ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ με παλαιές νοοτροπίες

Αυτές οι δύο θέσεις θα καλυφθούν αφού συγκροτηθούν τα θεματικά δίκτυα Νεολαίας και οριστούν οι αντίστοιχοι εκπρόσωποι στην Εθνική Αντιπροσωπεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
Οι διαδικασίες εξπρές (για τις οποίες σας είχαμε γράψει ότι είχαν καθυστερήσει) πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στο ξενοδοχείο Caravel, μετά από απόφαση που κοινοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο σύντομος αυτός χρόνος και οι διαδικασίες εξπρές οδήγησαν πολλούς συντρόφους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν εσπευσμένα από τις διακοπές που είχαν ήδη αρχίσει – και αυτό ήταν εμφανές στη συνεδρίαση. Στο τέλος της διαδικασίας, γύρω στις 2 βράδυ, στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς από τους υποστηρικτές του, που οδήγησαν τους υπευθύνους του ξενοδοχείου να κάνουν αυστηρότατες συστάσεις στους νεολαίους αλλά και στα παριστάμενα στελέχη του κόμματος, ο Κώστας Πανταζής με 91 ψήφους επικράτησε του Κώστα Τριανταφυλλάκη (74 ψήφοι), ενώ βρέθηκαν 14 λευκά και 4 άκυρα ψηφοδέλτια.
Στον πρώτο γύρο οι υποψήφιοι ήταν αρχικά 6 και πιο συγκεκριμένα οι Κώστας Πανταζής (που υποστηρίχτηκε από τον Παντελή Καμά, πρώην γραμματέα της Νεολαίας, την Άννα Διαμαντοπούλου και έναν ευρύτερο προεδρικό χώρο), Κώστας Τριανταφυλλάκης (που υποστηρίχθηκε από την ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη, τους εκσυγχρονιστές και το Ρεύμα Βενιζέλου), Τρύφωνας Κόλλιας (που ήταν επιλογή ενός στενότερου παπανδρεϊκού κύκλου και είχε την υποστήριξη του πρώην «ισχυρού» στελέχους της Νεολαίας Κώστα Τριαντάφυλλου), Γιώργος Κανελλακόπουλος (που στηρίχθηκε από την Αριστερή Πρωτοβουλία – Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών και την ομάδα ΑΣΟΕΕ – Χατζηδάκη), καθώς και η Εύη Ελευθεριάδου (που θεωρείται ότι βρίσκεται εγγύτερα της κ. Διαμαντοπούλου) και η Σοφία Φουντά. Οι ψήφοι κατά τον πρώτο γύρο είχαν ως εξής: Πανταζής 59, Τριανταφυλλάκης 51, Κόλλιας 30, Κανελλακόπουλος 29, Ελευθεριάδου 17, Φουντά 0. Βάσει των αποτελεσμάτων και του καταστατικού της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με την ποσόστωση φύλου σε όλα τα όργανα, αναπληρώτρια γραμματέας εκλέγεται η Εύη Ελευθεριάδου, η οποία στις σύντομες προεκλογικές τοποθετήσεις των υποψηφίων δεν πήρε καν τον λόγο! Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιάννης Μίχας, μιλώντας σε δημοσιογράφους έδιναν ειρωνικά συγχαρητήρια στη Σοφία Φουντά, η οποία κατάφερε να μην πάρει ούτε την ψήφο της, χωρίς να έχουν καταλάβει τους τακτικισμούς που έχουν μάθει οι νεολαίοι, οι οποίοι κατεβάζουν ακόμη και παραπλανητικές υποψηφιότητες. Στον δεύτερο γύρο, επί 183 ψηφισάντων, ο κ. Πανταζής έλαβε 91 ψήφους και ο κ. Τριανταφυλλάκης 74, ενώ βρέθηκαν 14 λευκά και 4 άκυρα ψηφοδέλτια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν δεν υπήρχαν τα 4 άκυρα ψηφοδέλτια, η διαδικασία θα πήγαινε σε τρίτο γύρο ψηφοφορίας, μια και οι 91 ψήφοι του Κώστα Πανταζή είναι πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων και όχι των ψηφισάντων. Αυτό το ενδεχόμενο προκαλούσε σχεδόν τρόμο σε όλους τους συμμετέχοντες, διότι σήμαινε ότι η διαδικασία θα πήγαινε τουλάχιστον μέχρι τις 4 το πρωί, με άγνωστο τον αριθμό των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ που θα περίμεναν μέχρι εκείνη την ώρα. Σημειώνουμε ότι οι 210 εκλέκτορες που απαρτίζουν την Εθνική Αντιπροσωπεία της Νεολαίας είναι οι 120 εκλεγμένοι από το Συνέδριο της Νεολαίας, οι 62 γραμματείς Νομαρχιακών Οργανώσεων, οι 15 εκλεγμένοι εκπρόσωποι από τη Συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ, καθώς και 12 νομαρχιακοί σύμβουλοι κάτω των 28 ετών, ενώ το όργανο δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη από τους εκπροσώπους των θεματικών δικτύων νεολαίας και από τους πιστοποιημένους εκπροσώπους τριτοβάθμιων φορέων.
