Στα σκαριά νέο κόμμα τύπου Μπερλουσκόνι;

Μέσα βέβαια στο ρευστό πολιτικό σκηνικό των τελευταίων μηνών, μέσα στη χειρότερη κρίση και απαξίωση του δικομματισμού κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τόσο η ακατάσχετη σεναριολογία όσο και το «ψάρεμα σε θολά νερά» και επιχειρηματιών και εκδοτών και πάσης φύσεως «νταβατζήδων». Μέσα σε μια τέτοιας έκτασης και έντασης κρίση άλλωστε συνήθως πληθαίνουν και οι… αυθόρμητοι «σωτήρες»…
Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια περί συγκρότησης ενός νέου πολιτικού φορέα φαίνεται πως δεν στερούνται βάσης. Και μάλιστα ενός νέου φορέα υπό τις ευλογίες ομάδας επιχειρηματιών που φαίνεται ότι κινούν τα νήματα απ’ το παρασκήνιο, προς το παρόν όμως. Ακόμα δηλαδή δεν έχουν εμφανιστεί επίσημα. Προτιμούν -ακόμα…- να δουλεύουν πίσω απ’ τη σκηνή προετοιμάζοντας το κλίμα για την «υποδοχή» αυτού του νέου πολιτικού μορφώματος. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν ή το επιβάλουν, δεν θα βγουν και μπροστά…
Από πολιτικούς παράγοντες δεν θεωρείται τυχαίο ότι την τελευταία περίοδο έχουν γραφτεί ή αναφερθεί ονόματα συγκεκριμένων επιχειρηματιών που υποτίθεται ότι παίζουν σε αυτό το παιχνίδι, όπως του Α. Βγενόπουλου και της Γ. Αγγελοπούλου. Και μάλιστα παρά τις διαψεύσεις, κυρίως απ’ τη μεριά του «Mr. MIG». Ακόμα και το τελευταίο άρθρο του στο περιοδικό του Ομίλου της MIG, το «Migazino», διά του οποίου ασκεί κριτική στο εν Ελλάδι πολιτικό γίγνεσθαι, θεωρήθηκε πολιτική παρέμβαση και «στρώσιμο του δρόμου» για ανάμιξή του στα πολιτικά πράγματα, αν και ο ίδιος, επαναλαμβάνουμε, το αρνείται κατηγορηματικά…
Σύμφωνα εξάλλου με έγκυρες πληροφορίες μας, αυτή η ομάδα των εξωπολιτικών παραγόντων, που κινεί τα νήματα για συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα πέραν πολιτικών, στοχεύει να κατασκευάσει «μαγιά» και από πανεπιστημιακούς και από στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αργότερα δε και από συνδικαλιστές.
Μέσα σ’ αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αμφισβήτησης, παρακμής και αναζητήσεων, δεν είναι τυχαίο ότι έχουν αρχίσει να κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις, διά κειμένων, πανεπιστημιακοί όπως ο Κ. Βεργόπουλος (του οποίου η συνυπογραφή κειμένου με ακραιφνείς θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, όπως ο Νίκος Δήμου και ο Κώστας Κόλμερ, προκάλεσε αρνητική έκπληξη), ο Γ. Πανούσης, ο Αντ. Ρουπακιώτης, ο Γ. Σωτηρέλης κ.ά.
Από φθινόπωρο τα «τύμπανα»
στο ΠΑΣΟΚ;
Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι φυσικό ότι ο αδύναμος κρίκος του δικομματικού συστήματος δέχεται τις περισσότερες «πιέσεις» και κινδυνεύει περισσότερο από διασπαστικές κινήσεις.
Έτσι, στο ΠΑΣΟΚ το κλίμα παραμένει θολό, οι ισορροπίες εύθραυστες, η εσωκομματική εκεχειρία είναι υπό αμφισβήτηση. Οπότε η εκτίμηση σοβαρού παράγοντα του χώρου, σύμφωνα με την οποία «όλα είναι στον κόμπο», προφανώς και έχει βάση.
