάζ (αναφέροντας ότι έχει ένα αυτοκίνητο 10ετίας) και προαναγγέλλει τη δικαστική συνέχεια (είναι και δικηγόρος)…
νΕκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ρεπορτάζ έχει προκύψει από εν ενεργεία ΟΝΝΕΔίτη. Βέβαια, οι απόψεις ότι κάποιος ήθελε να χτυπήσει τώρα τον Γιώργο Παπανικολάου δεν επιβεβαιώνονται, μια και ούτε εσωκομματική διαδικασία υπάρχει κοντά, αλλά και οι ευρωεκλογές (όπου παίζει το όνομά του) είναι μάλλον μακριά. Αυτό που έχει εκνευρίσει πολλούς στη Λυκούργου (όπου βρίσκονται τα νέα γραφεία της ΟΝΝΕΔ) είναι οι στημένες φωτογραφίες της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» που δείχνουν αφισοκόλληση της ΟΝΝΕΔ για το φεστιβάλ πάνω σε καμένους κορμούς δένδρων. Η στήλη έχει επιβεβαιώσει ότι όπου φαίνονταν αφίσες του φεστιβάλ δεν είχαν μπει σε δένδρα αλλά μόνο σε κολόνες. Επίσης, στις φωτογραφίες του ρεπορτάζ φαίνεται ότι οι αφίσες είναι επανατοποθετημένες πάνω στα δέντρα για λόγους φωτογράφησης. Τέλος, έχουμε επιβεβαιώσει ότι οι οδηγίες για χρήση μόνο κολονών είχαν δοθεί αρμοδίως. Παρά ταύτα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η τόσο εκτεταμένη αφισοκόλληση (από Αίγιο ως Ολυμπία δεν υπήρξε το τριήμερο του φεστιβάλ ούτε μία κολόνα χωρίς αφίσα) δημιούργησε πολλά αρνητικά σχόλια στην τοπική κοινωνία και σε όσους το έμαθαν…
νΘύματα χάκερς, κατά πάσα πιθανότητα από την Άπω Ανατολή, μας λένε ότι έγιναν για λίγες ώρες οι ιστοσελίδες της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδος – ΚΝΕ και των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας – ΠΚΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για κίνηση αντικομμουνιστικών κύκλων που δρουν στην Άπω Ανατολή και πολεμούν γενικά ό,τι έχει σχέση με το καθεστώς της Κίνας, σε μια μορφή διαδικτυακού πολέμου που έχει ενταθεί τελευταία λόγω Ολυμπιακών Αγώνων. Δυστυχώς, γι’ αυτούς τους κύκλους ό,τι έχει σήμα το σφυροδρέπανο είναι κακό, και γι’ αυτό την πλήρωσαν η ΚΝΕ και οι ΠΚΣ, παρότι δεν είναι στενές οι σχέσεις με το ΚΚΚ (μάλλον το αντίθετο…).
νΟ υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης υποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ΥΠΕΘΑ, παρουσία των υφυπουργών ΥΠΕΣΔΔΑ Α. Νάκου, ΥΠΕΞ Θ. Κασσίμη και του ΥΦΕΘΑ αρμοδίου για θέματα στρατολογίας Κ. Τασούλα, εκπροσώπους συλλόγων Βορειοηπειρωτών. Οι εκπρόσωποι των Βορειοηπειρωτών, ιδίως των νεώτερων, ενημερώθηκαν για την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη (ελήφθη κατόπιν σχετικής πρότασης του αρμόδιου για στρατολογικά θέματα κ. Τασούλα), η οποία ρυθμίζει στρατολογικά θέματα των ελλήνων ομογενών εξ Αλβανίας που αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα. Συγκεκριμένα, οι ομογενείς μας που έχουν την αλβανική υπηκοότητα και αποκτούν, με βάση την πρόσφατη δυνατότητα που τους έδωσε η ελληνική πολιτεία, και την ελληνική, θα έχουν τη δυνατότητα να υπηρετούν τρίμηνη στρατιωτική θητεία. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό εξομοιώνονται με τους ομογενείς που αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα και προέρχονται από χώρες του τέως ανατολικού συνασπισμού ή την Τουρκία.
