Τα πάνω κάτω θα φέρει ο Γιώργος!

Οι περισσότεροι πήραν τις παραλίες και τα τοπ ξενοδοχεία πολλών αστέρων, ενώ όσοι είχαν μείνει πίσω για τα… προσχήματα, την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια…
Το καλοκαίρι προσφέρει στους πολιτικούς μια καλή δικαιολογία για να μην κάνουν τίποτα. Φροντίζουν όμως πρώτα να «περάσουν» από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ, τη Βουλή, τα ρουσφέτια τους σε κολλητούς και φίλους, όπως αυτά που ήρθαν μέσα σε μια νύχτα στο Κοινοβούλιο για να ικανοποιήσουν, με ανταλλάγματα φυσικά, τα αιτήματα των υποστηρικτών της κυβερνητικής παράταξης. Η ΝΔ μπορεί να απολαμβάνει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής της ηρεμίας μετά τη φουρτούνα με τις ΔΕΚΟ, αλλά το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Είναι όμως έτσι, ή μήπως οι εξελίξεις στα δύο μεγάλα κόμματα προοιωνίζονται ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο από Σεπτέμβριο και απλώς το καλοκαίρι φροντίζει για τη φαινομενική τους ηρεμία;
Ο Κώστας Καραμανλής είναι αλήθεια ότι το φθινόπωρο θα κληθεί να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά». Η ακρίβεια περισσότερο από καθετί άλλο καίει τον πρωθυπουργό και γενικά η κακή κατάσταση της οικονομίας, αφού, όπως παραδέχεται ο Γ. Αλογοσκούφης, τα έσοδα του κράτους έπιασαν πάτο και άρα από πού θα βγούνε τα σπασμένα; Πάλι από την πλάτη των φορολογουμένων. Ο Σεπτέμβριος μπορεί να αποδειχθεί για την κυβέρνηση ό,τι για το ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο ήττας στις εκλογές… Ο Καραμανλής δεν έχει πλέον να πει καμία δικαιολογία προς τους πολίτες για την πολιτική που εφαρμόζει.
Επενδύουν στην ήττα του
Γιώργου οι αντίπαλοί του
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένοι για όλα, από το να κερδίσουν μέχρι και το να χάσουν τα πάντα.
Ο Γ. Παπανδρέου θα παίξει τα ρέστα του, καθώς πολλοί είναι αυτοί που παραμονεύουν και επενδύουν στην ήττα του από τώρα. «Κάντε υπομονή», λένε οι κορυφαίοι εσωκομματικοί του αντίπαλοι μεταξύ τους και ακόμη και τώρα, ντάλα καλοκαίρι, δεν σταματούν τις παρασκηνιακές δραστηριότητες ώστε η ήττα στις ευρωεκλογές να είναι συντριπτική! Οι υποστηρικτές του εκτιμούν πως είναι ζήτημα χρόνου να επαναφέρουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, και κυρίως οι Βενιζελικοί, θέμα αντικατάστασης του Γιώργου. «Οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου θα του κάνουν τη ζωή δύσκολη», αναφέρουν οι επικριτές του. Ελπίζουν δε ότι οι επιλογή των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές (η Άννα Διαμαντοπούλου, για άλλους λόγους από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πιέζει να τους ανακοινώσει ο Γιώργος τον Σεπτέμβριο), καθώς επίσης και το κλίμα αμφισβήτησης από τους πολίτες για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, θα αποτελέσουν το ιδανικό μείγμα για μια συνολική αμφισβήτηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι κορυφαίοι στις Βρυξέλλες
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζει τις προθέσεις, τα σχέδια των επικριτών του, τις παρασκηνιακές τους κινήσεις και κυρίως τα όσα λένε με τις ομάδες των βουλευτών, δεν αποκλείεται να αιφνιδιάσει τους πάντες και να φέρει τα πάνω κάτω. Μην ακούτε που διαψεύδει κατηγορηματικά ότι δεν φτιάχνει νέο κόμμα. Ποτέ δεν θ’ αφήσει τους αντιπάλους του να τον ανατρέψουν και γι’ αυτό ακούει με προσοχή αυτό που του λένε μερικοί συνεργάτες του: «Στείλε μερικούς στην Ευρωβουλή και άλλους εκτός εκλογών».
Αν έχουν βάση τα όσα μας μεταφέρουν μερικοί εκ των συνεργατών του Παπανδρέου και προπαντός οι εισηγήσεις που κάνουν για εξοβελισμό των «κακών» στις Βρυξέλλες, τότε αυτό σημαίνει πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του. Μη δείτε μάλιστα να προτείνει στον Βενιζέλο, στον Θόδωρο Πάγκαλο και σε μερικούς άλλους πρωτοκλασάτους να επισκεφθούν για μερικά χρόνια την Ευρωβουλή, ώστε να μην τους έχει μέσα στα πόδια του.
Μα γίνονται αυτά; ρώτησε ένας εκ των υποστηρικτών του κ. Βενιζέλου. «Εμείς προτείναμε στον Βενιζέλο να είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου κι εκείνος απάντησε αρνητικά», ήταν η απάντηση στελέχους του Παπανδρέου, με ό,τι αυτό σημαίνει για μετέπειτα εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Εξελίξεις που δεν πρέπει να αποκλείονται και που μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.
Αποφασισμένος
για όλα ο Γιώργος
Πρόθεση φυσικά του Παπανδρέου είναι να φτάσει το ΠΑΣΟΚ συντεταγμένο και ενωμένο στις εκλογές, εθνικές και ευρωεκλογές. Δεν υπάρχει ωστόσο ανάλογη διάθεση από πολλούς άλλους και εννοούμε εκείνους που απεργάζονται διάφορα σενάρια για να πρωταγωνιστήσουν οι ίδιοι, ακόμη και μέσα από τους υποστηρικτές του Γιώργου, που μερικοί εξ αυτών έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια. Δείτε την περίπτωση της Νεολαίας, όπου ηττήθηκε ο υποψήφιος του Παπανδρέου, δείτε το κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, ακούστε τι λέει ο κόσμος μέσα από τις δημοσκοπήσεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καυτό θα είναι το φθινόπωρο για τον Γιώργο, λένε οι επικριτές του.
Η αντίδραση φυσικά του Παπανδρέου σε αυτήν την περίπτωση, που επαναλαμβάνουμε γνωρίζει τα πάντα έστω κι αν κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα, θα είναι αστραπιαία, απόλυτη και με μηδενική ανοχή, απ’ όποιον εσωκομματικό χώρο κι αν προέρχονται τα στελέχη. Δεν πρόκειται να παραδοθεί. Καλύτερα να μην εκλεγώ παρά να γίνω βορά των εσωκομματικών μου αντιπάλων, είπε πρόσφατα σε συνεργάτες του. Και επειδή οι επικριτές του είχαν αντιληφθεί τις προθέσεις του, συνεχίζουν να παίζουν μαζί του το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι…


Σχολιάστε εδώ