ΒAΡΙΕΣ ΣΚΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Η Ελλάδα κατεβαίνει ν’ αγωνιστεί στο Πεκίνο και ως διοργανώτρια των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων, τομέα στον οποίο επίσης έλαβε χρυσό μετάλλιο κατά δήλωση του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, και αυτό κάνει τους τωρινούς διοργανωτές να γνωρίζουν καλά πως θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτούς προκειμένου να ξεπεράσουν τη «μικρή» Αθήνα.

Φονικό νέφος

Με την ανθρωπότητα να έχει στραμμένα τα μάτια της στην Κίνα, όχι μόνο για το αν θα διοργανώσει καλούς Αγώνες, αλλά και για το αν θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προσωπικές ελευθερίες, καθώς και την ελευθερία του Τύπου, την οποία απολαμβάνουν περισσότερο οι ξένοι από τους Κινέζους δημοσιογράφους, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός από τις 8 έως και τις 24 Αυγούστου. Ένα γεγονός που αναμένεται να διεξαχθεί κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, αφού η μόλυνση και το κυκλοφοριακό, σε συνδυασμό με τη ζέστη και την υγρασία, είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί των Αγώνων.

Και αν το μεν κυκλοφοριακό πρόκειται να αντιμετωπιστεί με την καθιέρωση ολυμπιακών λωρίδων, μονών ζυγών και απαγόρευση της κυκλοφορίας του 90% των ιδιωτικών αυτοκινήτων, η μόλυνση δύσκολα αντιμετωπίζεται, παρ’ ότι όλο τον Αύγουστου θα είναι κλειστά όλα τα εργοστάσια της κινεζικής πρωτεύουσας, με εντολή της κυβέρνησης, ενώ οι κάτοικοι παροτρύνονται, και σε κάποιες περιπτώσεις υποχρεώνονται, να μην βρίσκονται στο Πεκίνο τις ημέρες των Αγώνων με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Επίσης θα ανασταλεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα, αλλά όλα αυτά φαίνεται να έχουν μικρό αποτέλεσμα, καθώς τις τελευταίες ημέρες η μόλυνση βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα και τα στάδια δεν φαίνονται στην κυριολεξία από το νέφος.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι Αγώνες θα είναι κατά βάση ένα τεστ προόδου στα ανθρώπινα δικαιώματα για την Κίνα, η οποία βάλλεται πανταχόθεν για τον μη σεβασμό τους. Ακόμη και αν τελικά κάποιοι ξένοι ηγέτες, όπως ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έκαναν στροφή και θα παραστούν στην τελετή έναρξης των Αγώνων, οι διεθνείς οργανώσεις φωνάζουν για την πλήρη καταπάτησή τους. Η ΔΟΕ κάνει πως δεν ακούει, ουδείς γνωρίζει τι απέγιναν και πώς ζουν οι περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι των οποίων οι αρχές πήραν με το έτσι θέλω τα σπίτια για να φτιάξουν ολυμπιακές εγκαταστάσεις (χωρίς αποζημίωση εννοείται). Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να φωνάζουν με τις εικόνες των βίαιων καταστολών στο Θιβέτ, αλλά και τα όσα συνέβησαν στην ολυμπιακή λαμπαδηδρομία που ξεκίνησε με την αφή της φλόγας στις 24 Μαρτίου 2008 στην Αρχαία Ολυμπία να είναι πολύ πρόσφατα και να έχουν εκ των προτέρων αμαυρώσει τους Αγώνες.

Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός ξεκινά στο στρατοκρατούμενο Πεκίνο με πολλές σκιές να πλανώνται ήδη από πάνω του και την Κίνα που το φιλοξενεί να είναι η κατασκευάστρια του 99% της παγκόσμιας παραγωγής των αναβολικών, τα οποία αναμένεται να κάνουν και πάλι θραύση, άσχετα από το αν οι αθλητές υπηρετούν στην ουσία το ολυμπιακό πνεύμα και ιδεώδες.

Οι 29οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν με τις πολυεθνικές να έχουν ήδη ξεκινήσει και το δικό τους πάρτι και να μετρούν τα κέρδη τους, ετοιμάζοντας από τώρα το επιτελείο και τρίβοντας τα χέρια τους για το 2012 στο Λονδίνο!


Σχολιάστε εδώ