νΓια όσους φίλους της στήλης προγραμματίζουν ακόμη τις διακοπές τους, προτείνουμε να εξετάσουν μια εναλλακτική εκδρομή στην Έδεσσα στα τέλη Αυγούστου. Σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν εναλλακτική λογική γύρω από τα ζητήματα νεολαίας, οι «ιθαγενείς» (οι νέοι και οι νέες δηλαδή του περιοδικού «Άρδην» και της εφημερίδας «Ρήξη»), στα πλαίσια του τετραήμερου του περιοδικού «Άρδην» στην Έδεσσα, στις 28-31 Αυγούστου 2008, θα πραγματοποιήσουν σειρά συζητήσεων στις 28 Αυγούστου με θέμα «Η κρίση της νεολαίας και το αδιέξοδο της εκπαίδευσης της αμάθειας», όπου θα θιγούν πολλά ζητήματα. Σύμφωνα με τους οργανωτές, «ο νέος ιδεολογικός μηχανισμός της παγκοσμιοποίησης από τη μία έχει διαβρώσει το σύνολο των εκπαιδευτικών μηχανισμών, σε μια προσπάθεια συγκρότησης ενός νεανικού κόσμου πειθήνιου στις περγαμηνές των υπερεθνικών κέντρων, και από την άλλη η λογική της υπερεξειδίκευσης έχει εξασφαλίσει τους αναγκαίους όρους λειτουργίας του νέου επισφαλούς τρόπου εργασίας. Η υπερκατανάλωση και το σύγχρονο λάιφ στάιλ έχουν οδηγήσει το σύνολο της νεολαίας σε ένα αδιέξοδο, όπου η παντελής έλλειψη ενός εναλλακτικού οράματος ώθησε τα νεανικά στρώματα στην εμφανή πλέον πολιτιστική παρακμή». Για να ενημερωθείτε περισσότερο, επισκεφθείτε τον ιστοχώρο ithageneis.wordpress.com.
νΦαίνεται ότι η κριτική που ασκούμε ως εφημερίδα για αδιαφάνεια στη δραστηριοποίηση και στη χρηματοδότηση κάποιων ΜΚΟ πιάνει τόπο… Με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα συναντήθηκαν εκπρόσωποι 16 ελληνικών και μιας διεθνούς ΜΚΟ, οι οποίοι του επέδωσαν τη «Χάρτα Λογοδοσίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» (η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά τους τρόπους δημοσιότητας και ελέγχου τους) που σκοπό έχουν, μεταξύ άλλων, την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Στη συνάντηση μετείχαν οι κύριοι Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για Μια Ανοιχτή Κοινωνία Κωσταντίνος Μπακούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, Άρις Συγγρός, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, Νίκος Ραΐσης, αντιπρόεδρος της οργάνωσης «Αρχέλων» – Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας και Αντύπας Τζανέτος, πρόεδρος της οργάνωσης Praksis. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη Χάρτα, είναι επίσης η WWF-Ελλάς, η εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, το ίδρυμα Παιδική Στέγη, το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά», ο Σύνδεσμος Αιμοδοτών, Δωρητών Οργάνων Σώματος «Κωστάκης Μεσογίτης», οι Φίλοι του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος», το Περιβαλλοντικό Κέντρο «Αρκτούρος», οι φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού «Πνοή» και ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».
νΤο νέο «σπίτι» του στη Βόρεια Ελλάδα, στον Φοίνικα Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αντιστάσεως και Θησέως), καθώς και τις νέες κινητές ιατρικές μονάδες για τη διακομιδή νεογνών και παιδιών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εγκαινίασε το Χαμόγελο του Παιδιού, παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο νέος αυτός χώρος είναι το ένατο κατά σειρά σπίτι του οργανισμού και πρόκειται να φιλοξενήσει περισσότερα από 20 παιδιά. Το κτίριο παραχωρήθηκε στο Χαμόγελο του Παιδιού από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συγκεκριμένα από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Ωστόσο ο χώρος διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου με την ουσιαστική συμμετοχή πολλών φίλων, εταιρειών αλλά και ιδιωτών. Αντίστοιχα με τα άλλα σπίτια, και αυτό στελεχώνεται με εξειδικευμένους επιστήμονες, παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, οι οποίοι με αποθέματα αγάπης αλλά και γνώσεις θα καλύψουν αποτελεσματικά και ουσιαστικά τις καθημερινές ανάγκες των νέων παιδιών.


Σχολιάστε εδώ