Όσο μάλιστα οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν την πανθομολογούμενη αδυναμία της Χαριλάου Τρικούπη να αξιοποιήσει τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης, τόσο φουντώνουν και οι διεργασίες και το παρασκήνιο.
Προσθέστε σε αυτά τις «γκάφες» σαν αυτή που προκάλεσε η τοποθέτηση της Λ. Κατσέλη για τις ΔΕΚΟ, που μετέφερε την κρίση και την εσωστρέφεια απ’ το «γήπεδο» της κυβέρνησης σ’ αυτό του ΠΑΣΟΚ, την ήττα των «προεδρικών» στην εκλογή του νέου γραμματέα της Νεολαίας, την αμφισβήτηση της τοποθέτησης του Γιώργου περί «χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές», που κρίθηκε σαν εκ προοιμίου παραδοχή άλλης μιας ήττας, την ενεργοποίηση και της Ά. Διαμαντοπούλου εκτός του Β. Βενιζέλου και η εικόνα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλει ανάγλυφη…
Μάλιστα σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αλλά και πληροφορίες:
• Αυτό που απεφεύχθη τον Μάρτη, δηλαδή η διάσπαση, είναι πιθανό να γίνει το φθινόπωρο, πολύ περισσότερο αν οι πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις δείξουν την ήδη γνωστή εικόνα.
Κατά την εκτίμηση μάλιστα δημοσκόπων, ενώ τον Μάρτη ένα νέο κόμμα υπό τον Β. Βενιζέλο είχε πιθανότητες να συγκεντρώσει περίπου 4-5%, τώρα θεωρείται εφικτό να συγκεντρώσει περίπου διπλάσιο ποσοστό, γύρω στο 10%!
Έτσι κι αλλιώς ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι Πασόκοι δεν πιστεύουν πλέον ότι είναι δυνατό να ξαναβρεί το ΠΑΣΟΚ την πολυσυλλεκτικότητά του, που είχε λειτουργήσει καταλυτικά στο παρελθόν στην αποτροπή διασπαστικών διεργασιών…
Η εκτίμηση που «παίζει» είναι ότι τελικά ο Βενιζέλος θα διαβεί τον Ρουβίκωνα και θα τολμήσει να προχωρήσει στο εγχείρημα ενός νέου πολιτικού σχηματισμού.
Σύμφωνα δε με ορισμένες έγκυρες πληροφορίες, είναι έτοιμοι να τον ακολουθήσουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα περί τους 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και περιπτώσεις απ’ τον χώρο της ΝΔ, όπως ο Π. Τατούλης.
Στόχος ενός τέτοιου εγχειρήματος μπορεί να είναι -και θα είναι- να αντλήσει απ’ το χώρο των διαμαρτυρόμενων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να διεμβολίσει τον ΣΥΡΙΖΑ που έτσι κι αλλιώς αντλεί τα υψηλά -δημοσκοπικά- ποσοστά του από «πράσινες» διαρροές…
Και σενάρια εκλογών!
Το σκηνικό ούτως ή άλλως «επιτρέπει» και σενάρια πρόωρων εκλογών και σενάρια ανασχηματισμού.
Και μπορεί μεν ο πρωθυπουργός να διέψευσε τα σενάρια πρόωρων εκλογών στο δείπνο που παρέθεσε στους βουλευτές του την Πέμπτη, ωστόσο έμπειροι παρατηρητές επισημαίνουν πως η διάψευση ήταν προσεχτική και αφορούσε το διάστημα ως το τέλος του 2008. Από κει και πέρα δηλαδή όλα ανοιχτά.
Αυτή η επισήμανση φαίνεται να ξαναφέρνει στο προσκήνιο το σενάριο εκλογών ως τον Μάρτη με λίστα (κάτι που βολεύει, η λίστα δηλαδή, και τον Γιώργο…), αλλά και το σενάριο των «διπλών» ή «τριπλών» εκλογών την επόμενη άνοιξη-αρχές καλοκαιριού, σε συνδυασμό δηλαδή και με τις ευρωεκλογές, κάτι που «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας εδώ και καιρό.