Στη διαδικασία για την εκλογή της Συντονιστικής Γραμματείας είχαμε την ανάδειξη των Γιάννη Παπάζογλου (25), Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη (20 ψήφοι), Αποστόλη Πανά (18), Κώστα Μπούρα (17), Γιώργου Σιάκα (17), Αντώνη Ελευθεριάδη (15), Θεοφάνη Καρδίμη (15) και λόγω ποσόστωσης τις κυρίες Ελένη Κουδαρά (10), Κυριακή Παπαδάκη (9), Εβίνα Τσατσάνη (4) και Ευαγγελία Μανή (2). Εκτός οργάνου έμειναν οι Αντώνης Σαμιωτάκης (11), Λάμπρος Ζαλοκώστας (10), Βρυλλάκης Στέλιος (8), Κράλλης Γιώργος (8) και Ξεξάκη Αγγελική, η οποία κατάφερε να πάρει 0 ψήφους. Σημειώνουμε ότι τα ονόματα των Γιάννη Παπάζογλου και Εβίνας Τσατσάνη παίξανε από πλευράς ομάδας Νίκου Ανδρουλάκη για τη θέση του γραμματέα, μαζί με τους συντρόφους τους Μίλη και Βουδούρη, πριν την πρόκριση στην αρχή της εβδομάδας της υποψηφιότητας του Κώστα Τριανταφυλλάκη. Αξιοσημείωτο των όσων συνέβησαν ήταν επίσης το γεγονός της διάσπασης των μπλοκ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, λόγω προσωπικών παιχνιδιών μεγαλοστελεχών, οι προεδρικές δυνάμεις κατέβηκαν διασπασμένες για την εκλογή γραμματέα.
Η πλευρά του Τρύφωνα Κόλλια διοχέτευε όλο τον προηγούμενο μήνα ότι ήταν η εκλεκτή του προέδρου ΓΑΠ και καλλιεργούσε την αίσθηση ότι ήταν το φαβορί. Σχεδόν όσες εφημερίδες κάλυπταν με πολιτικά ή παραπολιτικά σχόλια τις εκλογές τις προηγούμενες εβδομάδες έδιναν ως φαβορί τον Τρύφωνα Κόλλια και ως πιθανό τρίτο τον Κώστα Πανταζή. Η στήλη «Νέος Πολίτης» και το «ΠΑΡΟΝ», γνωρίζοντας αρκετές από τις υπόγειες διαδρομές, δεν έπεσαν θύμα αυτών των φημών και δεν κατέγραψαν επίσημο προεδρικό υποψήφιο. Αυτό αποδείχθηκε στη διαδικασία, μια και ο Τρύφωνας Κόλλιας ήρθε στον πρώτο γύρο μόλις 3ος, με μία ψήφο διαφορά από τον 4ο, παρά τις κορόνες των υποστηρικτών του ότι «30 είναι η βάση μας και 60 η κορυφή μας» και τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είναι κοντά στον πρόεδρο ΓΑΠ και τη μάχη που ακούγεται ότι έδωσαν για εκείνον οι Μωραΐτης (κυρίως), Παπουτσής, Ραγκούσης. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου όμως δεν έδειξε προτίμηση προς κανέναν από τους υποψηφίους, θέλοντας να έχει με το μέρος του όσο περισσότερους νεολαίους μπορούσε την επόμενη μέρα. Ενδεικτικό είναι ότι τον έτερο υποψήφιο και νυν γραμματέα τον στήριξαν στελέχη με αναφορά στους Νίκο Αθανασάκη και Χάρη Καστανίδη, αν όχι και τα ίδια τα στελέχη του κόμματος. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ακόμη και το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου ήταν διχασμένο μεταξύ των κ. Κόλλια και Πανατζή, με τον πρώτο να υπερτερεί ελαφρώς αλλά αυτό τελικά να μη μετράει στην κάλπη…
Εκτιμήσεις φέρουν την ηλικία του μεγάλου χαμένου Τρύφωνα Κόλλια, που είναι 24 ετών, να λειτούργησε ως μειονέκτημα, ενώ τεχνηέντως αποσιωπάται απ’ όλους πλέον το γεγονός ότι εκλέχθηκε γραμματέας ένας 30χρονος, τη στιγμή που το όριο ηλικίας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ είναι τα 28 έτη, παρά τις ειδικές ρυθμίσεις που περνούν τα όργανα του κινήματος για τους εκλεγμένους…


Σχολιάστε εδώ