Τα κατάφερε ο Ιερώνυμος να «τσακωθεί» με τον Αλέξιο!

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική αποστολή, εκ των ελαχίστων που δέχθηκαν να πάρουν μέρος σε επίπεδο προκαθημένων, ενώ σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα θα αποχωρούσε από το Κίεβο τη Δευτέρα 28 Ιουλίου το απόγευμα, αφού θα είχε προηγηθεί νωρίτερα συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο, απεχώρησε εσπευσμένα την Κυριακή το απόγευμα, για να επιστρέψει στην Ελλάδα την επομένη, με ενδιάμεση στάση στο Φανάρι.
Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος που πραγματοποιήθηκε μετά το συλλείτουργο των προκαθημένων την περασμένη Κυριακή το πρωί. Ο Πατριάρχης της Ρωσίας φέρεται να είπε, απευθυνόμενος στον έλληνα Αρχιεπίσκοπο, πως θα έπρεπε πρώτα να είχε επισκεφθεί τους προκαθημένους της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και ύστερα να παρουσιάζεται σε εκδηλώσεις όπως η συγκεκριμένη. Άφησε, έτσι, να εννοηθεί πως θα έπρεπε να είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη νωρίτερα στη Μόσχα, έδρα του Πατριαρχείου, επαρχία του οποίου αποτελεί κατά τον ρώσο Πατριάρχη η Εκκλησία της Ουκρανίας, ανάλογη με την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Η επισήμανση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενόχλησε ιδιαίτερα τον κ. Ιερώνυμο, ο οποίος και ανέβαλε τη συνάντηση, όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα περιλαμβανόταν και ανταλλαγή δώρων μεταξύ του έλληνα και του ρώσου προκαθημένου.
Ρόλο μεσολαβητή προσπάθησαν να παίξουν ο Μητροπολίτης Σμολένσκ («υπουργός Εξωτερικών του Πατριαρχείου της Ρωσίας»), καθώς επίσης και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας από το 1992, στον οποίο κατέληξαν και τα δώρα που προορίζονταν για τον κ. Αλέξιο, αφού οι προσπάθειες λύσης της παρεξήγησης έπεσαν στο κενό.
Η εξέλιξη αυτή δυσαρέστησε ιδιαίτερα τον Πατριάρχη Μόσχας, ο οποίος είχε κατορθώσει να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα στενή φιλική σχέση με τον προκάτοχο του κ. Ιερώνυμου, Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
Η σχέση που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ανδρών είχε δοκιμαστεί κατά την περίοδο της κρίσης της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης μεταξύ του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με αυτό της Ρωσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση που διατηρεί ο ρώσος Πατριάρχης με τη ρωσική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται κάτι παραπάνω από άριστη.
Και για όσους πίστεψαν ότι η εμφάνιση του Πατριάρχη Μόσχας στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, παρουσία του κ. Βαρθολομαίου, θα σήμαινε και τη λήξη του κινδύνου για ένα ενδεχόμενο σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, να σημειώσουμε ότι αποφεύχθηκε προς το παρόν η σύγκρουση, δόθηκε παράταση των συζητήσεων και από την κατάληξή τους θα φανεί τι θα γίνει με την αυτονομία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Οι άλλες αυτόνομες Εκκλησίες επέλεξαν την ηχηρή απουσία, που είχε το δικό της μήνυμα…


Σχολιάστε εδώ