Σε ελεύθερη πτώση ο Μπράουν

Ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις, που σε πολλούς θυμίζει τον Τόνι Μπλερ του 1997, όταν ανέλαβε την ηγεσία των Εργατικών χαρίζοντάς τους τρεις διαδοχικές εκλογικές επιτυχίες, δεν αρκέστηκε στην έστω και διακριτική επίκριση των Εργατικών («χρειαζόμασταν καλύτερο σχεδιασμό για το πώς να κερδίσουμε την ειρήνη στο Ιράκ, όχι απλώς πώς να νικήσουμε τον πόλεμο», ανέφερε μεταξύ άλλων), αλλά με το άρθρο παρουσίασε μια συνολική πλατφόρμα. Η ενόχληση της Ντάουνινγκ Στριτ επήλθε ακριβώς λόγω του ότι η παρέμβαση του Μίλιμπαντ, που τόνιζε ότι «οι Εργατικοί πρέπει να περάσουμε σε μια ριζοσπαστική νέα φάση», αμφισβητούσε τον Μπράουν! Ενδεικτικά, δεν ανέφερε ούτε μια φορά το όνομά του.

Τα σύννεφα πάνω από τη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία συγκεντρώθηκαν πριν από δέκα ημέρες με αφορμή τις απογοητευτικές επιδόσεις του Εργατικού Κόμματος στην Ανατολική Γλασκώβη, που στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν ήταν προπύργιό του. Τη σκυτάλη τώρα την πήρε το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Σκοτίας, και στη βρετανική πρωτεύουσα οι πάσης φύσης διαφωνούντες που, βλέποντας να πλησιάζει η ήττα στις εκλογές που θα γίνουν σε 18 μήνες, ζητούν άμεσα μέτρα για την αντιστροφή του κλίματος.

Οι Εργατικοί, μετά την ανάταξη των ποσοστών τους πριν από 13 μήνες με αφορμή την αποχώρηση του Μπλερ και την ενθρόνιση του Μπράουν, έχουν πάρει την κάτω βόλτα, όπως δείχνουν τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις, όπου πρώτο κόμμα βγαίνουν οι Τόρηδες και οι ίδιοι ορισμένες φορές πέφτουν ακόμη και στην τρίτη θέση, μετά δηλαδή τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον λόγω της απροθυμίας τους να λάβουν μέτρα ανακούφισης όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας ότι οι ανατιμήσεις έρχονται… απ’ έξω – λες και αυτό αποκλείει να ληφθούν μέτρα… από μέσα! Η δεύτερη αιτία που έχει συμβάλει στη συρρίκνωσή τους είναι τα μέτρα περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών που έχουν ψηφίσει, προκαλώντας πολλές φορές ρήγματα ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος. Αυτό συνέβη μόλις πριν από έναν μήνα, όταν ο Γκόρντον Μπράουν αποφάσισε να παρατείνει από 27 σε 42 τις ημέρες που κάποιος μπορεί να είναι προφυλακισμένος χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι πριν από την 11η Σεπτεμβρίου το αντίστοιχο χρονικό όριο ήταν μόλις 2 ημέρες!

Για να περάσει μάλιστα αυτό το τερατούργημα ο Μπράουν, που τώρα αναρωτιέται γιατί του γυρίζουν οι Βρετανοί την πλάτη, αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τις ψήφους των ακροδεξιών του Ενωτικού Κόμματος, για να καλύψει τα κενά που άφησαν οι διαφωνούντες Εργατικοί.

Το παράξενο λοιπόν θα ήταν αν παρ’ όλα αυτά διατηρούσε την εκλογική του επιρροή…


Σχολιάστε εδώ