Στέγνωσαν τη λίμνη της Κορώνειας

Έτσι, αντιπροσωπεία του κόμματος, στην οποία συμμετείχαν ο γραμματέας της οργάνωσης Θεσσαλονίκης Κώστας Αβραμόπουλος και η βουλευτίνα Σοφία Καλαντίδου, επισκέφτηκε τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα, στον οποίο εξέθεσαν τις προτάσεις τους για τη διάσωση της λίμνης.

«Δεσμεύτηκα στην αντιπροσωπεία ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα συντονιστώ με τους εμπλεκόμενους φορείς για άμεσες ενέργειες», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Τζίμας, αποφεύγοντας βεβαίως να αναφερθεί στις ευθύνες που υπάρχουν για την κατάσταση της λίμνης.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ μίλησαν για την «ταξική» πλευρά της ρύπανσης και τις ευθύνες των τοπικών φορέων (όρα Ψωμιάδης) και πρότειναν αφενός την «εκτροπή χειμάρρων στη λίμνη» και αφτέρου τον εντονότερο έλεγχο για την αποτροπή της ρύπανσης από βιομηχανίες της περιοχής.

«Έστω και την ύστατη στιγμή, σήμερα που η λίμνη δεν έχει σταγόνα νερό, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προχωρήσουμε στην εκβάθυνση και την απορρύπανσή της», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Κώστας Αβραμόπουλος.

Στο μεταξύ, κανένα από τα προβλεπόμενα στο αναθεωρημένο master plan έργα προστασίας και αποκατάστασης της λίμνης δεν έχει υλοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι το σχετικό χρονοδιάγραμμα εκπνέει στο τέλος του 2008. Αυτά προέκυψαν από τις απαντήσεις των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη, τα οποία «δείχνουν» ως υπαίτιο της κατάστασης τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Στις απαντήσεις των δύο υπουργείων αναφέρονται αναλυτικά όλα τα έργα και οι παρεμβάσεις τις οποίες προβλέπει το σχέδιο που εκπόνησε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης το 2004, σε αντικατάσταση του προηγούμενου master plan. Περίπου έναν χρόνο μετά, το συγκεκριμένο σχέδιο, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 27 εκατομμυρίων ευρώ, έλαβε την έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στο τέλος του 2005 εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του σε ποσοστό 75% από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσόν 20.182.500 ευρώ), ενώ το υπόλοιπο των 7.000.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 25% της δαπάνης, καλύπτεται από εθνικούς πόρους. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των δύο υπουργείων, καμία από τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις δεν έχει ακόμη προχωρήσει, με αποτέλεσμα η λίμνη όχι μόνον να στερέψει, αλλά και να μετατρέπεται καθημερινά σε «βιολογική βόμβα».

Στα έγγραφα των υπουργείων αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια όλα τα προβλεπόμενα έργα, από τα οποία άλλα είναι υπό δημοπράτηση, άλλων είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός και σε κάποιες λίγες περιπτώσεις που οι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει αφού δεν έχουν συμβασιοποιηθεί.

Για ολιγωρία της νομαρχίας είχε μιλήσει από πέρυσι ήδη και η αρμόδια Επίτροπος Ντανούτε Χούμπνερ, η οποία είχε δηλώσει ότι «μέχρι σήμερα ο ρυθμός απορρόφησης, βάσει του σχεδίου του Ταμείου Συνοχής, είναι μηδενικός».

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα υπουργείου εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, μεταβίβασε όλο τον φάκελο με τα σχετικά έγγραφα στην Εισαγγελία, ενώ με δηλώσεις του επιτίθεται σε κυβέρνηση και νομαρχία τις οποίες κατηγορεί για «εγκληματική αδιαφορία και ανικανότητα», λέγοντας ότι «η εγκατάλειψη των οικοσυστημάτων και των υδροβιοτόπων, η απραξία και η ανευθυνότητα μετέτρεψαν τη λίμνη Κορώνεια σ’ έναν επικίνδυνο βάλτο».

Ο πρώην υπουργός τονίζει πως «αντί να αρχίσει εργώδης προσπάθεια για την εκτέλεση των έργων, κυβέρνηση και νομαρχιακή αδρανούν προκλητικά, αρκούμενες κάποιες φορές στο να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος έχει την ευθύνη των καθυστερήσεων».


Σχολιάστε εδώ