Ίσως και σε συνδυασμό και με έναν ανασχηματισμό το φθινόπωρο;
Δεν αποκλείεται, λένε όσοι γνωρίζουν να «διαβάζουν» τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του…
19 Οκτωβρίου πρόωρες εκλογές
εισηγούνται στον Καραμανλή
Ο Κ. Καραμανλής έχει πολύ συγκεκριμένους δρόμους να επιλέξει για να μπορέσει -αν μπορέσει- να βγει από τα σημερινά πολιτικά αδιέξοδά του. Εκλογές ή άλλη, διαφορετική, πολιτική την οποία θα εγκαινιάσει στη ΔΕΘ τον επόμενο μήνα. Οι εκλογές είναι ρίσκο, εκτός και αν στο ΠΑΣΟΚ «σκοτωθούν» μεταξύ τους. Ρίσκο είναι και η διαφορετική πολιτική, η οποία δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αφού τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα, αδυνατούν να προσφέρουν στους πολίτες τα απολύτως αναγκαία, και υπάρχει κίνδυνος να πέσει έξω ο προϋπολογισμός, αν φυσικά καταφέρει η κυβέρνηση να τον συντάξει. Αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής έχει δεχθεί εισήγηση να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές στις 19 Οκτωβρίου, έναν μήνα δηλαδή μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την κυβέρνηση της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007. Μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες στα υπουργεία εργάζονται πυρετωδώς ώστε αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο να είναι τα πάντα έτοιμα. Σ’ αυτήν την περίπτωση διαλύεται η Βουλή, προκηρύσσονται εκλογές, δεν υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση και οι εκλογές γίνονται με λίστα. Πόσο βέβαια εξυπηρετεί τους αρχηγούς κομμάτων η λίστα είναι άλλο θέμα. Το βέβαιο πάντως είναι πως αν προκηρυχθούν εκλογές, αυτομάτως παραγράφονται και όλα τα σκάνδαλα και κάτι τέτοιο ενδεχομένως συμφέρει την κυβέρνηση.
Καραμανλής: Πρώτα να δούμε
τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ
Ο πρωθυπουργός μαζί με τους επιτελείς του, σχεδιάζοντας τις μελλοντικές κινήσεις στη σκακιέρα και λαμβάνοντας τα πάντα υπόψη του, ακόμη και τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα, φαίνεται ότι περιμένει να δει πρώτα τι θα γίνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετά να αποφασίσει. Αν συναντήσει μπροστά του ένα ΠΑΣΟΚ «ψόφιο», κατακερματισμένο και σπαρασσόμενο, τότε είναι πολύ πιθανό να αιφνιδιάσει, να προσφύγει σε εκλογές, επικαλούμενος την κατάσταση της οικονομίας και τάζοντας παράλληλα στους ψηφοφόρους λαγούς με πετραχήλια. Το πιθανότερο είναι να μην κερδίσει αυτοδυναμία, αλλά ως πρώτο κόμμα θα είναι αυτός που θα καθορίσει τις κινήσεις του πολιτικού συστήματος και θα ξανακάνει εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα, κερδίζοντας το μπόνους των εδρών που του εξασφαλίζει ο νέος εκλογικός νόμος. Εν όψει των ανωτέρω, ας μην ξεχνάμε ότι στο οπλοστάσιό του διαθέτει και τα δώρα προς τους εκδότες, με πιο σημαντικό τις άδειες με την ψηφιακή πλατφόρμα. Αν ωστόσο όλα αυτά δεν γίνουν, απομένει και η ασφαλής μέθοδος του ανασχηματισμού, με τον οποίο θα επιχειρήσει να δώσει μια νέα πνοή στην κυβέρνησή του…


Σχολιάστε εδώ