Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Ακόμα και τα καλά σενάρια έχουν αβέβαιο τέλος στο ΧΑ. Ακόμα και η θετική… αύρα των διεθνών αγορών μπορεί να εξανεμιστεί μέσα σε ένα τεταρτάκι της ώρας, εάν οι εγχώριοι (;) παίκτες έχουν διάθεση να «χαλάσουν» την ημέρα μας. Κάτι που απεδείχθη περίτρανα την Τετάρτη, όταν μέσα σε 15 λεπτά εξανεμίστηκαν σχεδόν όλα τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης με πιέσεις σε δύο τραπεζικά χαρτιά! Ήταν απλό, σίγουρο (!) και δυστυχώς ακόμα ένα σημάδι του πόσο τρωτή, πόσο ευάλωτη είναι η αγορά μας.
δδ Για να μη μεμψιμοιρούμε διαρκώς πάντως, πρέπει να παραδεχθούμε πως τουλάχιστον σε θεσμικό επίπεδο οι εποπτικές αρχές της αγοράς προσπαθούν να κρατήσουν τα λουριά! Όπως για παράδειγμα έπραξαν στην περίπτωση της Ασπίδας με την ακαριαία αντίδρασή τους (προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης) μόλις μαθεύτηκαν τα προβλήματα που έβγαλε ο έλεγχος.
δδ Από την άλλη, η τεχνική ανάλυση μάλλον δεν μπορεί να μας προσφέρει πολλά στην παρούσα φάση, αφού η κίνηση της αγοράς ήταν πέραν πάσης λογικής το τελευταίο διάστημα κι όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν έμπειροι αναλυτές έχει οδηγήσει σε τεχνικά χάσματα. Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές επισημαίνουν πως μόνον ένας δείκτης μπορεί να μας δώσει στίγμα για τη συνέχεια κι αυτός δεν είναι άλλος από τον δείκτη των blue chips. Αν λοιπόν ο 20άρης παραμείνει πάνω από τις 1.900 μονάδες, τότε θα μπορούσε ίσως να σημάνει μια ανοδική τάση, έστω βραχυπρόθεσμη. Ακόμα κι έτσι όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οδεύουμε ολοταχώς στον πλέον απρόβλεπτο μήνα της χρονιάς, με τους traders να «παίζουν μόνοι τους» και τον ούτως ή άλλως ισχνό τζίρο να συρρικνώνεται περαιτέρω. Από την άλλη όμως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα περασμένα 2 καλοκαίρια ο Αύγουστος έκρυβε εκπλήξεις, φευ δυσάρεστες για τις μεγάλες διεθνείς αγορές. Οψόμεθα…
ΥΓ.1: Αν ψάχνετε σημάδια για το εγγύς μέλλον, δείτε λίγο τη συμπεριφορά των εμπλεκομένων με το Χρηματιστήριο Παραγώγων. Εκεί όπου από την Τρίτη και μετά έκλειναν θέσεις στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κάτι που οδήγησε σε σημαντικό ψαλίδισμα της πίεσης στα blue chips στην υποκείμενη αγορά.
ΥΓ.2: Αγωνιά για την επίδραση που θα έχουν στην πορεία της αγοράς τα… σχέδια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και το αποδεικνύει συχνά – πυκνά. Ο λόγος για τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Σπύρο Καπράλο, ο οποίος επανήλθε μεσοβδόμαδα, με επιστολή του στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, στο θέμα της φορολόγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Ο κύριος Καπράλος υπενθυμίζει στον υπουργό ότι σύσσωμη η χρηματιστηριακή κοινότητα ζητά την κατάργησή της, ώστε το ΧΑ να καταστεί ανταγωνιστικό σε σχέση πρωτίστως με τις αγορές γειτονικών κρατών που προσελκύουν κεφάλαια και λόγω της παντελούς απουσίας φόρων επί των συναλλαγών. Και ο κύριος Καπράλος καταλήγει στην επιστολή του με το αίτημα της άμεσης κατάργησης του φόρου επί των συναλλαγών, αλλά και της ΜΗ αντικατάστασής του με νέα φορολόγηση επί της υπεραξίας των μετοχών και των μερισμάτων, όπως φέρεται να σχεδιάζει το υπουργείο!


Σχολιάστε εδώ