ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ
«Φουσκώνει σαν παγώνι» ο Αλαβάνος από τις επιθέσεις
Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, αλλά τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν βαλθεί να αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του Αλέκο Αλαβάνο σε κοινοβουλευτικό πρωταγωνιστή.
Δεν εξηγούνται αλλιώς οι επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον τους στη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης για το νομοσχέδιο για τα κολέγια, από τον υπουργό Παιδείας Ευρυπίδη Στυλιανίδη και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη έως τον «πράσινο» Βαγγέλη Βενιζέλο και τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκη.
Γιʼ αυτό ίσως και δικαιολογημένα ο Αλ. Αλαβάνος, παίρνοντας τον λόγο, πανηγύρισε, λέγοντας προς τον κ. Στυλιανίδη: «Κύριε υπουργέ, μας κάνατε να αισθανθούμε περήφανοι σήμερα. Ποτέ, από το 1974, από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, σε ομιλία του υπουργός της κυβέρνησης δεν έχει ασχοληθεί σε τόση έκταση και σε τόσο βάθος με φάκελο τοποθετήσεων και δηλώσεων εκπροσώπου του προέδρου ή άλλου βουλευτή της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μας κάνετε και αισθανόμαστε σαν παγώνια, με την έννοια ότι ήδη καταλαβαίνετε ότι στα μεγάλα πολιτικά θέματα -και ίσως κεντρικό ζήτημα είναι το θέμα της Παιδείας- η μεγάλη αντιπαράθεση θα είναι πάλι ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ».
Και καλά, η κυβέρνηση έχει τους λόγους της να δείχνει ότι η μόνη απειλή εναντίον της έρχεται από «μειοψηφίες», οι άλλοι τι λόγο έχουν; Ή μήπως η κατάσταση αυτή βολεύει και τον κ. Βενιζέλο που δεν ήταν επί της ουσίας τόσο «νομιμόφρων» όσο γράφουμε παραπάνω;
Βέβαια, δεν θα πρέπει να είναι τόσο υπερήφανος και χαρούμενος ο κ. Αλαβάνος, εκτός κι αν θεωρεί… υπερήφανη στάση το ν’ αλλάζει ανάλογα με τους καιρούς θέσεις, λέγοντας άλλα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ήταν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, κι άλλα σήμερα, όπου τα κατακεραυνώνει, καθώς και τα ΚΕΣ. Δεν φταίει επομένως ο Καρατζαφέρης αν του τα υπενθύμισε και μάλιστα με γραπτά ντοκουμέντα.
—————–*—————-
Νόμοι στο «άψε σβήσε» με άλλους στην Επιτροπή και άλλους στο Τμήμα
Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον εάν μπορούσε κάποιος, όχι μόνον δημοσιογράφος, αλλά και απλός πολίτης, να υποβάλει ερωτήματα στους βουλευτές που είτε ψήφισαν είτε καταψήφισαν τις προηγούμενες ημέρες τα δύο σημαντικά νομοσχέδια -το ένα για το «ξέπλυμα χρήματος» και το άλλο για τη νομιμοποίηση των κολεγίων- που πέρασαν στο «άψε σβήσε» από το θερινό τμήμα της Βουλής.
Και τα δύο αυτά νομοσχέδια κατατέθηκαν και πέρασαν σε χρόνους ρεκόρ από τις αρμόδιες Επιτροπές ενόσω στη Βουλή λειτουργούσε η πρώτη σύνθεση του θερινού τμήματος, η οποία έδωσε από την περασμένη Τρίτη τη σκυτάλη στη δεύτερη σύνθεση, η πλειοψηφία των μελών της οποίας ήρθε κατευθείαν από τις διακοπές για να πει το «ναι» ή το «όχι» στα δύο νομοσχέδια για τα οποία έγινε μεγάλος θόρυβος, αλλά καθόλου ουσιαστική συζήτηση.
Αλήθεια, αφού όταν είχαν φύγει τον Ιούνιο, τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν δεν είχαν κατατεθεί, πότε πρόλαβαν να ενημερωθούν για το περιεχόμενό τους, να διαμορφώσουν άποψη και να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν;
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι βουλευτές είναι μόνον για να ψηφίζουν σύμφωνα με την κομματική «γραμμή» και όταν έχουν δική τους άποψη, όπως ο Γιάννης Μανώλης στην περίπτωση της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ, και δεν συμφωνούν με τις προειλημμένες αποφάσεις της ηγεσίας του, αντικαθίστανται από τη σύνθεση του θερινού τμήματος και… ούτε γάτα και ζημιά.
