Οι βουλευτΕΣ έχουν τον λόγο

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης με ερώτησή του (συνυπογράφουν 16 βουλευτές) επισημαίνει ότι «το ίδιο πρόσωπο, χωρίς λογοδοσία και χωρίς καμιά τιμωρία από τον υποτακτικό του κ. Αλογοσκούφη πρόεδρο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς κ. Πιλάβιο, αλλά και από την επιλεκτική ηθική ορισμένων υπηρετών της δικαιοσύνης, είχε εμπλακεί σε μια από τις σκοτεινότερες χρηματιστηριακές υποθέσεις, που απασχόλησε έντονα και μερίδα του Τύπου, που οδήγησαν τον ίδιο σε προσωπικά κέρδη 437.000 ευρώ λόγω προνομιακής πληροφόρησης και σε βάρος των πολλών ανυποψίαστων επενδυτών».

> Για την έλλειψη ανταλλακτικών που οδηγεί σε μειωμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις καλούν τον υπουργό Άμυνας να δώσει εξηγήσεις οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, Βασίλης Οικονόμου, Αλέξανδρος Αθανασιάδης και Μιχάλης Καρχιμάκης. Τονίζουν ότι ιδιαίτερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στις φρεγάτες, που αποτελούν τις κύριες και μεγαλύτερες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και όπου σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφέρονται ανταλλακτικά από το ένα πλοίο στο άλλο (κανιβαλισμός) για να διατηρηθούν ορισμένα σε διαθεσιμότητα, στα αποβατικά-αερόστρωμνα τύπου ZUBR, στα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Μ-113 (ακόμη και σε ακριτικές περιοχές), στα μεταφορικά ελικόπτερα και σε ορισμένους τύπους μαχητικών αεροσκαφών. Ως χαρακτηριστικό δείγμα των προβλημάτων που δημιουργούνται αναφέρουν το πρόσφατο σοβαρό συμβάν που παρουσιάσθηκε σε κινητήρα ελικοπτέρου CHINOOK την 24η Ιουλίου ’08 και το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει.

> Να ενταχθούν σε μακροπρόθεσμη ρύθμιση οι υπόχρεοι μικροοφειλέτες των πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων περιοχών, ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Απόστολος Σταύρου. Σημειώνει ότι λόγοι ανεξάρτητοι της θέλησής τους δεν επέτρεψαν σε πολλούς ενδιαφερόμενους να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου, ενώ κρίνει αναγκαία την επαναφορά και επέκταση του μέτρου και στις κατηγορίες οφειλών που εξαιρέθηκαν λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής.

> Οι οκτώ από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας μας είναι στον κατάλογο των 20 πιο επικίνδυνων περιφερειών σε τροχαία δυστυχήματα στην Ευρώπη (!), αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Νίκος Τσούκαλης που ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα αστυνόμευσης ώστε η κίνηση στις εθνικές οδούς να διέπεται από κανόνες. Χειρότερη όλων, όπως τονίζεται, είναι η εθνική Κορίνθου – Πατρών, δεδομένου ότι τα τελευταία τέσσερα μόνο χρόνια από το 120ό έως το 129ο χιλιόμετρο έγιναν 900 δυστυχήματα!

> Γιατί η κυβέρνηση δεν αντιδρά στις απολύσεις στην ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, ιδιοκτησία της Philip Morris International, και δεν απαιτεί, κατ’ εφαρμογήν του business plan, όχι μόνο να μη γίνονται απολύσεις, αλλά να πραγματοποιούνται και οι προσλήψεις που προϋποθέτει η αναπτυξιακή χρηματοδότηση του Δημοσίου, ερωτά τον υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου. Σημειώνεται ότι η Philip Morris για να υλοποιήσει την κατασκευή του νέου εργοστασίου της εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο και έλαβε επιχορήγηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προέρχονται από τους φόρους των ελλήνων εργαζομένων.

> Να αποδεχτούν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής με σκοπό την αναζήτηση ευθυνών για την τραγωδία στο Πέραμα και την πρόταση μέτρων που θα θωρακίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων στη Ζώνη, ζητούν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Παναγιώτης Λαφαζάνης. Εκτιμούν ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις, και ειδικότερα η παρούσα κυβέρνηση, φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την πλημμελή έως ανύπαρκτη άσκηση των εποπτικών και ελεγκτικών της αρμοδιοτήτων στη Ζώνη.

> Με την αδιαφανή και προκλητική κατάργηση υπηρεσιών προσπαθεί το ΠΕΧΩΔΕ να ικανοποιήσει τον «Γαλάζιο εργολάβο», καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σπηλιόπουλος, Απόστολος Κατσιφάρας, Μιλτιάδης Βέρρας, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Μαγκριώτης. Αναφέρονται στην αλλαγή της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και της προϊσταμένης Αρχής των έργων που εκτελούνται αυτήν την περίοδο στην Πάτρα και θεωρούν ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πήρε αυτήν την απόφαση διότι οι μηχανικοί της υπηρεσίας εφάρμοσαν πιστά τους νόμους, έκαναν καλά τη δουλειά τους και δεν συμμορφώθηκαν στις παράνομες οδηγίες του διευθυντή της ΕΥΔΕ-ΠΑΘΕ, κάτι που δεν είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις του εργολάβου.

> Ανεπαρκή κρίνει την κρατική οικονομική βοήθεια για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών των σεισμοπλήκτων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. Η κοινή υπουργική απόφαση για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό βρίσκεται, όπως αναφέρει, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για δωρεάν ανακατασκευή και επισκευή και γι’ αυτό η άμεση αναθεώρησή της είναι επιβεβλημένη.

> Για την απειλούμενη έξωση 2.000 ψυχικά πασχόντων, μετά το οικονομικό αδιέξοδο των ξενώνων που τους φιλοξενεί, διαμαρτύρεται η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα. Επικαλείται σχετικές καταγγελίες του Δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ» και «Ψυχαργώς» ότι το υπουργείο Υγείας περικόπτει από το 2005 μέχρι σήμερα τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του απασχολούμενου προσωπικού στους ξενώνες, ενώ πολλοί κινδυνεύουν με έξωση λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν το ενοίκιο.

> Τεράστια αδικία χαρακτηρίζει για την Εύβοια τις τιμές ανά χιλιόμετρο που πληρώνουν οι πολίτες στα διόδια Σχηματαρίου η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αικατερίνη Περλεπέ. Ενδεικτικό της αδικίας φέρει το παράδειγμα ότι στη διαδρομή Λαμία-Αθήνα-Λαμία πληρώνονται 0,0206 ευρώ/χιλ., ενώ για τη διαδρομή Σχηματάρι-Αθήνα-Σχηματάρι, το ποσό ανά χιλ. ανέρχεται στα 0,0550 ευρώ.

> Για την επίσκεψη τούρκου στρατηγού στη Λάρισα στη διάρκεια της φετινής επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο διαμαρτύρεται ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Αναφέρεται στον τούρκο στρατηγό Ισμαήλ Κομάν, διοικητή της 1ης τουρκικής στρατιάς, που βρέθηκε στη Λάρισα ως επίσημος προσκεκλημένος, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτηση και την απαρέσκεια της κοινής γνώμης, αλλά και των στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένης της αρνητικής χρονικής συγκυρίας.


Σχολιάστε εδώ