Ο Αλογοσκούφης-Κένεντι και ο Μυλωνάς

Ήταν βλέπετε και η σίγουρη δημοσιότητα που του διασφάλιζε η τελευταία ομιλία του ιδιοκτήτη της ΑΛΟΥΜΥΛ ως προέδρου του ΣΒΒΕ, καθώς μετά την πρόσφατη περιπέτειά του αποφάσισε να αποχωρήσει από τα κοινά.

Όσο και να έψαχνε στα στοιχεία του υπουργείου του δεν βρήκε επιχειρήματα για να υποστηρίξει πως επί των ημερών του έγινε κάτι καλό για την ανάπτυξη και τη βιομηχανία της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας.

Και πού να βρει τέτοια στοιχεία ο υπουργός, όταν η αποβιομηχάνιση της περιοχής προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ η ανεργία καλπάζει;

Έτσι, κατέφυγε σε αναφορά αμφίβολης αξιοπιστίας αριθμητικών στοιχείων, όπως ότι στις περιφέρειες της Β. Ελλάδας επετεύχθη υπερτριπλασιασμός της απορρόφησης των ΠΕΠ – στο 87,90% τον Μάιο 2008 από 15,5% τον Μάρτιο 2004, ενώ δεν λησμόνησε να επαναλάβει τη γνωστή υπόσχεση ότι «η βόρεια Ελλάδα θα ωφεληθεί ιδιαίτερα από το ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς θα διατεθούν 2,8 δισ. για δράσεις που θα ενταχθούν στα ΠΕΠ».

Αναφερόμενος στα γενικότερα θέματα της εθνικής οικονομίας, ο Γιώργος Αλογοσκούφης υπεραμύνθηκε των επιλογών του και «κούφανε» το ακροατήριο λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία -χάρη στις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων- παρουσιάζει σήμερα μεγαλύτερες αντιστάσεις στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός μίλησε και για ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων σε πρόσωπα και επιχειρήσεις, ενώ, αναφερόμενος στην τροπολογία του για τους μισθούς των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ, είπε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει κάποιος σε αυτήν τη χώρα που δέχεται να έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων και να ισχύουν άλλα για τον δημόσιο τομέα και άλλα για τον ιδιωτικό.

Δεν μπορώ να δεχτώ ότι είναι εργασιακός Μεσαίωνας, όπως κάποιοι είπαν, το να ισχύει για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ό,τι και για τον ιδιωτικό».

Υποσχόμενος τέλος ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους, ο υπουργός κατέληξε με τη γνωστή φράση του Τζ. Κένεντι: «Μη ρωτάτε τί μπορεί να κάνει η χώρα για εσάς, αλλά τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα και τους πολίτες».

Στην πρώτη μετά την περιπέτειά του και τελευταία του ομιλία ως προέδρου του ΣΒΒΕ, ο Γιώργος Μυλωνάς ζήτησε από τον Αλογοσκούφη την εκδίωξη των «τρωκτικών» -όπως χαρακτηριστικά είπε- από το κράτος και τις κρατικές επιχειρήσεις, ενώ μίλησε για περισσότερες επενδύσεις στην Παιδεία.

«Διώξτε τον φόβο απ’ την κοινωνία, τους άνεργους νέους, τους ταλαιπωρημένους και απροστάτευτους πολίτες και επιχειρήσεις», είπε ο κ. Μυλωνάς και ζήτησε από το κράτος «να μη φορτώνει με άλλο κόστος τις επιχειρήσεις».

Ο Μυλωνάς αναφέρθηκε και στην περιπέτεια της απαγωγής του, λέγοντας εμφανώς συγκινημένος ότι έζησε «τη μεγαλύτερη ανατροπή της ζωής του», που τον έκανε να επαναξιολογήσει τις προτεραιότητές του».

Γι΄ αυτό άλλωστε επέλεξε να μη μιλήσει για τετριμμένα και κοινά, αλλά να σταχυολογήσει τα πράγματα που θεωρεί «σημαντικά για την πατρίδα του», όπως η προαναφερθείσα ενίσχυση της Παιδείας.

Ο κ. Μυλωνάς ζήτησε ακόμη από τον υπουργό «να δώσει αισιοδοξία στις επιχειρήσεις, λύνοντας κάθε μέρα, οριστικά, και κάποιο από τα αμέτρητα πρακτικά προβλήματά τους».

Απευθυνόμενος δε στους συναδέλφους του, ζήτησε να διαμαρτύρονται στο κράτος «όσο πιο έντονα μπορούν», αλλά και να μην το χρησιμοποιούν ως άλλοθι και να περιμένουν πρώτο αυτό να τούς λύσει τα προβλήματα.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι επιχειρηματίες «μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από ό,τι η κρατικοδίαιτη(!) κοινωνία μας πιστεύει», ενώ τους κάλεσε να μην αφήνουν τις αδικίες να κάμψουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ακόμα και οι βιομήχανοι έμειναν έκπληκτοι με τις «αλήθειες» του Γιώργου Αλογοσκούφη και την απόπειρά του να πείσει ότι η οικονομία μας… προοδεύει.

Στη γενική συνέλευση δεν παρέστη κανείς βουλευτής της αντιπολίτευσης κι έτσι τον ρόλο της αντιπολίτευσης ανέλαβε δικαιωματικά ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος ερωτηθείς για τις φορομπηχτικές απειλές του υπουργού είπε με τον δικό του τρόπο: «Πρέπει να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση με λιγότερες απώλειες, κ. Αλογοσκούφη… Και, τέλος πάντων, δεν μπορεί στην Αθήνα να ψηφίζονται οι νόμοι και στην περιφέρεια να εφαρμόζονται!».

Ο διάδοχος

Αν τώρα έχετε καμιά αγωνία για το ποιος θα διαδεχτεί τον Γιώργο Μυλωνά στην προεδρία του ΣΒΒΕ, να σας πληροφορήσω ότι η μάχη θα κριθεί ανάμεσα στον κ. Σταύρου -σημερινό εκτελεστικό πρόεδρο και στενό συνεργάτη του Μυλωνά- και τον κ. Φιλίππου.

Είδε τους ΔΑΚίτες

Βγαίνοντας από την αίθουσα του Μακεδονία Παλλάς -όπου πραγματοποιούνταν η συνέλευση του ΣΒΒΕ- ο Γιώργος Αλογοσκούφης είδε να τον περιμένουν, εκτός από τους συνήθεις παρατρεχάμενους των υπουργών, δύο ομάδες εργαζόμενων.

Οι συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες από τη μια και οι ΔΑΚίτες της ΕΛΒΟ από την άλλη. Οι πρώτοι ζητούσαν δεσμεύσεις για τη μονιμοποίησή τους, ενώ οι άλλοι ήθελαν να δοθούν δουλειές στον Μυτηληναίο ώστε να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Ο Αλογοσκούφης προτίμησε να δει μόνον τους ΔΑΚίτες, τα «δικά τους παιδιά» δηλαδή, παραπέμποντας τους άλλους στον Σταύρο Καλαφάτη, ο οποίος εξειδικεύεται εσχάτως στα ζόρικα.


Σχολιάστε εδώ