Τώρα αν μετά από λίγο καιρό θα χρειαστεί οι ίδιοι βουλευτές να ξαναψηφίσουν για τα ίδια πράγματα που νομοθετούνται με εμφανή προχειρότητα -όπως τώρα που ο Γ. Αλογοσκούφης έφερε το νομοσχέδιο για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αλλάζει νόμο που ο ίδιος ψήφισε το 2005- αυτό φαίνεται ότι για τους βουλευτές αποτελεί «ψιλά γράμματα».
—————–*—————-
Με το «βαμβάκι» έσφαξε το νομοσχέδιο το Επιστημονικό
Απόδειξη της προχειρότητας με την οποία γίνονται νόμοι πολλά κυβερνητικά σχέδια νόμου, που περνούν χωρίς ουσιαστική συζήτηση από τη Βουλή, είναι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου για το νομοσχέδιο περί «βρώμικου χρήματος».
Η έκθεση, αν και αποφεύγει να πάρει ευθεία θέση για τη συνταγματικότητα ή όχι της ρύθμισης με την οποία ο Γ. Ζορμπάς αντικαθίσταται από εν ενεργεία εισαγγελικό λειτουργό, σφάζει με το «βαμβάκι» τις σχετικές διατάξεις, υποδεικνύοντας στον υπουργό Οικονομίας να τις αλλάξει για να μην έχει προβλήματα.
«Θα ήταν νομοτεχνικά ορθότερο και συνεπές προς την αρχή της διάκρισης των εξουσιών να εποπτεύει εισαγγελικός λειτουργός την ποινική προκαταρκτική διαδικασία, ενώ για τις λοιπές διοικητικού χαρακτήρα αρμοδιότητες της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών ερευνών, να προΐσταται αυτής πρόσωπο που δεν φέρει την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού», αναφέρεται στη γνωμοδότηση.
Επισημαίνεται, μάλιστα, το προηγούμενο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), στην οποία υπάρχει εποπτεύων εισαγγελέας, όμως τα διοικητικά καθήκοντα δεν ασκούνται από εκείνον, αλλά από πολιτικό πρόσωπο, δείχνοντας στην ουσία τον σωστό τρόπο με τον τρόπο θα έπρεπε να στελεχωθεί η Επιτροπή.
Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, όμως, που εδώ και σχεδόν έναν χρόνο ήθελε να «φάει» τον Γ. Ζορμπά, επειδή είχε «ακουμπήσει» δικούς του ανθρώπους στην υπόθεση των ομολόγων, δεν έδειξε να συγκινείται και άφησε τη διάταξη όπως είχε, σκεπτόμενος ίσως ότι αν είναι υπουργός όταν θα φανούν τα νέα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί τον θεσμό της καταπολέμησης του «ξεπλύματος χρήματος», το πολύ πολύ να φέρει μια νέα τροπολογία. Παλιά μου τέχνη κόσκινο…
—————–*—————-
Γιατί θέλησαν να
περάσουν «στο ντούκου» τα «πόθεν έσχες»
Και μέσα στον γενικό χαμό με τα σκάνδαλα και τα νομοσχέδια που έπεφταν σαν το… χαλάζι, το προεδρείο της Βουλής αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», που για μια ακόμη χρονιά επιβεβαίωσαν τις μεγάλες αδυναμίες που εμφανίζει ο θεσμός αυτός, ο οποίος, όταν καθιερώθηκε από τον Γεώργιο Παπανδρέου, ήταν -σύμφωνα με τον τίτλο που είχε ο πρώτος νόμος με τον οποίο εφαρμόστηκε- για την «προστασία της τιμής του πολιτικού κόσμου».
Με τα χρόνια, όμως, οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» που δημοσιοποιούνται αντί να προστατεύουν τον πολιτικό κόσμο, τον εκθέτουν, αφού τα όσα εμφανίζονται σε αυτές κάθε άλλο παρά δείχνουν αυτό που είναι το ζητούμενο: ποιοι πλούτισαν και ποιοι φτώχυναν στο διάβα τους από την πολιτική.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι και σήμερα δεν υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν στην πολιτική μόνον από φιλοδοξία, αλλά βλέποντας ορισμένους υπουργούς, αλλά και κάποια στελέχη άλλων κομμάτων, να αποκτούν κάθε χρόνο και ένα καινούργιο ακίνητο, δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει και το αντίθετο στις μέρες μας. Πολύ περισσότερο προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και πολλά ερωτήματα η απόφαση να δοθούν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις για πρώτη φορά κατακαλόκαιρο και μάλιστα στο τέλος της εβδομάδας. Με στόχο προφανώς από τη μια να καλυφθούν άλλα θέματα της επικαιρότητας, όπως οι συγκρούσεις για τις ΔΕΚΟ, τον Ζορμπά ή τα κολέγια, και από την άλλη να μην υπάρχει επαρκής χρόνος για την επεξεργασία τους από τους δημοσιογράφους.
Προστατεύεται, όμως, έτσι, η τιμή του πολιτικού κόσμου;